Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.01.27. 13:54 emmausz

Szabadság és demokrácia

A nap kérdése: Ha a Coca-Cola erős foszforsav tartalmánál fogva kiváló WC-tisztító és autóalkatrész-rozsdátlanító, akkor miért nem az autóápolási és a vegyi áruk boltjában árusítják?
Tegnapi hír: Éváék nevet választottak a március idusára várt lánykájuknak. Flóra lesz az ő neve.
Mai hír: Tegnap Pécsett V. Laci sógoromat szívpanaszokkal kórházba szállították. Éppen most, ma, 13-hkor kezdték meg szívoperációját. További hír. A műtét rendben ment. Reggelig altatják, de csak délután telefonálhat neki a rokonság.
2011. 01.25.-i hír: rendhagyó üzenet Medjugorjéból. Hangvétele optimista, reménységgel teli, érzékelhetően eltér a korábbi évek havi üzeneteitől. Íme:
Drága gyermekek! Ma is veletek vagyok, nézlek benneteket és megáldalak, és nem veszítem el a reményt, hogy ez a világ jóra fordul, és béke fog uralkodni az emberek szívében. Öröm fog uralkodni a világban, mert megnyíltatok a hívásomra és Isten szeretetére. A Szentlélek megváltoztatja azok sokaságát, akik igent mondtak. Ezért azt szeretném mondani nektek: köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra.”
El-elgondolkoztam rajta, mint Mária egykor a pásztorok elbeszélésén.
***
Néhány szó a demokráciáról és a szabadságról
A demokrácia erkölcsös emberek közmegegyezésén alapul. Olyanok között lehetséges, akik képesek megegyezni abban, hogy a szavak azt jelentik, amit. Ez már egyféle közmegegyezés. Nem lehet a feketét a fehér sötét árnyalatának nevezni. Nem lehet a lúgost semlegesnek mondani. Ha tehát megegyezés születik a demokraták között arról, hogy mi mit jelent, akkor egy nyelven beszélnek. Ezen az egy nyelven határozatokat hoznak, melyek ettől kezdve a közösen létrehozott szabályok mindenkit köteleznek. Ha nem így volna, az eltérés arányában megy a társadalom a káosz felé.
A szabadság a legnagyobb emberi érték. Csak az emberélet méltóságával rokonítható. Abból is fakad. Mint ahogyan minden ember méltósága azonos, szabadsága is az. Valakinek a megfosztása a szabadságtól lelkének megerőszakolását jelenti. A szabadság csak önként ajánlható fel, miként a szerelem.
Kincsünk, a szabadságunk Istennek való átadása az abszolút bizalom jele. Ezzel élt pl. Loyolai Szent Ignác, aki ezt írja Suscipe kezdetű felajánlásában:
„Vedd, Uram, és fogadd el teljes szabadságomat,
emlékezetem, értelmem és egész akaratom,
mindenem, amim van és amivel rendelkezem.
Te adtad nekem mindezt,
Neked, Uram, visszaadom.
Minden a tiéd,
rendelkezzél vele egészen akaratod szerint.
Add nekem szereteted és kegyelmed,
mert ez elég nekem.”         
Akinek van rá érzéke, azt megihletik ezek a szavak. Rádöbben, hogy önátadásával valójában a létező legnagyobb szabadságra nyílik meg. Mekkora paradoxon ez!
Mindenesetre azonos azzal, amit a Mester így fogalmaz meg: Legyen meg a te akaratod…

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr245169230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása