Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.09.28. 20:22 emmausz

Kéretlenül talált szavak - 22. este

Reggel majd megfagytam. Az orrom előtt elhúzott a 6.http://emmausz.blog.hu/media/image/200909/10-es HÉV, így csak a 6.30-as buszt értem el, ami viszont nem jött. Azt mondhatom, hogy a házunktól az eltelt 40 perc alatt még mindig az Árpád-hídnál jártam. Azért ez szuper a XXI. században. Így kell ezt csinálni, BKV. Volt hát időm körbenézni. Van a megállóban egymás mellett két bodega. Az egyik felirata RITA TRAFIK. Ez így, ahogy van, érthető. Rita – feltehetően a cégtulajdonos neve –, dohányáruval kereskedik. A másik bodega felirata: BRÚNÓ – TRAFIK – DELIKÁT – ÉDESSÉG Nekem ez utóbbi ezt mondja: Van itt egy kóceráj, ahol Brúnót, trafikárut, delikatesszt, édességet lehet venni. És ez csupán a középpontozáson múlik. Épp olyan, mint a Tanú c. film legzseniálisabb mondata: Kém-ló-fej-puff. Ám ezt egy ávós tiszt dadogja, aki egzisztenciális pánikba esik, amiért mindenkit beengedtek mellé az úszómedencébe úszni. A mondat ugyanis ezeket tömöríti: Ezt az agressziót azért követted el, mert KÉM vagy. Vagy hülye LÓ, ezért aztán lenyakazunk, FEJedbe PUFF – golyót repítünk.
2. Délután sorsom úgy hozta, hogy a Kossuth téren kötöttem ki. Egész furcsán kezdtem érezni magamat, ahogy kiléptem a térre. Határozottan idegen test-érzésem volt. Ez a biológiából ismert kifejezés. Alkalmazzák: szemszárazság esetén, az illető úgy érzi, valami van a szemében; nyelőcső tájékán: amikor úgy érzed, lenyeltél egy halszálkát, és mintha megakadt volna a torkodon; az alfelünkben, aranyér esetén. Hát nekem a Kossuth téren volt idegen test-érzésem. Úgy éreztem, itt lelőhetnek az ávósok a Földművelésügyi Minisztérium padlásáról. Úgy éreztem, mintha rossz szellemek tanyáznának a Parlamentben. Nem először éreztem ezt. Főiskolás korunkban kiültünk a Kossuth térre napozni. (http://emmausz.blog.hu/media/image/200909/1967. ősze) Vártuk a tanítás folytatását. Balra az MSZMP Fehérháza, hátunk mögött az elvtársakkal telerakott Országház. Zsigereimben annak a rémtörténetnek a kísértése, hogy talán tényleg működött a húsdaráló valahol a közelben a Duna mentén. Ahol embereket…
Noha Antall-időkben magam is dolgoztam az épületben, most mégis rosszul éreztük egymást. A tér és én. Persze: hogy is érezhetném magamat a kordonokról, a vízágyús rendőrök látványát idéző, a folyamatos tüntetések, és a brutális rendőrattak helyszínén. Hiszen innen indult http://emmausz.blog.hu/media/image/200909/1956. jubileumán a nemzeti érzelműek elleni véres rendőri támadás. Még fülembe cseng Gergényi visszatérő szólama: „Panaszaikkal tessenek a tisztelt ügyészséghez fordulni.”
Idegenek vagyunk egymásnak. A tér és én, én és a parlament, mintha nem az én, a mi parlamentünk volna. Nem tehetek érzéseimről. Csak leírtam őket. Az idegentest-érzés egyébként nem új keletű, csak másképpen fogalmazták meg korábban. Tessék csak Kölcseyt figyelni, mit is ír?
Hányszor támadt tenfiad
Szép hazám, kebledre,
S lettél magzatod miatt
Magzatod hamvvedre!

Bújt az üldözött, s felé

Kard nyúlt barlangjában,
Szerte nézett s nem lelé
Honját a hazában
,(íme, az idegentest-érzés)
[. . .] Vár állott, most kőhalom,
Kedv s öröm röpkedtek,
Halálhörgés, siralom
Zajlik már helyettek…
Olyan szép, és sajnos olyan gyászos is, hogy bár szeretném végig idézni, nem teszem.
Mennyivel optimistább Széchenyi a reformkorban. Ezt írja a Hitel c. könyve végére: „Sokan azt gondolják: Magyarország - volt; én azt szeretem hinni: - lesz.” Ez a mondat nem okoz idegentest érzést bennem.
22. este
Ma a viziten is túlságosnak találták Tücsi térdét. Röntgen-felvételt készítettek operált térdéről, mely fáj, és nehezen és keveset hajlik. Kapott egy speciális kenőcsöt és egy speciális rugalmas hálót a térdére. Kimentünk és bementünk. Evett a gyümölcsökből valamennyit. A többit hazahoztam. Holnap újra meglátogatom őt. Út közben le akartam fényképezni egy napsütötte vadgesztenyelevelet, melynek Indiánnyár lett volna a címe, és le akartam kapni fátyolszerű iszalagterméseket ellenfényben. Nem sikerült, mert hibátlannak kikiáltott Fuji gépem csak ennyit szólt: Csett. (Fuj)i Összesen http://emmausz.blog.hu/media/image/200909/16 felvételre voltak elegek frissen feltöltött akkui. Mára teljesen lemerültek. Tartoztam volna még a Himnusz szobrot lekapni, meg egy régi lokomotívot. Ezek elmaradtak. A himnuszról kiváló kép található a wikipédia ilyen nevű szócikkénél. Így erről a fényképről leteszek. Ott mindenki megnézheti. A mozdonyt egyszer majd még megpróbálom lencsevégre kapni.
Tücsi szerette volna, ha jobban cizellálom a klezmer-combo történetét.
Íme.
A krakkói Rynek közepén áll a hatalmas épület, mely korábban a posztkereskedők csarnoka volt. Ma kézművesek tanyáznak itt, és kereskednek. Ezer és egy kis pavilon megél. Van itt mindenféle alapanyagból készült portéka. Bőr, szőr, fa, üveg, porcelán, kovácsolt áru. Kapható teljes vért, kardok, ócska mordályok, babák, kriglik, hordók, géppuska és angyalka egyaránt. Tücsi itt vett magának krakkói sárkányos söröspoharat. Itt láttam meg én is a zenészeket ábrázoló szobrocskákat. Azonnal beleszerettem a bájosan formált alakokba. Faragott szobrok ők, élénk színekkel megfestve. Különféle hangszereket tartanak, és a „megszólalásig” hasonlítanak az élő zenészekhez. Ám itt jön a már emlegetett lélektani húzás. Hagyom őket a helyükön, hogy utóbb sajnáljam, amiért nem vettem meg. Ezt figyelte ki Tücsi. Tudta, hogy Zoli kolléga még a nyáron újabb bevetésre indul Krakkóba. Megkérte hát, hogy amit én elmulasztottam, ő pótolja. Vegyen http://emmausz.blog.hu/media/image/200909/150 zl.-ért annyi szobrot, ahányat csak kap. Ez cca http://emmausz.blog.hu/media/image/200909/10 000 ft. Négyet kapott. Sokáig ott állt Tücsi íróasztalán a négy figura. Mindenkinek nagyon tetszettek, most meg nekem tetszenek. A többieknek azt ajánlom, menjenek ki Krakkóba és vegyenek maguknak a Posztókereskedők csarnokában. Lefogadom, hogy van még belőlük. A lefényképezett négy alak ugyanis a tulajdon születésnapomra készített meglepetés tárgyát képezi.
Holnap Tücsi névnapja lesz, aki átpártolt a főangyalokhoz, hisz ő Gábriel-la. Ugye ez önmagában meglepetés. A többit majd holnap.                

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr475168624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2009.09.28. 20:29:40

Hú, de sokszor, de sokszor, de sokszor van itt ez a beírás. :-)) Isten éltesse sokáig Tücsit! És mielőbbi gyógyulást neki!

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2009.09.28. 21:18:45

Jaj, vénülök, ezért az ismétlések. Meg mert minden mindennel összefügg. Lám, még azt se ígérhetem, hogy meg fogok fiatalodni. Tücsöknek átadom a grat.-dat. Milyen nap van ma? És hogy hívnak engem? :-)
süti beállítások módosítása