Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.03.13. 08:39 emmausz

A google a profi bizonyos tekintetben

D. felrakott honlapjára egy képet, melyen olvas. A könyv lapjáról lektori szemem kiszúr néhány felismerhető, egymásután következő szót. Ezt bemásolom a google-ba. Egy találat utal az eredeti szövegre. Megírom neki emailben: „Bocs! Beleolvastam könyvedbe: Ignotus: A Nyugat magyartalanságairól Érdekes cikk! Üdv…
Válasza:
„Profi vagy! Az egybegyűjtött Nyugat cikkek első kötete, azt hiszem itt 1915.
Úgy csinálták, hogy a szépirodalom kimaradt, az másutt is megvan, ezek főleg a kritikák.”
Tartozom egy vallomással. Az én érdemem ebben a profiságban úgyszólván semmi. A fotó olyan minőségű, hogy nehezen, de egy-egy szó olvasható. A google-ra pedig az kerül fel, amit feltesznek. Ezt megtaláltam. Olyannyira, hogy el is olvastam Ignotus cikkét. Jól és a mai észjáráshoz képeset komplikáltan ír. Ma nem divat a sok ciráda, a körülményeskedő megfogalmazás, a körmondatok. Már Gárdonyi se így írt. Az egészben az az érdekes, hogy szinte detektívmunka végezhető különösebb erőfeszítések nélkül a Google segítségével. Ebben az esetben: a nyitott könyvlap alapján kitalálhatóvá lett, hogy mi van a könyv címlapján, amely nem látszik. Mintha a fotó háta mögé néztem volna.
Google! Nem tudnád megmondani, hogy Gizella dereglyéje hol süllyedt el a Dunán? Úgy hírlik, sok ékszert vitt felfelé a folyón.
Lábjegyzet. Ter 7-hez: A vízár megemelte a bárkát, s többek között 40 napig szakadatlanul zuhogott az eső. Kb. 150 napig tartott az áradás. A számok arra utalnak, hogy hatalmas zuhé volt. Az, hogy csak a hegycsúcsok meredeztek a víz fölött, arra, hogy az óceán betört a Földközi-tenger medencéjébe, és hatalmas pusztítást okozott az élővilágban. Noé és Isten között valamiféle kommunikáció folyt. Ezért dolgozott a bárkaépítésen.   
***
BG. egyik posztja arról szól, hogy egy közmondás tartalmát ki lehet fejezni alliteráló mondatokkal az abc betűin végighaladva. Meg is teszi: szinte minden betűvel. A zé kimaradt. A közmondás alapban így szól: Jó pap holtig tanul.
Pl. Agilis atya aggkoráig acélozza agyát.

Zsáner zsolozsmás zsiger zsugorodtáig zsírozza zsenijét.    
Valamiért a „z” hang ritka, s így vele operálni alig lehet.
Az én megoldásom:
Zöldfülű Zoszima záróráig zárthelyikkel zavargatja Zebaothot.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr965858085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása