Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.01.24. 10:19 emmausz

Szmog-kor

Csúnyákat mondanak a légszennyeződésről,
csúnyákat az ilyen szempontból rossz, mert viszonylag szélmentes helyen lévő Kárpát-medencéről,
csúnyákat a levegő mikrorészecskéinek az állapotáról,
arról, hogy a rossz levegő miatti tüdőrák nálunk számosabb, mint másutt,
csúnyákat az én autómról, amely egy tapodtat se mehet, mert eggyel alacsonyabb környezetszennyezési besorolása, mint amelyet még utcára engednek ilyen körülmények között. 04-es fokozatú.
Ezért előre láthatóan legalább csütörtökig vesztegzár alatt van nagy összegű bírságolás fenyegetése mellett. Pedig szívesen megígérném, hogy csak minimálisan használnám, mondjuk, kivitetném vele magamat a Duna-partra fotózni a nagy fene-ködet. Cserébe ennyivel kevesebbet autóznék akkor, amikor egyébként már nyugodtan töföghetnék vele.
De nem.

Maradna még az, hogy gyalog mászkáljak a bús magyar légben.
De ez sem ajánlatos sem az első, sem a második gyermekkorban. Sajnos már utóbbiba kell számítanom magamat.

Marad az egy helyben topogás, a szobafogság.
Lesz ez máshogyan is, lesz ez még jobb is.    
Ízelítő a Máté 9. f.-ből. 1. rész:
A béna meggyógyítása
...egy hordágyon fekvő bénát hoztak hozzá. Hitüket látva Jézus e szavakkal fordult a bénához: „Bízzál, fiam, bocsánatot nyernek bűneid!” Néhány írástudó erre... Jézus belelátott gondolataikba, ezért megkérdezte: „...Mi könnyebb? Azt mondani, hogy bocsánatot nyernek bűneid, vagy azt, hogy kelj föl és járj? Tudjátok hát meg, hogy az Emberfiának van hatalma a földön a bűnök megbocsátására!” Ezzel a bénához fordult: „Kelj föl, fogd ágyadat és menj haza!” Az fölkelt és hazament. Ennek láttán ... a nép dicsőítette az Istent...

Máté meghívása
Amikor Jézus továbbment, látott egy Máté nevű embert, amint ott ült a vámnál. Szólt neki: „Kövess engem!” Az felállt és követte. Amikor később vendégül látta házában, ... a farizeusok megkérdezték tanítványaitól: „Miért eszik mesteretek vámosokkal és bűnösökkel?” Jézus ... így válaszolt: „Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek... tanuljátok meg, mit jelent: Irgalmasságot akarok, nem áldozatot. Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket.”
A böjt
...„Miért van az, hogy mi és a farizeusok sokat böjtölünk, a te tanítványaid ellenben nem böjtölnek?” Jézus így felelt: „Hát búsulhat a násznép, míg vele a vőlegény? Eljön a nap, amikor elviszik a vőlegényt, akkor majd böjtölnek. Senki sem tesz ócska ruhára új szövetből foltot, mert a folt továbbszakítja a ruhát, s a szakadás még nagyobb lesz. Új bort sem töltenek régi tömlőkbe. De ha mégis, kiszakadnak a tömlők, a bor kiömlik, s a tömlők tönkremennek. Az új bort új tömlőbe öntik, így ez is, az is megmarad.” Közöm: Jézus szakadatlanul teszi és tanítja a jót, az értékeket (messiási tettek): gyógyítja a bénát, meghívja a bűnösöket, tud vigadni és tud szűkölködni egyaránt. Bizonyítja, hogy Isten Fia (bűnök megbocsátása), idéz közmondásokat, avagy tőle származnak ezek és szállóigék (folt a ruhára, régi és új tömlők a régi és új borokhoz. Ki tudja?).  És a tekintete: Mátét meghívja, aki otthagyja megélhetését, a pénzváltó asztalát (bank) és feltételek nélkül követi. A regnumi atyák egyik tétele volt ez: A jobbért a jót azonnal ott kell hagyni.       

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5812149971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flora/ro 2017.01.24. 16:20:38

S mivelhogy a szakértők ritkán értenek egyet, egyesek azt mondják, hogy a benti levegő szennyezettebb, mint a kinti... Ki vagyunk a vízből! - mondaná nagyanyám...

emmausz 2017.01.24. 17:04:27

Ajjaj. Ezzel nem számoltam. Olyan ez, mint a szúnyogháló. Ha bejött a szúnyog, nem tud kimenni.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2017.01.24. 21:19:17

Még egy megoldás: se kint, se bent nem veszünk levegőt. De, mint tudjuk, a hosszú élet titka, hogy a lélegzést nem szabad abbahagyni, úgyhogy ez se az igazi! :)

emmausz 2017.01.24. 21:21:30

Majd megnézem a légkondit, lehet, hogy van légszűrős programja.
süti beállítások módosítása