Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.02.23. 10:19 emmausz

Polikárp

Polikárp a fülbetegek segítője. Ma van az emléknapja. Szent János tanítványa, püspök Kis-Ázsiában. Markionnal (aki azt tanította, hogy két isten van, az ószövetségi és a Krisztus által bemutatott irgalmas) találkozik Rómában, aki megkérdezte tőle: ismersz-e? P. válasza: Valóban megismerlek, Sátán elsőszülöttje.
 A szmirnai püspököt, Polikárpot hitéért felelősségre vonták. Rá akarták beszélni a hittagadásra. Rá akarták beszélni a hittagadásra. P.: „Hogy tagadhatnám meg Krisztust, akit 86 élve szolgálok, s aki sohasem bántott meg. Hogy mondhatnék átkot Királyomra és Üdvözítőmre?”  Máglyán égették meg.  De amikor oda is akarták szögezni, azt mondotta: „Hagyjatok így, aki ugyanis megadja majd nekem, hogy elbírjam a tüzet, az megadja azt is, hogy a máglyán nyugodtan rajta maradjak akkor is, ha ezt szegekkel nem biztosítjátok.” Azért tehát nem szögezték oda, hanem csak rákötözték a máglyára. Ez Kr. után 155-ben esett február 23-án. Elég régi múltra tekint hát vissza a keresztényüldözés.
A módja sem új.
***
Ma van Szemere-nap is. 2014-ben említem egyik posztomban, hogy Utassy Józsefnek van egy négysorosa:
Szemere
szomorú
szamara
számára
Ámde nem találom igazolva állításomat, és eleve gyanús, mivel Romhányi Józsefnek csakugyan van egy szamaras verse, amelyben ebben a sorrendben következnek eme esz-szel induló szavak.
Ha így, ha úgy, a
Szemere szomorú szamara számára olyan, mint egy erőteljes Art Blakey dobszóló.

Ízelítő a Márk 4. f.-ből. 1. rész:
Jézus a hajóról tanít
... a tó partján...bárkába szállt, és tanította őket sok mindenre... ezt mondta nekik:

A magvető
„Halljátok! Íme, kiment a magvető vetni... némely szem az út szélére ...más szemek köves ...s voltak szemek, amelyek bogáncsok közé hullottak... volt mag, amely jó földbe hullott. Ez amikor kikelt és kifejlődött, termést hozott, az egyik harminc-, a másik hatvan-, a harmadik százszorost...

Miért beszél Jézus példabeszédekben?
...a kívülállók mindent példabeszédben kapnak, hogy: Nézzenek, de ne lássanak, halljanak, de ne értsenek, nehogy megtérjenek, s bocsánatot nyerjenek.”

A magvető példabeszéd magyarázata
Aztán így folytatta: „Nem értitek ezt a példabeszédet. Hogy értitek meg akkor majd az összes példabeszédet? A magvető a tanítást veti. Akikben útszélre hull a tanítás, meghallgatják ugyan, de rögtön jön a sátán, s kitépi szívükből az elvetett igét. Ugyanígy, akikben köves talajra hull a mag, amikor hallják a tanítást, szívesen fogadják, de nem ver bennük gyökeret, mert csak a pillanatnak élnek. Ezért ha szorongatás vagy üldözés éri őket az ige miatt, hamarosan megbotránkoznak. És mások, akikben a bogáncsok közé hullik, hallják ugyan a tanítást, de a világ gondjai, a csalóka gazdagság és a többi vágy szívükbe hatol, elfojtja az igét, úgyhogy terméketlen marad. Végül, akikben jó földbe hull, azok hallják a tanítást, magukévá is teszik, és az egyik harminc-, a másik hatvan-, a harmadik százszoros termést hoz. Közöm: Érdemes alaposan elelmélkedni a teljes példabeszéd értelmén. Jézus a magvető, és mi a tanítványai. Milyen talajt fogott a tanítás bennem/bennünk? Alapvetően fontos kérdés. Van választék: Útszéle, köves, bogáncsos és jó föld. Egy kitérő: Nézzenek, de ne lássanak, halljanak, de ne értsenek, nehogy megtérjenek, s bocsánatot nyerjenek. Izajás megjövendölte, hogy a keményszívűek ellenállnak Jézus tanításának. Azért jövendölte, mert tudta, hogy ellenállnak majd. Itt nincs mit tenni. Magam azt gondolom, hogy a keményszívűek is számíthattak Isten irgalmára, de csak földi életük befejeztével. Vö. bocsájtsd meg vétkeiket, mert nem tudják, mit cselekednek.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7212284515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása