Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.01.21. 17:58 emmausz

Szenvedjük a cselekvőket

Mondandóm világos, csak a címmel voltam nagy bajban, mert a legpontosabban ez fejezné ki: A  valóság megbecstelenítése, de nagyon erős ez a cím. Csakhogy pontos. Maga a téma, mindennapjaink kész átverései.
Ha képekben kívánom erősíteni mondanivalómat, úgy fogalmazhatok, hogy a politikai ferdítéseknek, csúsztatásoknak az eszközévé tették a média pribékjei nyelvünket. Stricik kezébe kerülvén a cafka szavak képesek a valóságot eufémizmussal eltakarni, minden döntéshozó felelősségét hárítani, s magamagától kellő távolságban tartani. És most mesélek.
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy csomó olajoshordó.  Addig-addig kocódtak egymáshoz, mígnem kicsengték-bongták maguk az bennük tárolt nyersolajjal közösen, hogy márpedig az olaj ára 10%-kal emelkedni fog. Képviselőtestületük küldötteket választott maguk közül, és azzal a feladattal bízta meg őket, hogy keressék meg a világban valahol az OPEC-et, és vegyék rá, hogy hirdesse meg az árak 10%-kal való felszökését. Ne firtassuk, hogy mi oka volt ezeknek a rozsdásodó pléhhordóknak és a nyersolajnak arra, hogy emeljék az olajárat, de jó okuk volt, annyi bizonyos. Felkerekedtek a követek, és addig gurultak-gurguláztak, mígnem hosszas viszontagságos kalandozás után meg nem találták az OPEC-et. Kérték szépen, kérték csúnyán, utóbb tűz általi öngyilkossággal fenyegetve meg az olajtársaságot, hogy így, meg úgy lesz, ha nem egyeznek bele az olajár-emelkedésbe. Mit tehetett szegény OPEC ekkora fenyegetés hatására. Hosszas és eredménytelen alkudozások után megadta magát, és belement. Hát akkor legyen úgy, ahogy a hordók és a nyersolaj akarják. Kihirdette tehát, hogy 10%-kal emelkednek az olajárak.
Nekem ne mondd: „teljességgel hihetetlen”, hogy a fémhordók és a nyersolaj emelte az árakat! Csak nem képzeled, hogy az OPEC volt az? Hogy is képzelnéd, hiszen akkor így kellett volna fogalmazniuk: Mi, az OPEC tőkés mohóságunktól indíttatva 10%-kal emeltük az olaj hordónkénti árát. Mi szívjuk a tőkéteket, ti meg fújhatjátok! Konyec szkazki.
Ha én volnék Aesopus, fabulámat követően magyarázatot találnál, melyből kiderülne, hogy az emelkedik ige történést fejez ki, és ami emelkedik (pl. az olaj ára), az a dologban ártatlan. Sem a hordó, sem a nyersolaj nem felel azért, ami az árával történik. Az felel érte, aki emeli az árat. Az emeli ige viszont nemcsak tárgyas ragozású, amely arra utal, hogy valamilyen tényleges, jól meghatározható dologra vonatkozik, hanem azt is elárulja a végződés, hogy cselekvést kifejező igéről van szó. Az ige alanya az, aki cselekszik, jelen esetben az OPEC. Ég és föld különbség van a szenvedő jellegű, történést kifejező és a cselekvő jellegű ige között.  

Ami az olajjal történik, azt az OPEC cselekszi!

Nézzük tehát a kettőt:

Történés                                               cselekvés 

Az olaj ár emelkedik.                              Az OPEC emeli az olajárat.

A tényeket tehát a történést kifejező ige használatával teszi „cafkává” a strici, aki a cselekvést ily módon kívánja magától hárítani.
Vegyük észre, hogy naponta a legtudatosabb módon ver át bennünket a nyelv stricije [a média], nehogy a gyanúnak akár csak az árnyéka is rávetüljön a cselekvőkre.
Csak a móka kedvéért hozakodok elő néhány ilyen hazug kijelentéssel:
Bevezetésre kerül a vizitdíj. Nem. Egy jól körülhatárolható kisebbség erőszakosan bevezeti.
Csökken a mentők létszáma. Nem. A közigazgatás egy csoportja elrendeli számuk csökkentését.
Többe kerül a szemétszállítás. Nem. Emelik a szemétszállítás tarifáit, akiknek ez az érdekük.
Emelkednek a gyorshajtás büntetési tételei. Nem. Az illetékesek több pénzt akarnak szedni.
Ritkulnak a BKV-járatok. Nem. A BKV mögött álló hatalmasságok csökkentik a tömegközlekedés nívóját.
Ezekből van még kb. 5000 féle. Nem untatlak velük tovább. A jelenséget szerettem volna megmutatni, tudatosítani. Azt se kérdezd, hogy a 150 éves török megszálláskori szívatás mértékét miért kell a XXI. században überelni. Talán azért, mert amazoknak a morálja különb volt saját atyánkfiaiénál.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr295167788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása