Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.11.06. 19:18 emmausz

Egy s más nyelvhasználatunkról

A Mikszáth-kötetből csupán két szókincsbeli érdekességet emelek ki: A latinos műveltség általánosságát igazolja pl. a privát diligencia kifejezés alkalmazása, ami a maga korában közérthetőnek számított. (Ma magánszorgalomnak mondjuk.) A másik egy slamposság, redundancia. Azt írja Mikszáth: nálunknál. Máig előforduló nyelvi furaság. A nálunk szó tökéletesen lefedi a tartalmat. Ugyanígy mondhatnánk: tőlünktől. De nem mondjuk. Igaz, más szamárságokat meg igen. Pl. igazán(diból), hogy minek a szószátyárság két szótagja a végén? Nem lehet tudni. Mint ahogyan a játszásiból sem igazán logikus.
De ki mondta, hogy a nyelv logikus?
***
B.K. írja, hogy Karinthy szókincsével foglalkozni is megérne egy misét. Azonnal beugrott egy Mikszáthnál is olvasott szó: papperlapapp. Utánajártam. Német szó, lárifári értelmű.   
Karinthynál olvastam pl. a mustkolbász szót.  A google jóvoltából megtudtam, hogy létezett ez a népi étel. Mustból és lisztből kevert palacsinta sűrűségű masszába lógattak bele ismételten madzagra kötözött dióbél füzért. Az így nyert csemege sokáig eltartható volt.
***
Egyszer már leírom: Van egy kétjegyű mássalhangzónk, a dz. Ejtése sose rövid. Pl. edz – hangzásban eddznek hallom. A pedz szót is. A magyar kiegészíti a túl rövid szavakat, hogy nyomatékosabbak legyenek hangzásukban. Ilyen az egy is. Próbáljuk meg röviden ejteni. Nem szabályos. Éppoly hosszan ejtjük, mint a meggy szót. Már az m-hanggal kiegészült megy ige ejtése rövidebb, és jól is van így, mert a zöngés m-mel és gy-vel együtt már elég hosszú.
Megjegyzem még, hogy viszont a túlságosan hosszú hangzásokat nyelvünk olykor lerövidíti: Szűnik, mondjuk és ejtjük hosszú ű-vel. De a szüntet már rövid, hogy oldja a mássalhangzó-torlódást. Ugyanígy a bűn hosszú, a büntet rövid, a bízik hosszú, a biztat rövid. Ír hosszú, irkál rövid...        
Ízelítő a Dániel 13. f.-ből:
1. ZSUZSANNA TÖRTÉNETE
Zsuzsanna családi körülményei
Jojakim ...felesége Zsuzsanna, igen szép, istenfélő asszony...

A két gonosz bíró megkívánja Zsuzsannát
Abban az esztendőben a ... vénektől, a bíráktól indult ki Bábelben az igazságtalanság, noha úgy látszott, hogy ők kormányozzák a népet... Zsuzsanna bement sétálni férje gyümölcsöskertjébe. A két vénben ... fölgerjedt ... a vágy..., hogy szeretnének együtt hálni vele. ... Egy nap Zsuzsanna bement a gyümölcsösbe, ... fürdeni a gyümölcsöskertben, mert nagy hőség volt..., a két vén odafutott hozzá. ...légy a miénk! Különben tanúbizonyságot teszünk ellened, hogy itt volt veled egy ifjú...Ekkor Zsuzsanna elkezdett hangosan sikoltozni, de a vének is kiabáltak ellene. 

 A bírák hamis vádjára halálra ítélik Zsuzsannát
Másnap...a két vén: ... Tetten értük, de az ifjút nem tudtuk elfogni, ... Zsuzsannát halálra ítélték. ...

Dániel közbelép
... Dániel előlépett: „Én ártatlan vagyok ennek az asszonynak a vére dolgában!” ... mert ezek hamisan tanúskodtak ellene!”

Dániel bebizonyítja a vád hamisságát
... Dániel: „Különítsétek el a véneket egymástól jó messzire, hogy kihallgathassam őket!”... „Te megátalkodott, vén gonosztevő! ... mondd meg: milyen fa alatt láttad őket együtt?” Azt felelte: „Mézgafa alatt... Majd előhívatta a másikat. ... Milyen fa alatt kaptad rajta őket, hogy együtt voltak?” a „Tölgyfa alatt.” Dániel: „Te is helyesen hazudtál a saját fejedre. Az Isten angyala kardjával készen áll rá, hogy középen kettészeljen és így kiirtson benneteket.”

A két bíró bűnhődése
Ekkor az egész gyülekezet hangos ujjongásban tört ki, és áldották az Istent, aki megmenti a benne bízókat. Ezután a két vénre rontottak... Az ártatlan vér pedig megszabadult azon a napon. .... Dániel ettől a naptól fogva nagy embernek számított a nép előtt. Közöm. Hosszú, romantikus, tanulságos és szép elbeszélés ez. Érdemes végigolvasni. Példa arra, hogy minden bűn magában hordja büntetését. Példa arra, hogy a hatalmasságoknak könnyen fejükbe száll a dicsőség. Példa arra, hogy minden időben voltak erkölcsi kihágások, visszaélések és erőszakosságok, mai nevén abúzusok, amelyeknek jó része titokban maradt, vagy amelyeket hamis ítélet követett. Zsuzsanna története üdítő kivétel.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3111935519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása