Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.05.09. 15:56 emmausz

Történetek trükközésről és alkotásról

Ma semmit se fotóztam, mert szombaton kocsival megyünk misére, onnan bevásárolni, onnan haza. Itt pedig legfeljebb egy szajkót kaphattam volna le, ha vár addig, míg feljövök a masináért, mikor a szemetet levittem. Mondta valaki, hogy rendszeresen kirabolják a rigófészkeket ezek a disznó szajkók (képzavar). Azt feleltem neki: biztosan éhesek.
Tegnap viszont hazafelé jöttömben elgondolkoztatott, miért tényleg néhány virágot kapok lencsevégre, miért nem a tévé képeit a pápáról, amikor Ammanban angolul beszél a muszlimokhoz. Vagy miért nem Orbánt, aki olyan intelligensen és hosszan fejtegette álláspontját szintén a tévében arról, amit az országgal kell tenni. Ugyanígy írhattam volna Cs. Lászlóról is, aki a Valóságnak http://emmausz.blog.hu/media/image/200905/1990-ben megírta, hogy milyen tennivalók előtt állunk a felzárkózás tekintetében. Mi tagadás, a pápának igaza volt, amiért a Közel-Keletre látogatott, az ammaniaknak igazuk volt, hogy fogadták, Orbánnak igaza volt: tényleg sok a tennivaló idehaza, jóllehet CsL már tizenkilenc évvel korábban megírta, hogy milyen lépéseket kell megtennünk. A tévéseknek igazuk volt, hogy fogadták OV-t, a Valóságnak igaza volt, hogy leközölte Csaba professzor cikkét… Nekem is igazam volt, hogy mindezeket ideelmélkedtem.

Ám a virág igaza más. Minden érdek nélkül engedelmes, minden érdek nélkül hirdeti Teremtője nagyságát, minden érdek nélkül tetszik, mert ingyen szép, ingyen tökéletes. Ezt még tegnap le akartam írni, de annyi minden kavargott bennem, hogy kiment a fejemből. Ám most újra bevillant zongorázás közben, amikor egy régi rockot próbáltam életre kelteni egyre gyengülő technikámmal.
Még arról szeretném megosztani veletek gondolataimat most, hogy léteznek ellentétes tartalmú, mégis egymást erősítő történetek. Mint ahogy a fényképészetben a negatív és a pozitív kép egyaránt a valóságot képezik le. Mindjárt bemutatom a történeteket.
Negatív: Egy anekdota szerint a faluban a násznéppel abban egyezett meg a ház ura, hogy az egyszerűség kedvéért mindenki hoz egy üveg bort, beleönti az ajtó előtt álló dézsába, (hiszen ugyanaz a fajta szőleje van az egész községnek, így bora is). Az összeöntött bort fogják egész buli alatt kancsókba meregetni s iszogatni az asztaloknál.
Az egyik koma úgy vélte, hogy ő nem megy ezért le a pincéjébe, visz egy palack vizet, aztán kész. Mit számít 50 liter borban egy liternyi víz? Semmit. Így is tett. Ő is, mások is öntögették a löttyöket a dézsába, majd amikor megtelt, kezdték kihordani az asztalokhoz. Nagyot nézett mindenki, amikor megkóstolta a „nedűt”. Az biza csak víz volt, mert mindenki a könnyebb végét fogta meg a dolognak, mindenki úgy vélte, hogy az ő vize ellenére a bor nem veszít a minőségéből. Nem is veszíthetett, mert létre se jött az a fránya borminőség.
(Mica panaszkodott, hogy hiába állapodtak meg kedves ismerőseivel egy találkozóban, a legtöbben úgy gondolták, hogy a meghívott 30 emberből nem fog éppen ő hiányozni, ha mégse megy el, elég, ha a többi 29 ott lesz. – Nem volt ott. Csak néhányan jöttek el, akikkel a kitűzött célt nem lehetett megvalósítani. Van ilyen.)

Pozitív. A Kőleves c. mese. Röviden arról szól, hogy a faluba téved egy vándor, és megkér egy asszonyt, hadd használja annak udvaron álló tűzhelyét, mert szeretne egy jó levest főzni. Az asszony megengedte neki, ő pedig hozzálátott a főzéshez.
Fölrakott egy lábosban vizet, és forralta.
Belerakott egy követ is, hogy ásvánnyal gazdagítsa a levest.
Kavargatta, kóstolgatta, majd szóba állt az arra haladókkal, akik rendre érdeklődtek, mi az, amit ilyen jóízűen kóstolgat. Ő elmondta, hogy kőleves készül, és noha már így is príma, de még jobb volna, ha kerülne bele
egy kis zöldség, (hoztak neki),
egy kis paprika, (hoztak neki),
egy kis hús, (hoztak neki),
egy kis só, stb. (hoztak neki).
Végül egész helyre leves kerekedett abból a forralt „ásványvíz”-ből.
A sokaság körbevette a botcsinálta szakácsot, és mindenki kiválónak találta a kőlevest.
Ez a mese pedig arról szól, hogy nincs fölösleges tagja a társadalomnak, csak minden tagját kérni, kötelezni, érdekeltté kell tenni abban, hogy tegye hozzá a magáét a közjóhoz.
Én ma ezzel a két rövidkével adóztam a közjónak. Belátom: érdekelt vagyok abban, hogy hozzátegyem a magamét a „kőleves”-hez, sőt ez kötelességem is.               
 

             
     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr45168429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása