Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.01.10. 15:25 emmausz

Magyarán

1. Descendit de caelis… magyarán leszállott a mennyből, imádkozzuk évszázadok óta a credóban. A magyar leszáll, felszáll, s ha kell, útközben átszáll.
A téma örökzöld.
Gyerekkoromban hányan tiltakoztak ellene. Apám megjegyzést is tett arra, aki mögötte így szólt a villamoson: Bocsánat, de szeretnék lelépni.
Kijavította: talán leszállni.
Mire a másik: Nincs szárnyam, hogyan szállhatnék le. Lelépek.
Márpedig a lelépés nem nyert, soha nem honosodott meg.
Maradt az átszállójegy, és sose próbálkoztak átlépőjeggyel.
Pedig …
Olvasom Kosztolányinál, hogy neki se tetszik ez a „szállás”. Ezt írja:
Átszálló – hallom. Átszállt a sárga villamosról a pirosra. Ma Budapestről Bécsbe szállunk át, repülőgépen. A kifejezés kissé zavarni kezd. Meg is jósolom, hogy a jövő évszázadban már nem fogják használni a villamossal kapcsolatban. Igaz, hogy magát a villamost sem.”  (Gyermek és költő. Pesti Hírlap, 1928. október 14.)
Többszörösen tévedett. Az átszállás mélyen beleivódott évszázadok alatt nyelvhasználatunkba. S a villamosok megszűntében sem vált be a jóslata. Ma is vidáman csilingelnek. Ki tudja, még meddig.
2. Még egy érdekesség. Kosztolányi ugyanebben a cikkében említi, ha egy gyerek pici korában úgy hallotta, hogy láftojásnak neveznek egy ételt, eszébe se jut, hogy lágy mivolta következtében nevezik úgy, ahogyan, s alkalmazza a szót anélkül, hogy logikai elemeire bontaná.
Ez később még „ígyebb” van. Nekem még sose jutott eszembe, hogy a Tolnai, Nógrádi, Pesti, Szolnoki, Miskolci, Szabolcsi, Vasi, Soproni, Győri, Veszprémi, Péchi, Komáromi, Hidegkúti, Szegedi, Hernádi, Somogyi, Zalai, Baranyai, Kanizsai, Tótfalusi, Szepesi, stb.stb nevű ember vezetékneve azt jelzi, hogy odavalósi, hogy ősei alkalmasint ott éltek.
Nem.
Az illető arca ugrik be, a foglalkozása, tenmaga szubjektuma, embersége, életműve, a róla szóló hírek…     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr425169571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása