Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.07.01. 10:44 emmausz

Oldies

POST
A you tube-on elég sok régi slágerre bukkantam, bukkanok. Sőt a webrádiókon is. Valamennyire lelomboz ezeknek az adóknak a besorolása. Nostalgie-rádiók, oldies-programmal. Pedig ez az igazság. A bezzeg az én időmben elcsépelt dallamok ma 40-50 évesek. Némelyikük még régebbi. Ma akadtam egy nostalgie-nótára. A Limeliters együttes Paco-peco című számára. Gyerekeink nagyon szerették kicsi korukban Kazettás magnóról hallgatták vissza ezerszer.
Vagy említhetek mást: The Shadows Apache című fülbemászó gitárszámát, (Hank Marvin, Jet Herries, stb, előadásában). Nagyon szerettük mindnyájan. Maminti is. Anyánk pedig elég szigorú volt a slágerek megítélésében. A Beatlest pl. nem bírta. Az volt a véleménye, hogy úgy kornyikálnak, mint a vénasszonyok. A Shadows-t azonban szerette. És talán nem is véletlenül. Egyik oka az lehet, hogy az ő személyijére részletre vásárolt mambó magnóra felvett legelső szám az apache volt, a következő az FBI, szintén a Shadows száma. És az ő nótáikban a ritmus és dallam kedvesen ötvöződött teljes értékű zenévé. Én is azokat a nótákat szerettem, amelyekből nem lógtak ki sem a ritmusok, sem a dallamívek, se a dob, se az egyes hangszerek. Együtt alkottak harmonikus valamit, elválaszthatatlan összefonódásban. Még akkor is ezek tetszettek, ha az ilyeneket sokszor nem lehet jól eldúdolni, mert több hangot nemigen fújhatunk egyszerre.
Érdemes tallózni hát az oldies-ben. Ha találok a címre utaló kapaszkodót, már van esélyem rá, hogy újra meghallgathatom a régi idők zenéjét.
Hogy alátámasszam igazamat, most hallgattam az imént Modugno 1960-ból ismerős slágerét, a tambureddu-t a you tube-on, amelynek még Pizzica, pizzica, pizzica bu is a címe. Tök jó 48 év óta.

PRE
Tiniszótár 2006-ból

A retró divat lett. Ugye megjelent a retró szótár. Írtam már róla. Egyik forrása alighanem a diáknyelv, mert ez a koprosztály igen fogékony a technikai újdonságokra. Azért applikálok ide egy 2006-os válogatást, hogy megmutassam, a folyamat nem állt meg. A későbbi szótáraknak is lesz alapanyaguk.
atom - jó
beájult - elájult (Minden igekötőnél jobb a be a bealdudttól a bevállaltig) beájult a meglepitől
beteszi az arcába – eszik
canga - kerékpár
cimbi - cimbora
csá - viszlát
csimma - csizma
csőváz - csá
depi - depressziós
dzsindzsa - durva
figyu - figyelj
filótöri - filozófiatörténet
fika - fizika
futómű - láb
gizda vékony
hábé - házibuli
hali - viszlát
höfö - házi feladat
jó arc - rendes ember
kabi - kabát
kafa - jó
köszike - köszönöm
lepukkant - rossz
meglepi - meglepetés
megmondom a frankót - majd én megmondom, hogy mi a jó, igaz stb.
ofő - osztályfőnök
okszigén - OK
osztja az észt – kioktat
pedálgép - stréber
pockos - kövér
pusi - puska dolgozatíráshoz
radar - fül
rágcsa - rágógumi
ráhúzza a fejét – eszik
smaci - csókolózás
szád! - pofa be
szal - szóval
szecska - elsős
szega - szervusz
tali - találkozó
tasi - táska
tesicucc - tornafelszerelés
tessér - testvér
tizi - tízórai
tóónőő - takarítónő
tűpenge - talán azt jelenti, hogy jó.
virgács - láb
yard - rendőr

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr595168010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása