Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.09.04. 16:04 emmausz

Kalkuttai Szent Teréz

Ma szentté avatták Teréz anyát. Nem ma lett szent Teréz anya, mert ha nem lett volna szent, ma nem avatják szentté. Nem cifrázom tovább. Ma kanonizálták szentséget felmutató élete miatt. Csupán az történt méltóságteljes keretek között, hogy hivatalosan is deklarálta az egyház, hogy Teréz anya szent.
Az ezzel kapcsolatos ceremóniát a tévé végig mutatta, kellően szakszerű kommentárral, bár sokat nem értettünk belőle, mert a szomszédos számítógépen Thomas a gőzmozdony epizódjait nézte L. unoka, aki mostanra kiérdemelte az alkalmi mesenézést. A két adás jószerével kioltotta egymást, már ami a hangokat illeti.
Azért mégis nagyszerű dolog volt mindkettő. A szentté avatás nagyszerűségét talán nem kell bizonyítanom, de hogy L. érdemeket szerzett, amit méltányolni kellett.
Hogy a két tényező nagyszerűségét kapcsolatba hozzam, Teréz anyát, ill. Kalkuttai Szent Teréz gondolatát hozom ide, aki egyszer arra a kérdésre, hogy mit tegyünk, hogy szebb legyen a világ, azt felelte:
Menjetek haza és szeressétek a családotokat!

Igaza volt.
Igaza van.
Igaz lesz ez a mondása is a világ végezetéig.
Ízelítő a Báruk könyve 1. fejezetéből

JEREMIÁS LEVELE
Báruk és a babiloni zsidó közösség

Ezek annak a könyvnek a szavai, amelyet Báruk Babilonban írt meg... Báruk felolvasta a könyv szavait ... mindenki előtt, aki Babilonban, a Szud folyó mellett lakott. Sírtak, böjtöltek és imádkoztak az Úr előtt, azután pénzt adtak össze..., s ő azt Jeruzsálembe küldte Jojakim papnak, ...megkapta az Úr házának edényeit, amelyeket a templomból elhurcoltak, hogy vigye vissza őket Júda földjére. Ezt írták: ...Imádkozzatok Nebukadnezár, Babilon királya életéért és fiának, Baltazárnak az életéért...Nekünk pedig adjon az Úr erőt, és ragyogtassa fel szemünket, hogy Nebukadnezárnak, Babilon királyának és fiának, Baltazárnak a védelme alatt élhessünk, hosszú ideig szolgálhassunk nekik, és kegyelmet találjunk előttük. Imádkozzatok értünk is az Úrhoz...: mondjátok:
2. A SZÁMŰZÖTTEK IMÁJA
A bűnvallomás
Az Úré, a mi Istenünké az igazságosság, a szégyenkezés azonban a mienk, Júda fiaié, Jeruzsálem lakóié, királyunké, vezetőinké, papjainké, prófétáinké és atyáinké, mert vétkeztünk az Úr színe előtt, .... Ezért ránk tört a baj és az átok, ... mind a mai napig. Nem hallgattunk az Úr szavára, amelyet a hozzánk küldött próféták közvetítettek, hanem mindenki saját szívének gonosz hajlamát követte, és idegen isteneknek szolgáltunk, s azt tettük, ami nem tetszett az Úrnak, a mi Istenünknek. Közöm. Ugyanaz a téma más aspektusból. Most Báruk szemüvegén keresztül tekintünk a tényekre. A nép Babilonban van, ott éltetik Nebukadnezár királyt és fiát. Úgy tudják, hogy engedetlenségük következménye a sokszerű sanyarúság. A Jeruzsálemben maradottakat támogatják lehetőségeik szerint. Úgy látszik, a kimondhatatlan nevű Nabukadonozor (Nebukadnezár) miután tudatta, hogy ő a vezérürü, békén hagyta azokat, akiket nem akart elpusztíttatni. Leben und leben lassen – úgy látszik, nem mai elv ez. Vallják, hogy az uralom Istentől van, ezért az uralkodókért való ima természetes a részükről. A mindenkori elöljárókért mindmáig imádkoznak a hívők. Pl. azért, hogy jólétet teremtsenek alattvalóiknak.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1511675941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása