Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.05.01. 20:09 emmausz

Munkálkodunk

Sok kellemes percet szerzett korábban is, most is a gimnazisták számára készült ének-zene tankönyvben elmerülni: ismert és kevésbé ismert zenék kottáit olvasni, belső hallással élvezettel „megszólaltatni”, vagy akár csak rácsodálkozni egy partitúraképre. 17 szólamot számoltam meg, különböztettem meg Beethoven V. szimfóniájának IV. tételében.
Most mégis egy szöveget hozok a kötet 390. lapjáról. (Gounod Faust c. operája Mefisztó áriája.)
Eladó az egész világ.
Arany borjú fennen trónol,
minden ő előtte hódol,
mindenki hitvány pénzt imád
.

Az 1800-as években keletkezett a mű.
De ha lehet, ma még aktuálisabb, mint valaha.
Talán mindenki mégsem imádja a pénzt, de hogy nagyon sokan, ahhoz kétség nem fér.
***
Május a szerelem hónapja, Mária hónapja.
Valamiképpen ez az a hónap, amikor visszafordíthatatlan a természet ébredése, kiteljesülése. Egyelőre nincs kánikula, nincs vörös riasztás (ne is legyen!). Hűvösség van, s mi melegre vágyunk. A forróság hirtelen beállása alkalmával már hányszor megfogalmazódott bennem: milyen jó is volt az a kis kellemes hűvösség.
Mindig azt tartottam, hogy fázni sem rosszabb, mint megsülni a melegben. Hannibálról jegyzi meg a történetíró: Calorem et frigorem patientia par. A meleget és a hideget egyaránt tűrte. Ebben hasonlítunk egymásra. Ő elefántokkal kelt át az Alpokon, mi repülővel felette. Mégis csak különbözünk.
***
Régi május elsejékre emlékszem vissza.
Hol szellős, hol meleg, hol záporos idő mutatkozott e napon. Mindenesetre munkaszüneti nap volt mindig. Jelentősége erősen megcsappant. Tizenhét év óta munkaszüneti nap nekem az év minden napja. Azért még munkálkodom.
Mivel munkás Szent József napja is a mai ünnep, a misén róla szólt a prédikáció. Szent József ács volt, afféle építési vállalkozó. Fia, Jézus vele dolgozott sokáig. Nyilvános működése során Krisztus másfajta munkába kezdett, és lankadatlanul tanította a népet. Kijelentette: »Az én Atyám mindmáig munkálkodik, és én is munkálkodom.«

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3118394723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása