Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.06.27. 20:44 emmausz

Világítunk

Megújult a konyhánk, Megújult benne a világítás is. A mennyezeti lámpa lassan tölt fel, nem tudom, miért. Mire teljes fénnyel égnek az energiatakarékos (és fénytakarékos) izzók, többnyire már oka fogyottá válik a művelet, merthogy nem szoktunk órákat tölteni a konyhában. Sokszor épp csak kiugrunk valamiért.
Van aztán ott egy szuper páraelszívó, mely az asszonyok kedvence. Kihúzása által bekapcsol két pici lámpa és célfényt ad a tűzhelynek.
A harmadik a legaranyosabb. Egy keskeny, vibrálásmentes fénycső plexiburában. Jobb oldalán van a kapcsolója. Ha felkattintjuk, kikapcsol, ha pedig le, akkor bekapcsolja a világítást.
Gyerekkoromban kaptuk a következetes kritikát, ha ilyet szóltunk: „Feloltom a villanyt”.
A helyes persze a felkapcsolom a lámpát, és lekapcsolom, ha sötétet kívánok magam körül.
Gyújtsd fel a villanyt, hadd égjen! – kaptuk a felszólítást, mely nyilván abból az időszakból származott, amikor petróleumlámpa járta, vagy kocsin a viharlámpa, esetleg az utcán a gázlámpa. A. de Saint-Exupéry meg is emlékezik a lámpagyújtogató emberről a Kishercegben, aki természetesen nem a lámpát magát gyújtogatta, hanem a gázt az Auer-harisnyán.
Tehát van egy lámpánk, amelyet igazán legyújtani és feloltani kell, vagy nem engedelmeskedik.
De ha időben hátralépek még egyet, akkor nagyanyám hangján a következő kérések érkeznek:
„Légy szíves, srófold föl a villanyt, srófold le a rádiót.” Ez nagyjából azt jelenti, hogy csavard fel a villanyt, csavard le (kapcsold ki) a rádiót. Az ő idejükben még meg kellett tekerni a jól szidolozott sárgarézkapcsolót, hogy felizzanak a csillár fényei, és tovább tekerni 90 fokkal, ha azt akarták, hogy kialudjék a világosság. A srófolást is mindenki értette, mert a csavart senki sem mondta másképp, mint sróf, amire muttert lehetett srófolni. Ha meg kellő szorítást kívántak elérni, ráhúztak a mutterre még
egy kontramuttert is.
Hol vagyunk már ettől!
Lassan kiszorítják a piacról Edison száz évet megélt találmányát a wolframszálas izzót sajátos csavarmenetével, egyszerű cserélési lehetőségével, tiszta formájával együtt.
***
Ma egyebekben kibővített szerkesztőségünk megszállta Vácot, és készült erről az eseményről néhány fotó.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr845168958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása