Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.05.02. 09:57 emmausz

Köddé vált otthon

Az ember elméjének gyökérkönyvtárában biztosan szerepelnek azok a körülmények, amelyek között gyermekkorát töltötte. Az a ház, amelyben életem első tíz évét éltem, az ún. „cifra villa” az albertfalvai lakótelep helyén állt. Most az ő helyén áll valamelyik panelház. Sokáig kerestem az interneten egy képet az egykori épületről (Albert u. 139.), de nem találtam. Tudom, hogy unokatestvérem készített róla fotót, de elkallódott a fénykép. Magam végigböngésztem a régi Albertfalva épületeiről, utcáiról fellelhető internetes felvételeket, de nem találtam közöttük se. Nem is találhattam, mert a pataktól (Keserű ér) északra, már a kerület Kelenföldhöz tartozó részén állt a ház, annak is legdélibb csücskén. A pataktól délre eső rész már Albertfalva.
Hát persze. Ha odamentünk vásárolni, úgy mondták az asszonyok, hogy „megyek a faluba”. Sorolom, hogy miket láttam viszont a „falu”-ból. A Kondorosi út Fehérvári út sarkán álló Csillag-házat. Abban lakott a Csécs és a Nyikos. Nyikoséknak valaha vendéglőjük volt a közelben. Láttam a fogadalmi feszületet a Szabadság út mentén. Utána következett a Rózsika kis boltja. (Egyszer húszassal fizettem, de tízesből adott vissza. Hiába reklamált az utóbb velem jött anyám, nem kapta vissza a tízforintját.)
Láttam a két kocsmát. A Csercsicset az Albertfalva u. sarkán, és az Alberfalva- kitérői Jó Barát vendéglőt. Közel hozzá azt a trafikot, amelyben öreganyám árulta egykor a cigit és a „córesz”-t, a Nyolcórai újságot. Nem láttam a kitérő túlsó oldalán szuterénben működő tejcsarnokot, sem a nyomós kutat, sem a Kőfaragó vállalatot. A közeli Lódengyárra is csak utalás volt. Többször tűz ütött ki falai között. Kijjebb a közért, ahol az ínséges időkben „levágott felvágott jegyet nem fogadtak el”, csak tömbben levőt. Még kijjebb a patika és a tűzoltóság. Kép nem akadt róla, (csak a képzeletemben). Viszont a kispiacról két képet is láttam. Szemben a Csercsiccsel volt található. Az Albertfalva utcába jártam általános iskolába (ma Don Bosco a titulusa). Az iskolával szemben álló Szent Mihály-templomban lettem elsőáldozó.
A régi klérusról több képpel találkoztam. Doroszlai Béla vezérlete alatt készült a templom. Keresztanyám Vakkantónak hívta, mert megakadva a prédikációban a mondat közepén ezzel fejezte be mondandóját: De…  … és ebben a „de”-ben minden benne van. A körmenetes kép is általam ismert személyt mutatott Ormai Gusztáv plébánost.
A képek között nekem még a Budafok-Forgalmi telep jelentett emléket. Itt tett le a villamos, amikor a kisiskolába jártam fél évig. Az iskola mellett temető állt. Hol volt még akkor a buszvégállomás???!!
Most tudtam meg, hogy a Fegyvernek utcában lakott Gross Arnold grafikus.
És a kerület híressége is valahol a környéken lakott: a bútorgyáros Mahunka Imre.
Elmúlt az idő és eltűnt a házunk. Csak emlékek őrzik az egykori tájat.
Magamat is meglepett, hogy ennyire ragaszkodom az emlékekhez, és sokukat néven nevezem szűk hetven év elteltével is.
  
  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1418394983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása