Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.01.16. 08:39 emmausz

Semoule

Ha leírom, semoule, nem mond semmit a legtöbbeknek. De ha azt mondom: tejbedara, akkor a forralt tej gőze enyhe fahéjas cukor képzetével ott gőzölög mindnyájunk lelki orrában. A szakácskönyvek szerint egy liter tejhez 10 dkg dara jár, csipetnyi só, 3-4 evőkanál kristálycukor ízlés szerint, a kész dara tetejére fahéjas porcukor. A lényeg: a megforralt tejbe állandóan kevergetve szóróm a darát, hogy ne csomósodjon, a cukrot, sót is elkeverem benne. Némi újraforralás után a gríz megduzzad, ekkor kiönthető a kész massza tányérokba, s fahéjas cukorral – vagy anélkül is – fogyasztható. Jó étvágyat! Ez hát a recept.
A hozzá tartozó történetek pedig:
1. Apámat sok társával együtt az első világháború után kivitték Hollandiába regenerálódni, kényeztetni, lelkileg-testileg relaxálódni, szüleik válláról az eltartás gondját átmenetileg átvállalni. Ezek így együtt, azt hiszem, fedik a valóságot. A lényeg a lényeg. Nagyon szeretett ott lenni, mert nagyon megszerették őt. Készültek barna tónusú fényképek is róluk. – Ezek a „testvéreim”, szokta mondani apánk a baszksapkás hollandus fickókra mutogatva. Ám akármennyire szeretett is ott lenni, egyszer csak el kellett búcsúzniuk. A hollandus mama megkérdezte apámat (furcsa ezt így leírni, mert akkor ő még kisgyerek volt, és Funca becenévre hallgatott), hogy mi a kedvenc étele, hogy búcsúzóul azt készítsen neki. Funca megmondta, hogy a tejbegrízt favorizálja. Nosza bekevert a jó asszony egy nagy fazékkal, és azon forrón kitálalta távozó kosztosának. Ám néhány erőtlen kísérlet után fel kellett hagynia a tajbepapi bekebelezésével, mert az nem tudott kellő mértékben kihűlni, egészen az indulásig nem. Ott is maradt Hollandiában az a rengeteg dara. Apám valahányszor elmesélte, minduntalan sajnálkozott, hogy nem volt lehetősége betermelni a finom kaját. Évtizedek múltán is sajnálta, hogy ott kellett hagynia azt a jó kis tejbegrízt.
2. Szerzetesek között dolgozom. Egyikük szintén nagy kedvelője ennek az ételnek. Eddig háromszor fordult elő, hogy szüli- vagy névnapjára készítettem tejbedarát. Kétszer sikerült, egyszer nem. A legkritikusabb pillanatban el kellett lépnem egy kis időre a nagy gázlángon fortyogó masszától. Oda is kozmált az egész. És mert nagyon sok készült, sokan ették, ettük, és nem reklamált senki, pedig pocsék volt.
3. Semoule. Hát ez az. A franciák így hívják, de nem egészen azt értik rajta, mint mi. Ők nem cukrozzák. Elképzeled, milyen a tejbedara sósan? No, hát ők így eszik. Kivételt képeznek saját félmagyar unokáink. Közülük is kiválik Matyika, aki világ életében rossz evő volt. Nem igazán tudjuk az okát, de máig haragszik az étkezésre és nagyon kevés olyasvalami akad, ami a kedvére és ínyére való. Nem állítom, hogy ezek közé tartozott a semoule, de cukrozott változatát általában elfogadta. Hol könnyek között, tőle fuldokolva nyelegette, hol kevés hiszti árán. Többnyire ő is forrósága miatt szokott volt panaszkodni. Egyszer nyáron az az átok semoule sehogy sem akart kihűlni. Apja a már szikkadó papit a ventillátor közelébe rakta le, és rákapcsolta a légáramot. Az elég gyorsan kifújta belőle a fölösleges hőt. Persze könnyű a ventillátornak: nem kell levegőt vennie. Folyamatosan tereli hátulról előre.
Ha ezt a módszert ismerték volna a derék hollandusok, Funca nem jött volna el tőlük tele hiányérzettel, megégett nyelvvel, kielégítetlenül.                      

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr75168272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása