Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.04.09. 10:57 emmausz

Komoly, komolytalan, komoly

Virágvasárnap
Jézus szamárcsikón bevonul Jeruzsálembe.
Tekintete komoly.
A tömeg őszintén ujjong, Jézus hallgat.
Tudja, hamarosan minek néz elébe.
Ez a tömeg vajon ugyanaz a tömeg?
Popule meus, quid feci tibi?
Aut in quo contristavi te?
Responde mihi!
Quia eduxi te de terra Aegypti:
parasti crucem Salvatori tuo.
A nép akaratának áthangolása többnyire csupán egy olyasfajta sokk, ami elég erős ahhoz, hogy eredményes legyen. Az újabb időkben tökéletessé fejlesztették azok, akiknek ez a kenyerük.
***
Nyelvi etűd
Aki engem követ, bármikor rám dobhat egy követ.
Nem hallott ily furcsa nevet, eszébe jut, s rajta nevet.
Illatos a mentafőzet, boldog, aki ilyet főzet.
Mézes-mázos: szava kenet... nekem zsírosdeszkát kenet.
Önmagának fémpénzt veret, ha nem fizetsz, jól megveret.
Ritka élmény ez az öntet, önmagának kétszer öntet.
Nagyon szép a népi szövet, három véget még leszövet.
Rövidülés? Szép e nézet, melyet társaival nézet.
Minden előítéletet levet, megkóstolja azt a levet.
Kifogja vitorlámból a szelet, amivel kínál, az egy tortaszelet.     
Munkásokkal két hold szőlőt metszet, szép téma lesz, jó fametszet.
Pihenés nélkül szólampróbát kezdet, pedig tudja: nehéz minden kezdet.
Ízelítő a Lukács 15. f.-ből:

Az elveszett bárány
A vámosok és a bűnösök mind jöttek, hogy hallgassák. A farizeusok és az írástudók méltatlankodtak miatta. „Ez bűnösökkel áll szóba, sőt eszik is velük” Jézus: „Ha ...valakinek elvész egy juha, ...megkeresi,... vállára veszi, örül, mert megtalálta. ...nagyobb öröm lesz a mennyek országában egy megtérő bűnösön, mint kilencvenkilenc igazon, akinek nincs szüksége rá, hogy megtérjen.

Az elveszett drachma
Vagy ha egy ...egy drachmát elveszít, ...kisepri a házát... ha megtalálja, Örül... az Isten angyalai is éppígy örülnek a megtérő bűnösnek.”

A tékozló fiú
Egy embernek volt két fia. A fiatalabbik kikérte örökségét! ... és elment egy távoli országba. Ott léha életet élve eltékozolta vagyonát. Amikor nélkülözni kezdett... magába szállt: Apám házában a sok napszámos bővelkedik,... én meg éhen halok itt... hazamegyek apámhoz és megvallom: Apám, vétkeztem az ég ellen és teellened....  csak béreseid közé fogadj be. Apja ...eléje sietett, a nyakába borult és megcsókolta..., odaszólt a szolgáknak: Hozzátok a legdrágább ruhát. Az ujjára húzzatok gyűrűt, a hizlalt borjút vágjátok le. Együnk és vigadjunk, hisz fiam halott volt és életre kelt, elveszett és megkerült. Erre vigadozni kezdtek. Az idősebbik fiú... megharagudott, és szemére vetette apjának: ...nekem még egy gödölyét sem adtál, hogy mulathassak a barátaimmal...  Apai: Fiam, mindenem a tied... örüljünk, mert ez az öcséd halott volt és életre kelt, elveszett és megkerült.” Közöm. Érethető, ha a pásztor utánaered az eltévedtnek, ha a többit biztonságban tudja. Érthető öröme is, miként az asszonyé, aki elvesztett pénzét megleli. Ami a tékozló fiú paraboláját illeti: dráma, azoknak is egyik gyöngyszeme. Mondandója ugyanaz, mint az előzőeké. Másutt Jézus így fejezi ki: Az Isten nem kívánja a bűnös halálát, hanem hogy megtérjen és éljen. Eme megtér(ül)éseknek örvend teljes szívéből. Mert ő jó. Be kell vallanom, rám sokszor az idősebb fiú lelkülete jellemző. Innen kell ellépnem.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8112411789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása