Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.07.23. 21:34 emmausz

Magad, uram...

A feleségnek sokkal inkább megvannak a napi visszatérő feladatai, mint nekem. Azért a nyuggeres tesze-tosza elfoglaltságokból olykor kiemel egy-egy konkrét feladat, ami rám vár, mert egyszeri, és mert fiatalon némi rutint szereztem lakatolásból, lényegesen kevesebbet fázásból (asztalosságból). A közelmúltban megszegecseltem egy üvegfedő fogantyúját. A csaknem új, de egészen kínai bambuszárnyékoló madzagjai látványos gyorsasággal felmondták a szolgálatot. Egyikét átszereltem reluxa-zsinórra. Időbe telt, amíg rájöttem, hogyan kell megvezetni az egy szem madzagot, hogy szabályosan dolgozzon. Sikerült. Még két árnyékolóhoz kell venni zsinórt. Kb. 13-14 m-nyire lesz szükség.
Tegnap vettünk faanyagokat. Egymásba kellett illeszteni őket: stafli fába a 15 mm átmérőjű rudakat. Mivel csak kisebb méretű fúrófej van itthon, a nyolc lyukat gömbreszelővel tágítottam meg.
Párhuzamosan az évek óta bizonytalan működésű kitámasztós létránk megerősítésére vásároltunk egy hosszú végigmenetes 8-as fémcsavart. Levágtam a megfelelő hosszúságú darabot, és kétoldalt kontramutterekkel rögzítettem a helyén. Hogy is szól Örkény egypercese? Túlélsz pöcök. Ez a fémlétrára is igaz, ha nem éri atomvillanás.
Megjegyzem még, hogy terem a füge. Bokra immár emeletnyi sűrű bozót. Épp elég munkát adott a termés le- és betakarítása. Olykor hallom meszes csigolyáim ropogását.  
Lám, nemcsak írásos megbízásaim vannak, ha kell, kimászok a megszokásból, és amit elbírok erővel, azt teszem.  
 Jeremiás 19. f.
 A széttört korsó. Vita Paschur pappal
Az Úr így szólt Jeremiáshoz: Menj, vásárolj egy agyagkorsót, s végy magad mellé néhányat a nép vénei és a papok közül. Aztán menj le a Ben-Hinnom völgyébe, a Cserép-kapu bejáratához, és hirdesd ott azokat a szavakat, amelyeket hozzád intézek. Ezt mondd: „Júda királyai, Jeruzsálem lakói! Halljátok az Úr szavát! A Seregek Ura, Izrael Istene mondja: Nos, olyan nyomorúságot hozok erre a helyre, hogy aki csak hallja, csengeni fog tőle a füle. Azért történik ez, mert elhagytak engem, ezt a helyet pedig megszentségtelenítették, tömjént áldoztak itt idegen isteneknek, akiket sem ők, sem atyáik, sem Júda királyai soha nem ismertek. Sőt, ártatlanok vérével is elárasztották ezt a helyet. Magaslatokat építettek a Baálnak, hogy elégessék tűzzel fiaikat, amit egyáltalán nem parancsoltam, sem el nem rendeltem, de még csak eszembe se jutott. Ezért jönnek napok – mondja az Úr –, amikor ezt a helyet nem nevezik többé Tofetnek, sem Ben-Hinnom völgyének, hanem az Öldöklés völgyének. Akkor majd meghiúsítom terveit Júdának és Jeruzsálemnek ezen a helyen – kard által veszítem el őket ellenségeik színe előtt, és azok keze által, akik az életükre törnek. Holttestüket az ég madarainak és a mező vadjainak adom eledelül. Ezt a várost pusztasággá és csúfsággá teszem; aki csak elmegy mellette, mind megborzad, és gúnyolódni kezd romlásán. Saját fiaik és lányaik húsát etetem meg velük, egymás húsát eszik majd meg az ostrom idején, abban a szorongatott helyzetben, amelybe ellenségeik juttatják őket, akik életükre törnek.” Aztán törd össze a korsót azok szeme láttára, akik veled mennek, és így beszélj: „Ezt mondja a Seregek Ura: Így töröm össze ezt a népet és ezt a várost, amint ez a cserépkorsó összetörik, úgyhogy nem lehet többé összeragasztani. És a Tofetben temetik el őket, mert máshol nem lesz hely a temetkezésre. Igen, így teszek ezzel a hellyel – mondja az Úr. A Tofethez teszem hasonlóvá ezt a várost; Jeruzsálem és Júda királyainak házai is olyan tisztátalanná válnak, mint a Tofet helye; azok a házak, amelyeknek a tetején illatáldozatot mutattak be az ég egész seregének, és italáldozatot öntöttek ki az idegen isteneknek.” Amikor Jeremiás visszatért a Tofetből, ahová az Úr küldte, hogy jövendöljön, megállt az Úr háza udvarán és így beszélt az egész néphez: „Ezt mondja a Seregek Ura, Izrael Istene: Igen, ráhozom erre a városra és a hozzá tartozó valamennyi városra azt a nyomorúságot mind, amellyel megfenyegettem, mivel megkeményítették nyakukat és nem akartak hallgatni a szavamra.” Közöm. Szegény Jeremiás látta, mi lesz a vége a hepciáskodásnak. Érzékletes képben mutatta be, hogyan töretik meg a nép, de nem hallgattak rá. Júdát keletről fenyegették halálosan, ma Európát délről. Európa gazdag, de nincs tartása. A jézusi hasonlat szerint, ha szőlővessző a szőlőtőtől külön életet kíván élni, elpusztul. Imához. „Bár hallgatnátok ma Isten szavára, népem, ne légy kemény szívű.” Ámen.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr738910054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása