Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.06.22. 23:18 emmausz

Pótlás az előző posthoz

Az elsőt rövidre fogom.
Gratula Csiáéknak az ünnepélyes szép képekhez.
A lengyel benyomásaimat nem tudom ennyire tömöríteni.
Az első, ami feltolul belőlem óhatatlanul, az Irgalmasság katedrálisa Krakkóban. Nem olyan tömény az arany és ezüst dísz, mint a többi templomban, bár itt is van belőle eléggé. Ami megfogott most is, másodjára, az az irdatlan mérete, mely mégse nyomaszt, hanem harmonikus. Minden arányos, úgy tapasztalhatod, hogy mindenre szükség van, ami bele van téve, és minden éppen akkora, amekkorának lennie kell.
Nem nyomaszt, hanem felemel.
Itt a rend az úr,
a harmónia az úr,
a szépség szeretete az úr.
A méltóságnak van alárendelve minden rész.
Hatalmas tiszta tér az egyetlen hajó.
Oldalt külön bejáratú kápolna a szentségimádás helye,
alul az irgalmas Jézus temploma, mellette hittanteremféle. Még lejjebb van
a magyar-kápolna. Érdekes mozaikfalakon újabban megszentült magyarok, és már régi Árpád-háziak. Mindezt egy művészeti érzékkel megáldott kárpátaljai görög katolikus házaspár követte el.

Hatalmas.
És most néhány apró megfigyelés.
Szeretek aprópénzt találni. Ez egy agyrém nálam – úgy látszik.
Éváéknál Caluire-ben találtam néhány-eurocentes pénzt. Valamikor
Jugóban többször találtam dínárt,
a lengyeleknél meg egy buznyák petákot se.
A szlovákoknál se.
Krakkóban ugyan egy esküvőn a marék rizs mellé egy marék aprópénzt is az ünneplők közé vágtak. (Feltehetően pénz volt, mert igen buzgón szedegették a földről a rokonok, amint odébbállt a menyasszony fotózáshoz.)
Ja, amit mondani akarok, itthon a péknél ma egy kerek százasra leltem.
Nem sokat ér, nem lettem gazdag tőle, mégis mond valamit. Lehet, hogy mi szórjuk a pénzt? Direkt és átvitt értelemben egyaránt?
Gy. barátunk sváb felmenői emlegették,
ha a sváb megszerez egy pengőt, azon töri a fejét, hogyan duplázhatná meg.
Ha a magyar talál egy pengőt, azon töri a fejét, mire költse el – azonnal. Van itt némi összeszedettségbeli különbség, és lehet, hogy nem a mi javunkra.
Ami nem tetszett.
Az az irgalmatlan sok művirág.
Elhiszem, hogy praktikus, mert elégséges, ha ritkán megfürdetik: visszanyeri portalan szépségét. De nekem illúzióromboló. Különösen templomokban az. Vigyázni kell a hitelességre, és nemcsak annak a látszatát kelteni. Hogy higgyem el, amit a pap mond, ha már a dísznövényei is hamisak.
Ami tetszett: a hegyek-völgyek méretei, sokasága, természetes szépsége. Nem tudtam betelni bámulásukkal. Jóllehet Petőfi fitymálta:
Mit nekem, te zordon Kárpátoknak
Fenyvesekkel vadregényes tája!
Tán csodállak, ámde nem szeretlek,
S képzetem hegyvölgyedet nem járja...
Én ezt másképp látom: „Tán csodállak, ámde nagyon!!!”
Amikor ilyen ezer csúcsot felmutató hegységhez közelítek, minduntalan arra gondolok, van-e mindegyiknek neve? Nálunk a nyamvadt követ Tündér-sziklának nevezzük a Hunyad-orommal szemben, és Ördögoromnak egy másik követ. Csak úgy tudom elképzelni, hogy a helyben lakók ennek-annak nevezgetik a helyi sziklákat, csúcsokat, lapályokat, ez rajtuk ragad, a térképészek papírra vetik őket, és a sok helyi részletből összeáll a bonyolult rendszer, melyben minden kitüremkedésnek neve van.
Lengyel kereskedelem.
A lengyel makacs és kitartó kereskedő. Nem csügged, mindig újabb ötlete van arra nézve, hogy miért jó neked, ha veszel tőle. (Azért, mert hamarabb szabadulsz.)
Két apróság.
A zakopanei buszállomáson tört részéért vehetsz füstölt sajtot a piac áraihoz képest. A termelő kosarával odamegy a buszhoz, s felméri, honnan jött. Megszólítja az utast annak anyanyelvén: Már mondja, ahogy tudja – és tudja: Három nagy sajt ezer forint. Nem érdekli, hogy van-e zloty nálad. Jó neki a forint is. Ezért ad kb. 80 dkg füstölt sajtot. Közli a fajtáját, kecske, birka, tehén. Mindezt magyarul, majd a bicskájával lekanyarít egy szeletet és odanyújtja: – Próba?! És fogy a sajt, mint a csoda.
Másik történetke: A kálvária 41 helyen elszórt kápolnáját próbáljuk felfedezni. Lehetünk vagy tízen. Ezt a tömeget már kipécézi egy Mercedesben ülő pali. A közelünkben megáll, megszólítja a bandát, hogy vegyünk tőle fémvázas horgász széket, mert aki ennyit gyalogol, óhatatlanul vágyik rá, hogy lepihenjen. El is adott valamelyikünknek. Mennénk tovább, de a csákó nem tágít. Most meg műanyag esőkabátokat kínál, s mutogat, hogy mindjárt itt a vízözön. Igaza lett, mert elég rendes zuhé ért bennünket, mire befejeztük a sétánkat.
Mondják, hogy szoktak a keresztutat járó zarándokok közé kávéval is menni, mert az is buli. Aki úton van, örül egy frissítőnek. A pap meg hadd mondja közben a magáét.
                

          

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr995168485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása