Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.10.05. 06:08 emmausz

Gondolatforgácsok

Tegnap traffipaxoztak a rendőrök a Szentendrei úton. Nekem ez ugrott be: LÁThatóság.
***
Egy érdekes poén:
Amíg nem jártam kezelésre, addig azt gondoltam, hogy én egy határozatlan ember vagyok.
- Na és most?
- Most már nem vagyok benne olyan biztos.
Van egy másik megoldása is.
- Most már tudom, hogy határozatlan ember vagyok.
***
Mindig tanul az ember.
Amikor egy madárraj egyként viselkedik, mint a halak a tengerben, murmurációnak hívjuk – olvasom Deskénél. Én azt hittem, hogy az egyfajta gráf. Mindenesetre a világ csodája, hogy mi szabályozza a madarak egymástól való távolság tartását, irányváltoztatásukat, miért csinálják azt, amit, és miért hagyják abba egyszer.
***
Még két li-végű főnév. Jókainál olvashatók: tartufli krumpli és facenétli kendőcske értelemben.
Jókai válogatott művei a Szépirodalmi kiadónál jelentek meg jó ötven éve. E kötetek végén található jegyzetszótárak alapján egy csokorba lehetne rendezni az író által többé-kevésbé tudatosan használt idegen szavak összességét. Érdekes lenne szembesülni azzal, hogy Jókai eme, még részben érthető nyelven képes volt beszélni. Terjedelmes idegen szókincset hagyott könyveiben. Azért is érdekes a téma, mert kiderül, hogy a 19. sz.-ban élt eleinknek mely kifejezések olvasása illeszkedett nyelvükhöz, azaz amit mi jegyzetekből értünk meg, az ő fülüknek még természetes volt. 
Ízelítő a Zsid 10. f.-ből:
A régi és az új áldozat
…a törvény …nem tehette tökéletessé a résztvevőket, …nem kedves előtted az engesztelő és

égőáldozat. Akkor így szóltam: Íme, jövök, Istenem, hogy teljesítsem akaratodat … Krisztus testének feláldozása által egyszer s mindenkorra megszentelődünk. … Ő egy áldozatot mutatott be a bűnökért, s örökre helyet foglalt az Isten jobbján. Már csak arra vár, hogy minden ellensége hódolattal leboruljon lába előtt... a Szentlélek így szól: … Törvényemet szívükbe adom és elméjükbe írom, bűneikre és törvényszegésükre többé nem emlékezem. Ám ahol ezek bocsánatot nyertek, ott nincs szükség bűnért való áldozatra.
IV. HITBELI HŰSÉG
Buzdítás az állhatatosságra

Testvérek, Krisztus véréért megvan tehát a reményünk, hogy beléphetünk a szentélybe… Főpapunk is van… Járuljunk hát hozzá igaz szívvel, hitből fakadó bizalommal, reménységgel…szeretet és jótettek kellenek. Összejöveteleinkről ne maradjunk el, …súlyos büntetést érdemel az, aki lábbal tiporja az Isten Fiát, semmibe veszi a szövetség vérét, és kigúnyolja a kegyelem Lelkét... Ne veszítsétek el bizalmatokat, …az Isten akaratát teljesítsétek... Az igaz ember a hitből él, …akik hisznek, megmentik életüket. Közöm. Krisztus a főpap, az oltár és az igaz áldozat. Szeretetre hív, a szeretet győzelmére int: egy dolgot vagyunk képesek átvinni a halálon, szeretetünk tetteit. Semmi más nem megy át velünk. Ez megér egy megfontolást.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8512929771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása