Azt mondják, hogy az élete második felében (második gyerekkor)
élő ember szívesen nosztalgiázik.
Igazolhatom.
Bár már sokszor eszembe jutott, hogy anyánk miféléket főzött, hiszen ott
üldögéltem, amikor gyúrta a tésztát, felszedte a sodrófára, hosszában kettévágta,
majd újból kettévágta a tésztacsíkokat, a hat-hét centi széles sávokat egymásra
helyezve metéltet készített egy késsel csíkocskákra vagdosva a tésztát. Ott
voltam, amikor gombócot gyártott krumplis tésztából. És láttam, hogy készül a
grízpuding. Végül is nem túl nagy varázslat, de visszavisz engem hatvan évvel ezelőttre
akár. Mivel egyszerű összeállítani, nemrég magam is csináltam egy adagot.
A grízpuding nem más, mint karamellával készült tejbedara. Annyi cukor kell
hozzá, mint amennyit a tejbegrízhez szánnék, amelyet 1 l tejből 100 g búzadarából kotyvasztok
egy csipet sóval (ízerősítési szándékkal). Tehát a vastag aljú lábosban
megpirítom a cukrot, (4-5 evőkanál), s amikor sötétbarna karamellává olvad,
hozzáöntöm a tejet. Addig kavargatom, amíg a cukor letapadt része is el nem
olvad. Ha felforrt a barna lé, beleöntöm a darát, addig kevergetem, mígnem
besűrűsödik. Leveszem a főzőlapról, kis tálakba töltöm. Ha vizezem a tálakat,
nem tapad le a puding az aljára.
Persze a gyártás itt nem fejeződött be annak idején. Anyánk tavasszal készített
pudingot, amikor már érett az eper. A piacon vett szamócát (mi epernek hívtuk),
tojásfehérjével és cukorral kemény habot vert a gyümölcsből, és az elkészült
habot a pudingok tetejére helyezte. Ettől színesebbek, ízük érdekesebbé komplexebbé
lett. Mondanom se kell, magam ezzel nem
vacakoltam. Mindenesetre az íze ugyanolyan volt, mint gyermekkorom
grízpudingjáé.
Ma gyermeknap van.
Ha másra nem is futja, egy grízpudingra a legtöbb helyen igen. Hátha kedvet kap
valaki, hogy az ifjabb generációt meglepje gyerekkorom édességével.
2009.05.31. 07:31 emmausz
Grízpuding
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr525168459
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Utolsó kommentek