Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.08.05. 12:42 emmausz

Mai témáim: twitter, Móra, Isten, háború, kemoterápia

A twitter az az egyén, aki olvassa a neten más(ok) eszmefuttatását, és egyetért (vagy éppenséggel nem ért egyet) az olvasottakkal. Véleménye van anélkül, hogy azt maga fejtené ki. Inkább csatlakozik az előtte szólóhoz – akarom mondani – íróhoz. Ha az utcasarkon kibicelne a beszélgetőknek, azt mondanám rá: kotnyeles.
A twitter tehát a kényelmesebb részt választja. Nem is gondoltam, hogy magam is twitter volnék, de ha egyszer olvasmányélményeim megragadnak, és azokat idézem, mert egyet értek (vagy éppenséggel nem értek egyet) velük, bizony rám is igaz egy kicsit a twitterség. Isten látja lelkemet, nem a tohonya gondolkodás miatt teszek blogomba olykor idézeteket, hanem mert szeretném veletek is megosztani, amit magam jónak vélek. Így jártam most Mórával, mert őt olvasom. 1914-ben keletkezett írásából idézek. Címe: ISTEN. Én bővítem: Isten Móra, Világháború. Nos akkor hadd szóljon (a népekre utalásokat döntöttem):
„Isten, aki ezen az embervértől gőzölgő nyáréjszakán csillagaidat csak úgy kigyújtottad az egek hallgatag mezőin, mint mikor szelíd pásztortüzek mellett furulyaszó virrasztott a világ álmai fölött, Isten, hol vagy te mostanában? A cár, akit nyilván szégyenled, hogy teremtetted, azt mondta, hogy vele vagy, és a császár, akit mikor szült az anyja, teveled álmodott, a császár is azt mondta, hogy vele vagy. A zaporogi kozák szőrös kezét a te nevedben emeli keresztvetésre, mikor sikerült neki házad fölgyújtása és reszkető szakállú öreg zsidók negyedik napja, negyedik éje a te színed előtt verik tüzelő homlokukat a lembergi nagy templom márványkockáihoz. A haláltusájában véres habot túró francia, aki régen fölmondta neked a szállást, most hozzád emeli szentségtelen kezét, és nevedet magasztalja az alázatos győző, akinek ágyúi megreszkettetik mennyei palotádat. Az ikonosztáz előtt, melyen gyertyák lobognak tiszteletedre, nyöszörögve tördösi királyok vérétől összeégetett kezét a szerb pribék, ez a gonosz dúvad, akit itt felejtettél a föld őskorának szörnyeteg barmai közül, és a te félelmedben nevelt magyar fiú, búcsúzván az eperfás zsellértanyától, a te gondviselő kegyelmedbe ajánlja agg szülőjét, sikoltó szívű asszonyát, nevendék fiókáit s a pásztora nélkül maradó szegény Bimbó tehenet, meg a zsendülő szőlőt a borágon. Úristen, jó Isten, kivel tartasz te szegény teremtményeid közül, akik mind téged hívnak rettenetes tusájukban, s akik mégiscsak mindnyájan a te fiaid, bár némelyik úgy elfajzott tőled, hogy elszomorodva kell kérdezned: ember, csakugyan az én képem mása vagy-e te?
(Itt egy bekezdésben reméli, hogy győzünk [nem találta el], majd így folytatja:)
…Akkor megint eljöhetsz, a poklok fenekére láncolni a Háború nevű sátánt az idők végezetéig és felhúzni a fáradt világ felett a béke fehér sátrát. Akkor megint lehetsz minden népek és minden nemzetek Istene, aki a jóságos atya mosolyával nézhetsz el a föld kerekén nyüzsgő emberbogarak kultúrjátékain. Addig pedig nevelj szép hosszú füvet a katonasírok felett, melyek fekete gyöngyök gyanánt kapcsolódnak egymásba Európa nyakán.”
***
És most vissza a mába.
Reggel ismerősökkel futottam össze. Valamennyiüket ismertem, egyiküket kivéve. Találgattam, találgattam, ismerem-e én ezt az embert, de nem tudtam semmiféle korábbi élményemhez kötni. Aztán megszólalt.
A hangja Jákobé, a karja Ézsaué.” – ismétlődött meg a több ezer éves jelenet.  Vagy egy párhuzamos szituáció: „Uram, ha te vitted el, mondd meg, hova tetted (ti. Jézus testét), hogy elvihessem magammal – faggatta Mária Magdolna azt az embert, akit a kertésznek vélt. Aztán a „kertész” így szólt: Mária. Mire MM csak ennyit mondott: „Rabboni”.
Hát igen. Akit fél éve láttam, annak dús fekete haja volt, akit pedig ma, annak alig takarta néhány fehér hajszál a fejét. Időközben kemoterápiás kezelést kapott. Hatalmas átalakuláson ment át a kinézete. Csak a hangja maradt a régi. A hangja még Jákobé, ám a feje Ézsaué. Legalábbis egyelőre.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr745169005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása