Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.06.17. 09:24 emmausz

Állati?

Nincsen olyan ember, aki gyerekkorában (és ha bogarász tudós, felnőttkorában is) ne foglalkozott volna a hangyák életének megfigyelésével. Persze foglalkoztak mások is, a filozófusok közül pl. H. Bergson.
A hangyákról legalább kétféle általános kép él bennünk. Az egyik a vonulásuk, a másik a boly nyüzsgése, ha kikászálódik egyszerre a föld alól. Ilyenkor feketéllik tőlük a talaj jól körülhatárolt része. A lexikon szerint az egy bolyhoz tartozó „dolgozó” hangyák száma elérheti a félmilliót is. Ennyi szorgos kéz (a fenét kéz, kitinből készült rágók, erős lábak, stb.) tartja el a sok herét, királynőt, rabszolgát, bár számuk a dolgozókéhoz képest lényegesen kisebb. A hangyaegyedek meglehet, hogy nem mutatnak fel intelligenciát, de a hangyaboly igen. És ez gondolkoztatja meg a filozófust, a bogarászt, az írót, a költőt és sorolhatnám még, hogy kiket. A boly csakugyan „intelligens”, hiszen egy komplex életközösséget valósít meg, mégpedig roppant célszerű módon. Minden mozgás, történés a boly létének fennmaradását szolgálja, és e célnak van alávetve. És ami a legérdekesebb, mindez biokémiai módszerrel vezérelt. A figyelmes szemlélő a flaszteren felfedezheti a hangyanyomokat: elszíneződött útvonalát. Ha jól tudom, a hangyák vegyi úton közlekednek egymás között. Ez is egy módja a túlélés lehetőségének, az egymás közötti kommunikációnak. Nem minden fajnál van ez így. Pl. a sakálok testbeszéddel kommunikálnak egymással, a delfinek ultrahanggal, a bálnák infrahanggal stb., ha jól emlékszem.

A hangyák azért egyedek, mert nincs önreflektáló képességük. (A többi állatnak sincs.) Nem mondható, hogy a boly 211 375-ös egyede figyelmezteti a többi hangyát: Vigyázzatok, mert ember közeledik, mely, ha rálép a kitelepült bolyra, irdatlan pusztítást csak közöttünk. Nincs én, nincs mi, nincs közöttünk. Csak a biokémiailag vezérelt boly van, mely él, ahogy tud, küzd, ahogy telik tőle, megvédi magát az ellenséges fajoktól, ahogy tudja, mert van ellenséges faj nem is egy. Csak hangyafélékből 12 000 faj létezik. Ezek olykor megküzdenek egymással.
Azért fontos megfigyelni a hangyatársadalmat, mert van. Mert az ember is társadalomba szervezetten él. Feltétlenül vannak hasonlóságok is a kétfajta szerveződés között a nyilvánvaló különbségek ellenére. A hasonlóságokat figyeljék meg a bogarászok, a belőle levonható tanulságokat szűrjék le a filozófusok.
Én itt és most csak két dolgot szeretnék kiemelni.
Az egyik az önreflexió. A magára ismerés képessége egyedül az emberé. Az ember felismeri önmagát, gondolkozásra – és gondolatait másokkal megosztani is – képes. Ha sorszámozottak vagyunk is, akkor is inkább néven nevezzük magunkat. Így nem a társadalom 211 375. sorszámú egyede fogja a többieket figyelmeztetni, hogy ha ez így megy tovább, mindnyájan elveszünk, hanem Nagy János tudós, aki nem egyed, hanem méltóságánál fogva személy, és aki következtetéseit osztja meg a többi személyiségjegyekkel rendelkező társával, hogy ki-ki hozzon ésszerű döntést, változtassa meg szokásait, hogy az emberi társadalom életben maradjon, és ne rohanjon vesztébe.
Ma reggel hallottam egy interjút, mely a világnak a katasztrófa felé való sodródásáról szólt. Ez indított arra, hogy magam is újra elgondolkodjam e kérdésen. Nem fogom megoldani, csak támpontokat nyújthatok a túlélés érdekében. És itt jutok el az ígért másik gondolathoz. Szemben a hangyák biokémiai vezérlésével, bennünk, emberekben a vezérlés nem egységes elveken nyugszik. Testünk bizonyos fokig biokémiailag determinált, de képesek vagyunk valamelyest úrrá lenni ezen. Döntéseink néhány %-ban racionális, túlnyomó többsége ösztönös, de van egy önmagunkon túlmutató vezérlési esélyünk is: ez a szeretet. Az altruizmus, az önmérsékelés képessége, a nagyobb jó érdekében hozott döntés a lemondás mellett, a belsőnket szabályozó lelkiismeret. Azt is mondhatom, hogy a bennünk rejtőzködő Isten kopog belülről: Vigyázz, mert vesztedbe rohansz! OK, ez jó volt! stb.
Azért nem vagyunk egységesek, mert a jó és rossz is pillanatról pillanatra viaskodik bennünk egymással. És viaskodunk mi is egymással. Mást diktál a biokémiánk, mást a lelkiismeretünk, mást a szokásaink, a bennünk felhalmozódott tapasztalatok, öröklöttségünk, vérmérsékletünk, és mást a külső propaganda. Ezek egyensúlya határozza meg létünket – sorsunk alakulását, így jövőnket is, túlélésünket –: örök életünket is akár.
És ez több mint energiaszükséglet, elosztás, új források feltárása, megfigyelések, kutatások, fejlesztések, anyagi források, napelemek üvegszükséglete.
Az ember több ennél. Legalábbis van rá esélye, hogy több legyen.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr575168482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása