Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.04.16. 10:20 emmausz

Cifra nyomorúság

Móricz Virág második, leleplező könyvét olvasom (Anyám regénye). A kötet az előzőhöz (Apám regénye) hasonló hangvételű, csakhogy  a szerző hatalmas családi levéldokumentum-anyagra alapozva adja elő mondanivalóját.
A száz év előtti komfortnélküliséget a ma embere oly nehezen képzeli el, s tán nem is tud vele azonosulni. A tőkekoncentráció magas foka lehet az egyik oka az egykori nincstelenségnek.
Abban az időben divatozott a váltó, mint a pénzzel való bánásnak egyik formája. Mára csaknem kiveszett ez a forma. A váltókezesség sokakat tönkretett, mert a kezest kiforgathatták teljes vagyonából.
Sok szó esik a könyvben a nélkülözésről. Kinek nincsen cipője, kinek lyukas a cipője, kinek nincs pénze suszterra, esküvői ruhára, és még hosszan sorolhatnám.
Szinte folyamatosan kérnek egymástól kölcsön a rokonok, akiknek jobbára reményük sincs arra, hogy egyszer gazdaságilag talpon maradnak.
Van, aki észnél van és spórol, mert számol az esetleges ellehetetlenüléssel.
Van, aki egész életében spórol, majd felelőtlenül kölcsön ad 10 000 koronát, amit sose kap vissza attól a Fükő nevű tiszttől, akinek kölcsön adta. Az eset annyira tipikus, hogy egy rövid részt idemásolok a kötetből.
Fükővel június 7-én vagyok idézve. Megapelálta hát nem tudom biztosan ott is enyhítő körülmények alapján felmentik. Hát most olyan törvény van ha egy szegény éhenkórász ellop egy kenyeret vagy akármilyen csekélységet hát azt becsukják két hónapra, s egy ilyet aki ezreket lop anak elengedik enyhítő körülményeknél fogva hóttig. Ilyen igazság van mái világban és kitugya milyen perköltséget fogok fizetni ráadásul. Átkozott azon óra, melyen hosszúlábú gólya átlépte az én küszöbömet, az én átkom kísérje az egész Fükő familiát, mert nem elég, hogy a pénzem ellopta, de még az én egészségem…” A szöveget telerakhattam volna (sic!)-cel, mert a helyesírása pocsék. De nem is ez itt a lényeg. Hanem romlott civilizációnk ki tudja, hányas mércéje. Az biztos, hogy a rajtakapott kenyértolvaj ma is megkapja a magáét, de a korrupciós bűnök elkövetői pimaszul őrzik titulusaikat és a hajuk szála se rezdül.
Azért utálom a hírkommentárokat, mert mind az elkövetésről szólnak, és nincs hír értékük. Hír értéke annak volna, hogy jogerősen börtönbüntetésre ítélték a korruptakat, a sikkasztókat, a társdalmat nagy tételben megkárosítókat.
Még megjegyzem, hogy feltűnően nagy a családon belüli erőszakosságok, testi-lelki bántások, szeretetlenségek lejegyzése. Lehet, hogy a nyomor hozzájárult a szörnyűségekhez, de lehet az is, hogy csupán részletes híradások ezek, s ma se jobb a helyzet, csupán nincs tudomásunk a sokféle nyomorúságról.
***
Eme nagy adag rosszat próbálom ellensúlyozni húsvét örömével: „Ne féljetek, én legyőztem a világot” – mondja Jézus. (Jn 33,16b)
És még
„…meg van írva: »Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett, azt készítette el Isten az őt szeretőknek«” (1Kor 2,9. Iz és Jer.-ra hivatkozva)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1218382213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása