Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.02.21. 14:36 emmausz

Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris

Ma a tartományfőnök Lukács János 9 éve pap. Ma ő volt a főcelebráns, s szólt a böjtről. Dióhéjban összefoglalom: Azok az emberek, akik mindennel elégedetlenek, akiket az élet sanyarú sorssal sújt, valószínűleg nem találnak Istenre, mert a keserűség eltompítja érzékeiket. Ám azok se találnak Istenre, akik el vannak telve az őket körülvevő tobzódástól, életörömöktől, mert azt vélhetik, hogy mindez természetes, és jól elfogadható Isten nélkül is.

Ha a böjtölőket tekintem ugyanez a helyzet. A keserű böjtölők nem jutnak közelebb Urukhoz az előzőek miatt. A példásan teljesítők is megkapták jutalmukat hősiességükért és megveregethetik saját vállukat. Hát akkor kik közeledhetnek eredménnyel Istenhez? Mint LJ kifejtette: a tisztaszívűek. Akik tudják, egész sorsuk az égben terveztetett, és szeretetteljes függésükben találhatnak Istenre. Imádságban, böjtben, jó- vagy balsorsban.
Minket kereszt alakban hamuval dörzsölt, s ezt az intelmet alkalmazta: Tartsatok bűnbánatot és higgyetek az evangéliumban. Őt Isten áldja meg, s minket is a tisztaszívűségre nyitottan.
Délután kávézótársam javasolta, hogy ma ne hódoljunk szenvedélyünknek, majd nyugovóra tért. Beleegyeztem. Jó, ne menjünk, majd egyedül mentem Évához, mert jobb, ha én délután is dolgozom a könyvén, s csak otthon sziesztázom. Volna még mondandóm, de azt majd máskor.
Na jó, mégis folytatom, immár itthon.
Egy kis lecke.

Elmentem lapos elemér. Gyártás: „KINA” (sic!). ára 153 Ft. Ötven éve 5 Ft 30 fill. volt. További részletek a termékismertetőből: „Környezetbarát.tilos tűzbedobni…(sic!) Minding (sic!) az Összes (sic!) elemet cseréljük! azonos gyártótól … Nehézfémtartalom: (itt egy négyzet áll, majd)•lom (sic!) 0,38%, higany 0,0003%, Kadumium:O,0007% (Sic!). Képzelem, a környezetre káros elemnek mennyi lehet a nehézfém tartalma. Mindenesetre megígérem, hogy többé nem dobom tűzbe a környezetbarátot. Minding az Összes (tehát egy db [több nem is fér a tokba, hiszen „zseb”-lámpába teszem]) laposelemet fogom cserélni azonos gyártótól!

KINA a gyártó ország. Ez idő szerint a legnagyobb kapitalista berendezkedésű szocialista ország, vagy fordítva, HACSAK NEM a legkizsákmányoltabb államkapitalizmus. de az se. Hiszen hatalmas tőkéje gyűlt már eddig is össze. Akkor viszont talán amolyan állami szocikapizmus zsigereli ki a marék rizsért mindenre elszánt tömeget, vagy kitudja. Mindenesetre tőlük délre készült az a képsor valahol a Dél-kínai-tenger partjainál, amely a kizsákmányolás igen eredeti módját mutatta be. Talán kárókatona volt a proletár madár, amelyet a Tőkés Réce, (Li Csong) kizsákmányolt. A madár nyakát elfojtotta, de csak annyira, hogy képtelen legyen az általa kifogott halat lenyelni. A zsákmányt rendre elvette tőle az ember. A kárókatona kapott valamiféle „prémium” falatot helyette, hogy be ne adja idő előtt a kulcsot. Mondanom sem kell, hogy több palimadárral dolgozott Li Csong. A kifogott nagyhal nagyhaszna természetesen a nagytőkés nagytőkéjét gyarapítja. Olyannyira élő volt a látott jelenet, hogy a tőkésrendszer bemutatására oktatófilmként használnám. Ez éppen így működik nagyban - az emberi társadalomban. A szereplőket csoportosítva hívhatjuk egészen változatos formákban. Csak néhányat mutatok be.

Proletár - termék - szerény bér - gyáros - bevétel
Alkalmazott - 8 órai munka - agyonadózott bérek - vállalkozó - nyereség
hitelkérő - hitel - PC-ügyintézés - Bankár - nem adózó nyer.
Vásárló - gagyi - akciós ár - ker.-i lánc tul. - szemérmetlen haszon
l. vásárló - lakás - rel. biztonság - ügyvéd - biztos 1% honorárium.

Nem folytatom tovább, bár a példák éppen mai honi valóságunkban félelmetesen sokszerűek. Nevezzük ezeket trükközéseknek. Korábban legtöbbjükért börtön járt. Mióta nem, azóta a
sok nyul el-szem-te-le-ne-det, hogy klasszikusként Rajkint idézzem.
Pedig - hadd idézzem a prédikátort is: (majdnem) MINDEN HIÁBAVALÓSÁG. 


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr185167437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása