Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.11.04. 10:22 emmausz

Megrendülés

Tegnap éjszaka láttam egy interjút Dózsa Lászlóval, aki 1956-ban 14 éves volt. 1956. november 5-én az oroszok a Divatcsarnok épületét (később, az azóta lebontott Otthon-Áruház) szétlőtték, emlékezetem szerint, mintha bombatalálat is érte volna. Az ott harcoló forradalmárok megadták magukat, és a Rákóczi mozi előtt (ez a Szövetség utca sarkán állt) a nyílt utcán kivégezték őket. Dózsa golyót kapott nyaki erébe, s gránát tépte fel koponyáját. Társai valamennyien meghaltak, Dózsa László súlyos sérülésekkel és két repeszdarabbal a nyakában túlélte a kivégzést. Az eszméletlen Dózsát a Szövetség utcai kórházba szállították, majd ÁVH-sok átvitték a Mosonyi utcai „rabkórházba”, amelyről köztudomású volt, hogy vallatóhely. Az egyik vallatótiszt annyira szétrúgta Dózsa László fejét, hogy kitört belőle egy csontdarab, és ekkor a klinikai halál állapotába került. Mivel azt hitték, meghalt, tömegsírba dobták, testére meszet öntöttek. Dózsa Lászlót egy ma is élő sírásó mentette meg, aki társa segítségével elvitte a Szabolcs utcai kórházba, ahol nyolcórás műtéttel mentették meg az életét. Dózsa László a Madách Színházban és az Újpest Színházban játszik. Napokban jelent meg A rivaldától a vérpadig és utána című riportkötete.
Ami megragadott engem az interjúból, az a művész személyessége, embersége. Ahogy gyűlölet nélkül beszélt egykori élményeiről. Hogy a megváltás kínszenvedését és gyönyörét élte át. Hogy a kínzás egy fokán túl hatalmas gyönyörűség vette körbe. (Nem tudom, mi ez, de nem zárom ki, hogy a jóságos szervezet endorfintermelése csúcsra jár ilyenkor, persze lehet egyéb oka is, pl. az isteni kegyelem.)
Mindenesetre néhány mozzanat hatalmas élményt jelentett számomra. Amilyen közvetlenséggel és mégsem bizalmaskodva beszélget az igen csinos hölggyel, ahogy két emberre visszaemlékezik 51 év távlatából. Szinte megfejthetetlen, hogy micsoda véletlenszerű két találkozása. Az első a rádióban szolgálatot teljesítő egykori verőlegénnyel, akit felismer, s rákérdez: Nem szolgáltál 56-ban a Mosonyi utcában? Amaz tagadja, de eltorzul a szembesülés súlya alatt. S tagadása után tovább cipeli őrült cselekedete súlyát. A másik tán még érdekesebb: a közben eltelt évtizedek ellenére felismeri a Leningrád egyik szállodájában szolgáló pofában azt a katonát, aki 1956-ban lelőtte, és egy gránátot is ráküldött, amikor kivégezték őket a Rákóczi úton. Rákérdez a férfira, aki szintén rettenetes zavarba jön a nekiszegezett kérdés hallatán. Ám nem tagadja, azonnal elismeri, és sírva borul a színész vállára. Rögtön kibékülnek. Az orosz szívéről hatalmas kő esik le, és egy álló hétig örül annak, hogy megbocsátott neki a magyar.  Nagyon jó barátság alakul ki közöttük.
Jelképe lehetne ez a kettős esemény annak, hogy katarzis csak azt érhet, aki nyit, aki beismeri korábbi vétkeit. Különben nincs megigazulás, nincs lelki béke, nincs megnyugvás.
Érdekességként említem még, hogy a szó szerint agyonvert Dózsát tömegsírba lökték a köztemető kerítése mellett kb. harmincadmagával, és a sírgödörből Dózsát kiemelték a sírásók, noha állítólag más is mutatott némi életjelt. Hogy-hogynem, utóbb egy interjú kapcsán magára ismert a sírásó, és jelentkezett Dózsánál. Elmesélte neki a részleteket, hogy mi történt vele, aki csaknem halottként hevert a tömegsírban. A találkozás óta jó barátok lettek, s máig tartják a kapcsolatot egymással.
Tetszett az is, hogy Dózsa László, aki idén a Vitézi rend tagja lett, a Mátyás-templombeli avatóünnepségen milyen alázattal hallgatta az elismerést, a jó szót, a kitüntetést.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr895167687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása