Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.03.24. 17:32 emmausz

A tavasz első napjai

Alles neu macht der Maimondja a német népdal szövege. De mondhatná azt is, hogy März. Mindent széppé varázsol a természetbe beköszöntő márciusi langymeleg. Ahogyan nem lehetett korábban megszokni a monoton szürkeséget, ezzel meg betelni nem lehet.
Ami tegnap szürke volt, mára színes lett.
Tegnap szürkén meresztették tetszhalott ágaikat a fák, bokrok, mára pasztellzöld lombbal rukkoltak elő.
Tegnap szürke volt a felhős ég, ma kékre váltott, melyet olykor csaknem világító fehér felhők tesznek változatossá.
Tegnap szürke volt a cseresznyefa, ma fehér virágok nyomakodnak elő ágaiból, mint a pattogatott kukoricaszemek.
A tegnap szürke vesszőcskék besárgultak. Az aranyágak ontják virágaikat.
Tegnapi szürke kedvem, hangulatom is színesre váltott.
Böjtös időszak lévén az ember vissza-visszagondol a kétezer éve történtekre. Bennem évről évre megfogamzik egy kép, Krisztus a Golgotára megy. Ismételten elesik. A földről tekinthet az ébredő természetre. Ő a biztos halálnak néz elébe, környezetében pedig éled, pezsdül a természet. Bontanak a fák, virágos a rét, hangicsálnak a madarak, a lomha bogarak fürgén futkosnak szanaszét. Nem ez fájhatott neki leginkább, de hozzájárulhatott szenvedéséhez az élet megújulásának a képe.
Ám ha húsvét hajnalkára és a következő hetekre gondolok, változik a kép. Hrisztosz voszkresz.    
Krisztus feltámadt, a tavasz tombolása tovább tart, ha lehet még harsányabban, mint annak előtte. És ez már rendben van, a dolgok a helyükre kerülnek. Az élni akarás felülír, legyőz minden akadályt, és ellenállhatatlanul tör elő a föld minden zugából.  
Ettől kezdve minden rendben van. That’s all right!
Ízelítő a Lukács 6. f.-ből. 2. rész.
Az ellenség szeretete
Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót gyűlölőitekkel... akik átkoznak benneteket, mondjatok áldást, és imádkozzatok rágalmazóitokért. Ha arcul üt valaki, tartsd neki oda a másik arcodat is. Annak, aki elveszi köntösödet, add oda a ruhádat is. Mindenkinek, aki kér tőled, adj, és aki elviszi, ami a tied, attól ne kérd vissza. Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy akarjátok, hogy veletek is bánjanak. Mert ha csak azokat szeretitek, akik benneteket is szeretnek, milyen hálát várhattok érte? Hisz a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik... a bűnösök is tesznek jót. ...a bűnösök is kölcsönöznek a bűnösöknek, hogy ugyanazt visszakapják. Szeressétek inkább ellenségeiteket: tegyetek jót, adjatok kölcsön, és semmi viszonzást ne várjatok. Így nagy jutalomban részesültök ... Legyetek hát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas.

Az ítélet
...Ne ítéljetek el senkit, s akkor benneteket sem ítélnek el. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak. Adjatok, és akkor ...tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. ... „Vajon vezethet-e vak világtalant? ... Nem nagyobb a tanítvány mesterénél. ... Miért látod meg a szálkát testvéred szemében, amikor a magad szemében a gerendát sem veszed észre?... A fát a gyümölcséről lehet megismerni. ...A jó ember szívének jó kincséből jót hoz elő, a rossz ember pedig a rosszból rosszat. Hisz a száj a szív bőségéből beszél. Ne mondjátok nekem: Uram, Uram! – ha nem teszitek, amit mondok?

Hasonlat a házépítésről
...aki tanításomat tettekre váltja, házat építő emberhez hasonlít, aki sziklára rakta az alapot. Jött az árvíz, és az áradat rázúdult a házra, de nem tudta megingatni ... Aki ...de nem váltja tettekre, ahhoz hasonlít, aki a házat a földre építette. Amikor az ár nekizúdult, összeomlott és romhalmazzá vált.” Közöm. Szokatlan és forradalmi Krisztus tanítása: ellenségeskedésre szeretet, átokra áldás, rágalmazókért ima, támadónak megadással válaszolni, rablónak mindent odaadni, kölcsönt vissza nem kérni. Merőben új, minden várakozással ellentétben álló tanítás ez. Egy szóban foglalható össze: irgalom. A folytatás ugyanilyen. Nem ítélkezni, adakozni, önmérsékletet tanúsítani... Igen. Az üdvösségre vezető út. Jó szívvel lenni másokhoz, jót tenni a körülöttünk élőkkel, és szép lesz a világ. Minden más tanítás olyan, mint a homokra épített ház. Előbb-utóbb összeroskad.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9112368213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása