Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.05.31. 07:31 emmausz

Grízpuding

Azt mondják, hogy az élete második felében (második gyerekkor) élő ember szívesen nosztalgiázik.
Igazolhatom.
Bár már sokszor eszembe jutott, hogy anyánk miféléket főzött, hiszen ott üldögéltem, amikor gyúrta a tésztát, felszedte a sodrófára, hosszában kettévágta, majd újból kettévágta a tésztacsíkokat, a hat-hét centi széles sávokat egymásra helyezve metéltet készített egy késsel csíkocskákra vagdosva a tésztát. Ott voltam, amikor gombócot gyártott krumplis tésztából. És láttam, hogy készül a grízpuding. Végül is nem túl nagy varázslat, de visszavisz engem hatvan évvel ezelőttre akár. Mivel egyszerű összeállítani, nemrég magam is csináltam egy adagot.
A grízpuding nem más, mint karamellával készült tejbedara. Annyi cukor kell hozzá, mint amennyit a tejbegrízhez szánnék, amelyet 1 l tejből 100 g búzadarából kotyvasztok egy csipet sóval (ízerősítési szándékkal). Tehát a vastag aljú lábosban megpirítom a cukrot, (4-5 evőkanál), s amikor sötétbarna karamellává olvad, hozzáöntöm a tejet. Addig kavargatom, amíg a cukor letapadt része is el nem olvad. Ha felforrt a barna lé, beleöntöm a darát, addig kevergetem, mígnem besűrűsödik. Leveszem a főzőlapról, kis tálakba töltöm. Ha vizezem a tálakat, nem tapad le a puding az aljára.
Persze a gyártás itt nem fejeződött be annak idején. Anyánk tavasszal készített pudingot, amikor már érett az eper. A piacon vett szamócát (mi epernek hívtuk), tojásfehérjével és cukorral kemény habot vert a gyümölcsből, és az elkészült habot a pudingok tetejére helyezte. Ettől színesebbek, ízük érdekesebbé komplexebbé lett.  Mondanom se kell, magam ezzel nem vacakoltam. Mindenesetre az íze ugyanolyan volt, mint gyermekkorom grízpudingjáé.
Ma gyermeknap van.
Ha másra nem is futja, egy grízpudingra a legtöbb helyen igen. Hátha kedvet kap valaki, hogy az ifjabb generációt meglepje gyerekkorom édességével.             

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr525168459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása