Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.11.26. 10:57 emmausz

Fotós szemmel

Ma reggel még gyorsabbra vettem magam összevakarását, hogy a korábbi HÉV-et érjem el, és lekaphassam az egyik óbudai ódon macskaköves utcát hajnali műfényben. Számítottam rá, hogy mert nem esett az eső, hiányozni fog a kövek lakkcsillogása. Este majd kiderül, mire mentem az éjszakai felvételekkel.
Gyorsan „sebesség”-ben lefotóztam a HÉV-et is, mely fokozódó hévvel jött velünk szembe.
Kicsit gondolkoznom kellett a hév szó jelentésén. A hevesre mentem vissza. Heves az, aki forró fejű, akinek elönti a gőz az agyát, és hirtelen mozdulatokat tesz. Kétféle fogalom társul és ötvöződik itt: a forróság és a gyorsaság, melyek összefüggenek egymással. A gyík akkor gyors, amikor a napon kellőképpen felhevül a vére. Hőmozgásról van itt szó kimondatlanul is. Egész pontosan arról, amit Braun-féle mozgásként ír le a hőtan. A folyadékokban hőközlés hatására intenzív mozgás indul. A folyadék úgy hevül fel, hogy mozgásra kényszeríti a molekulákat. Ez az intenzív mozgás okozza a hőmérséklet emelkedését. A mikrohullámú készülék se csinál mást, mint két és félmillió/sec. sűrűséggel mozdítja el a víz alkotórészeit ide-oda, a pozitív és negatív mágneses pólusok változtatásával. Ez dörzsöli a vízmolekulákat hatalmas tempóban forrásra késztetve őket.
De a hőforrások neve is őrzi ezt a jelentést. A hévizek melegvíz-feltörési helyek.
A HÉV hát sebes és gyors, a motorkocsi teteje pedig olykor nagyon is forró, csakúgy táncol rajta a felforrósodott levegő.
Persze a felvett fotón csak fénycsík mutatja, hogy sebességben van.
A budapesti panoráma erős szmog, vagy ködösség miatt ma nem ingerelt leszállásra. Nem mutatta a nap semmi jelét annak, hogy fel kíván tápászkodni a horizont fölé. (Azóta megtette, és hétágra világít.)
A Sodrás utcai kertben, ahol tavasszal a holland tulipánok páváskodtak, most még nyílnak a kertben az őszi virágok. Erről is készítettem egy-két képet.
Egy adósságom maradt, egy tökéletes alakú fácska lefényképezése, melyhez szintén le kell(ene) szállni a buszról. Megérné. Majd meglátom.
Lassan érnek a Péter-Pál templom frontális felvételének a feltételei is. Elég ütemesen hullanak az őt takaró fák levelei.
Íme hat a terveim, és a napi valóság.           

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr625168713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_47937 2009.11.26. 16:20:45

Szia Én úgy tudtom, hogy a HÉV betűszó, Helyi Érdekű Vasút, de lehet tévedek. :)

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2009.11.26. 18:52:53

Soraidat köszönöm. Én is így tudom. A BESZKÁRT meg a BKV, az FVV, a FAÜ és a MÁV is az. De az általam írtak szerint még más jelentése is van a hévnek így csupa kisbetűvel. Néha a betűszavak telitalálatok, máskor nem. Pl. a Magyar Katolikus Családegyesület a MAKACS eléggé nem a lényegre mutat, és MEKEKE se, a kiadók egyesülete se. A legszörnyűbb köztük a NYUFI, a Nyugdíjfolyósító igazgatóság. :-)))
süti beállítások módosítása