Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.05.01. 10:04 emmausz

Öröm vagy robot?

 

Munkás Szent József ünnepén néhány idézetet hozok a munkáról, amelyek életem során elültek bennem.
…és Isten látta, hogy mindaz, amit alkotott, nagyon jó, és megpihent a hetedik napon. Teremtés könyve.
Atyám mindmáig munkálkodik, ezért én is [Jézus] munkálkodom. (Jn).
Aki nem dolgozik, ne is egyék. (Pál) … utóbb Rákosi, Sztálin.
Elég a mának a maga baja. Nézzétek a mezők liliomait, nem szőnek, nem fonnak…
Méltó a munkás az ő bérére.
És most ugorgyunk.
A legolcsóbb mezítlábas cigi a Munkás volt. Elvileg mindegy, melyik végét gyújtod meg. Volt, aki gondosan ügyelt rá, hogy előbb a rárajzolt gyár égjen le, s csak aztán a MUNKÁS (felirat).
Goli WC-felirat: „Ha már nyakig ülsz a sz*ban, kapaszkodj a magas életszínvonalba.”
Gimnáziumi tanár adta szánkba: Hol a munka, hadd kerüljem.
P. százados: Elvtársak! Gyenge kezdés után erős visszaesés.
Csúfolók:
1. Szerencsétlen az az anya, kinek fia csizmadia,
mert nem tudja, mely órában ragad a csirizes tálban.  
2. Egy kis homok, egy kis mész,
kőművesnek nem kell ész.
3. Kérdés: Bölcsész vagy? Válasz: Nem, csak elbambultam.
4. Egy mérnökagy egyenlő öt közgazdász aggyal.
Mottó: Szerencsés, aki azzal foglalatoskodik, amit szeret csinálni.
Axióma: Többnyire addig forgolódnak az emberek, ameddig meg nem találják a nekik testhez álló munkát.
Szólás: Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja.
Erősödő véleményem: Ha tudnám, hogy miféle rabszolgamunkával készül a legtöbb dömpingcikk, sose venném meg őket. Már többen üzentek a termékbe dugott levélen át, hogy kényszermunkások és embertelen körülmények között dolgoznak jó másfél műszakot naponta.
Kőmíves Kelemen országa: Kit nappal felraktak, éjjel elomlott.
Oswiciem hazug, cinikus felirata: Der Arbeit macht frei!    
Az oroszok hazug szlogenje. Málenkij robot=évtizedes gulag-munka.
Mielőtt abbahagyom, azt a sokat emlegetett tényt rögzítem, hogy a gótika idején a szobrok emberi szem által sose látható hátsó részét ugyanolyan szenvedéllyel kidolgozták, mint a látható részeket, mert Istennek készítették, aki mindent lát.
Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes!

A jezsuiták jelmondata: OAMDG. Omnia ad maiorem Dei gloriam. Mindent az Isten nagyobb dicsőségére!
A bencéseké: Ora et labora! Imádkozz és dolgozz!
Annak, aki fintorog munkához látni, biztatásul: Ha muszáj, akkor szívesen!
Itt befejezem, mert valahol csak el kell harapni a témát, hisz ez csak poszt.
Lábjegyzet a Kiv 14-hez. Szokatlan mozgásukból a fáraó arra következtet, hogy az izraeliek eltévedtek. Üldözőbe veszi őket. Ahogy Toldi botjával mutatja az utat Budára, Mózes is kinyújtja botját a tenger felé, s az eltakarodik útjukból. Rendkívüli apály, erős keleti szél… a lényeg: Átkelnek száraz lábbal a Vörös-tengeren. Majd újra kinyújtja kezét Mózes, s a tengerben botladozó egyiptomiak mind odavesznek emberestül, lovastul, harci szekerestül. Izrael fiai látták az egyiptomiakat holtan feküdni a tengerparton, és nagy félelem töltötte el a népet az Úr színe előtt, s bíztak benne meg szolgájában, Mózesben.
Közöm. Láttuk az előzőekben, hogy Arany L. meséje elérkezett a kifejlethez, „a kóró ringatta a kismadarat”, miközben a többiekkel elég sok kalamajka esett. Végül is a célba érés megtörtént. A választott nép épségben s gazdagon távozott Egyiptomból. Ez az Úr terve, s ez az ő akaratuk is, mely teljesedett. Azt, hogy mindezekhez mi közöm van, nem akarom hosszasan cizellálni. Annyi, hogy a Gondviselésben való bízás bölcs cselekedet, hiszen általunk át nem látható, előre nem látható megoldásokon át vezetgeti életünket. A mi dolgunk teljes bizalommal elfogadni irányítását. Attitűdünk hozzá pedig az Úr félelme, amely a Példabeszédek könyve szerint (1,8) a bölcsesség kezdete.     

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr556100694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rozsa T. 2014.05.01. 12:31:12

Kedvencem: "Bölcsész vagy? Válasz: Nem, csak elbambultam."
süti beállítások módosítása