Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.08.18. 09:22 emmausz

FÁK

Szomorúfűz
Hazafelé mentemben leballagtam a házunk túlfelén elterülő rétre, hogy megnézzem, mi okozta a fűzfa kb. 60 cm-es átmérőjű ágának kiszakadását, tönkremenetelét. Maga a fa is tönkre ment, hiszen csak a csupasz törzse maradt meg. Tövében kisebb finom fűrészporrakásra lettem figyelmes. Csak nem belevágott valaki a törzsbe, hogy dőljön ki a fa? Kiderült, hogy a fa puha belsejét nagyobb testű hangyák aprítják, és „dobálják” a fa tövébe – sűrű halomba a port. Odébb a kitört hatalmas ágazat fonnyadó lombkoronával. Találtam egy maroknyi darabot a fa belsejéből. Magammal vittem, hogy megmutassam enyéimnek. A fadarab mindössze néhány grammot nyomhatott. Látszólag megőrizte fa jellegét, de minden valamire való anyagot kizabált belőle egy láthatatlan valami. Feltételezésem szerint mikroorganizmus végzett a fával. Teljesen elkorhasztotta anyagát, mely mai formájában hamar belesimul a talajba. Sok lúd disznót győz. A szemnek láthatatlan parányok megették a hatalmas fát. Így lett igazán szomorú a fűz. Mindig szoktak alatta játszani gyerekek. Hányszor láttam, hogy rákapaszkodnak a lelógó ágakra és hintáznak rajta. Mekkora szerencse, hogy az ág lezuhanása alkalmával senki sem tartózkodott alatta.    
Füge
Lacitól kaptunk annak idején egy füge csemetét. Időközben termőre fordult. Évek óta kilószám érik rajta a jó ízű déligyümölcs. Meg szoktam vizsgálni a termést, s leszedem az érett fügéket, hogy ne a darazsak falják föl, és ne a zápor verje le a fáról hangyák eledeléül. Fehér vászonkalapomba szedegetem őket, így viszem föl a zsákmányt.
Egyszer állok a fa lombja alatt, és vizsgálgatom, van-e rajta érett. A járdán, velem szemben megáll egy jó közepes nő, és ugyancsak mustrálgatja a fát. Nem volt rám írva, hogy én ültettem a csemetét. Feltételezésem szerint arra gondolhatott: egyként hobbink a fügék leszüretelése.
Ő szólalt meg: – Látom, maga is fügét keres a fán. Szoktam vinni belőle az unokámnak, nagyon szereti.
– Igen? – vettem át a szót. – Akkor vigye el ezt a négyet is neki, most nincs rajta több érett. És kalapomból a tenyerébe öntöttem a szépen megért termést.       
Eperfa
Motoszkál bennem az iskolában tanult népdal:
Házunk előtt, kedves édesanyám, van egy magas eperfa.
Alá állok, kedves édesanyám, hogy ne ázzak alatta.
Csipkés annak a levele, sej de jó szagú,
Egy legényért, kedves édesanyám, sose leszek szomorú.”
Gondolataim a jó szagúnál akadnak el. Igen. Gyerekkoromban a szag nem volt pejoratív értelmű. A szagos szappan nem büdös mosószappant jelentett, hanem az akkor kapható Kék-vöröst, a Babaszappant, a Caolát. A jó szagú, pedig megfelelt az illatos jelentésnek. Ha tehát a nóta azt mondja, az eperfa levele, jaj, de jó szagú, akkor illatosra kell gondolnom.
Van a tévében egy műsor, a Misty killers: Nem bizonyított közhelyeknek néznek utána, tehát hogy egy jelenség csakugyan úgy van-e, ahogy az a köztudatban él. Pl. rozsdát old-e a coca-cola.
Nos, gyanús volt nekem ez az eperfa-nóta az illatos leveleivel. Naponta járok el egy nagy eperfa alatt, és még sose éreztem levelei illatát. Ma reggel nem voltam rest, leszakítottam egyet, s mert semmiféle szagát nem éreztem, elmorzsoltam ujjaim között, de illóolajnak még a nyomát sem érzékeltem, csak a klorofill általános szagát. Szakítottam egy frissebbet. Annak is csak klorofillszaga volt.
Híveim. Kijelenthetem: az eperfa csipkés levelének nincsen jó szaga. Kamuzik a népdalszöveg. Ezzel az illúzióval ezennel leszámoltunk.
Almafák
Ha már fákról írtam, folytatom. Közeledik a nyár vége. A lejtős Kapy utca úttestén folyamatosan gurulnak lefelé az érett és rothadófélben lévő almák.
Borostyánfa
A Sodrás utcában pedig borostyánfának látszó fenyő áll az egyik kerítés mögött. Olyannyira rátalált ez a kúszónövény, hogy vagy tizenöt méterig borostyánfa lett szépségesen fényes sűrű lombbal a törzsén. Csak fent fenyő.
Hársak és akácok
A hárs és az akác vagy egy hónapja elvirágzott. Hatalmas avarszerű guanó keletkezett a lehullott virágokból a járdaszegélyek tövében. Különösen esőzések után bűzlik a poshadt, rohadt komposzt. Már tizenötödik éve, hogy naponta érzem a szagot, amíg el nem kotorják közmunkások, a lakók vagy az önkormányzat szemetesei.    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr225168563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása