Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.04.10. 09:58 emmausz

Meggondolások húsvét előtt

Isten teremtményei közül egyedül az embert teremtette a saját képére és hasonlatosságára. Ezért reméli, hogy képesek vagyunk felfogni, mit tett velünk és értünk. Ha mi szeretjük gyermekeinket, ő még jobban szereti Fiát, Jézust. Ha tehát feláldozta értünk, ez azt jelenti, hogy jobban szenved kereszthalálától, mint elképzelhetjük. Együtt szenved a Szentháromság nagypénteken, mert a teljes önkiüresítésig elmenő szeretetét is felülmúlóan akarja a mi üdvösségünket.
Ha az ember a teremtmények között egyedül istenarcú, (capax Dei, Istenre nyitott, Istenre képes), akkor méltósága hatalmas. Azért vállalja Isten a megváltást, hogy helyreállítsa, újra megteremtse az ember méltóságából fakadó létünk lehetőségét. Az ember Isten partnere. De erre a rangra csak az Isten emelheti. Az emberi méltóság meg nem értése miatt hihetetlen ostobaságokra képes az emberi nem. Háborúk, a hatalmas fegyvergyártási hajlam, egymásnak esés, pénzimádat és megannyi e világi bálvány, ami mind semmivé lesznek.
Talán Steve Jobs, az Apple vezetője fogalmazta meg (de még oly sokan mások is), amivel szembesült halála előtt: Nincs semmiféle pénzösszeg, ami nagyságrenddel kitolhatná életkorát, sok mindent hajszolunk, de csak a szeretet ér valamit. Ezzel persze nem mondott sok újat, mert a Prédikátor könyve tételesen sorolja a hiábavalóságokat, a hiúságokat, a szélkergetéseket, megállapítva, hogy csak az istenszeretet nem hiábavalóság. Nagyképűsködésünk mit sem használ nekünk, képmutatásunk mit sem használ nekünk, szerzett tekintélyünk, óriási vagyonunk mit sem használ nekünk, állandósuló hőbörgéseink szintúgy üresjáratok, az emberek fenekedése, a háborúk egyenesen emberellenesek, tehát démoniak.
Meg vagyunk váltva.
Nem kell az árnyékkal törődnünk, amikor tekintetünket a nap világosságára vethetjük, a mindent megvilágosító Világ Világosságához méltó életet élhetünk.
Egyedül ő elég nekünk, de ő valóban elég.    
Ízelítő a Lukács 16. f.-ből.
A hűtlen intéző
Jézus
: a gazdag embernek intézője eltékozolta ura vagyonát. Ezért így szólt hozzá: nem maradhatsz tovább intéző. Az intéző így gondolkodott...: Kapálni nem bírok, koldulni szégyellek. Tudom már, mit teszek... magához hívatta urának minden adósát.  adóslevelüket átíratta kevesebb tartozásra... Az úr dicsérte az intéző eszét. Jézus: Igen, a világ fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál.

A pénz helyes felhasználása
...Egy szolga sem szolgálhat két úrnak... Nem szolgálhattok az Istennek és a mammonnak.

A farizeusok megrovása
Jézus: „Ti igaznak mondjátok magatokat, az Isten azonban belelát szívetekbe... az Isten országának örömhíre terjed, és senki se juthat el oda erőfeszítés nélkül. 

A dúsgazdag és a szegény Lázár
Volt egy gazdag ember... Volt egy Lázár nevű koldus is, ...ez örült volna, ha jóllakhat a hulladékból... a koldus meghalt, és meghalt a gazdag ember is. utóbbi a pokolban felkiáltott: könyörülj rajtam!  hűsítsd a nyelvemet. Ábrahám: jó dolgod volt életedben, Lázárnak meg rossz. Most ő vigasztalódik, te pedig gyötrődsz. Akkor figyelmeztesse öt testvéremet, nehogy ők is ide jussanak, mert a prófétákra nem hallgatnak. Ábrahám: Akkor, ha a halottak közül támad fel valaki, annak sem hisznek.” Közöm. – Hányan mondhatjuk el: Kapálni nem bírok, koldulni szégyellek. Feladat: megtalálni azt a munkát, amire hív az Isten, és amihez tehetséget, karizmát ad. Isten épít arra, hogy képesek vagyunk reálisan felmérni: Mire valók vagyunk. – A fő parancsolat része, ...és csak neki szolgálj! csak neki, és ne a mammonnak. – Ez a szolgálat erőfeszítéseket is kíván. – A gazdag és a koldus paraboláját (miként a hűtlen intézőjét is) csak Lukács említi. A tanulság, itt a földön kell Istennek tetsző életet élni. Jaj, a megátalkodottaknak. Nem ismernek se Istent, se embert, önzésük teszi vakká őket. Érdemes hát odafigyelni a példabeszédre.     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3112414017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása