Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.10.03. 13:00 emmausz

Restauráció

POST
Megtörtént a restauráció: Visszaállt a régi rend. Tücsi itthon van, jelenlegi attribútuma a testre szabott bot. Az övé, a német Nr. 263 http://emmausz.blog.hu/media/image/200810/100.
Délelőtt igyekeztem az OORI-be, mert így kérte,
vártam rá, mert így adódott.
Tényleg nem akartam többet írni a Szanatórium utcáról.
Ám ma kocsival mentem fel. Hogy a végén mekkora úthézag van! (Szándékosan nem írtam kátyút, mert az értelmező szótár szerint http://emmausz.blog.hu/media/image/200810/1. Úton: sáros mélyedés. 2. Gátló körülmény, fennakadás.) Folytathatom a gondolatot háromféleképpen.
Első leágazás: Itthon kirámoltunk. Nem hozza senki készen az ebédet, de majd összetákolunk valamit. Gyógyszerért kell menni majd a patikába, és a Matchba is ezért-azért. Tücsi kb 4-6 hétig lábadozik itthon, mert a térde javulása csak ennyi idő elteltével remélhető. Egyszer majd, kb. félév múlva, visszahívják kontrollra, és akkor mondják meg, hogy szükség van-e PROTÉZISRE. Addig gyógytornázik, ügyel az állapotára, óvatosan mozog, kíméletes életmódot folytat.   
Második leágazás: A kátyú csakugyan abban a korban keletkezett, amikor a kőutak nem kátyúsodtak, a földutak igen. A puhább részeken gödrök keletkeztek, melyek esős időben erősen pocsolyásodtak, sárral teltek meg. Sokszor előfordult, hogy a szekerek-fogatok a mezőgazdasági művelésre fogott földek szélein újabb utakat hasítottak ki kényszerűségből, mert az út már használhatatlanná lett a kátyúk miatt. Tehát a flaszterút kimaródásai nem kátyúk, legalábbis hiányzik (már akinek) belőlük a katyvaz, a sár.
Harmadik leágazás. Az értelmező szótáram lapjai már elsárgultak. Nem csoda, mert elég ócska papírra készült jó 30 éve. Amikor az egyik osztályról átkerültem egy másik Abteilungba a népművészeti cégnél, a kollégák leptek meg vele.
Eljárásmódjuk volt figyelemre méltó. Megkérdezték, hogy örülnék-e, ha vennének nekem egy karton cigarettát, egy értelmező szótárt, egy satut, egy tollkészletet, stb, stb. Mondtam nekik, hogy jól eltaláltátok, ezeknek mindnek örülnék, csak a satunak nem, mert az már van otthon. Köszönték, és Mona Lisa mosolyával a fejükön, enyhe sfumatóval, faképnél hagytak.
Hú, de gavallérok, mondtam magamban.
Ám nem azért kérdeztek ki, hogy a soroltakat mind meg vegyék, hanem azért, hogy közülük egyet kiválasszanak. Így lettem szótártulajdonos.
Az ötlet egyebekben jó. Ha sikerül valakinek az értésére adni, hogy sorolja fel, minek örülne adott alkalommal, a meglepetés abban áll, hogy nem tudja, melyiket fogja megkapni.
Karácsonykor is működik. Megállapodunk, hogy pl. idén 5000 ft a limit. Ennyiért sorolnia kell mindenkinek ötféle valamit, aminek tényleg örülne. Egyiket megkapja.
PRAE
Imát mondanak esőért . . . a gazdák.

Imát szép időért – mondanak a métabajnokságra készülők.

Az eső objektív valóság. Ha egyszer a meteorológia nagy esőt jósol, hát zuhogni fog.

Az eső szubjektív valóság, mert ha Isten is úgy akarja, a bajnokság helyén nem esik egy csepp se. Volt már erre példa. Pl. az egyszeri rabbival. Történetesen szabbat napja volt, de neki halaszthatatlan dolga akadt. Meg kellett szegnie a szabbatot. Ám ő nem jött zavarba: Kocsiba vágta magát, és így gondolkodott: Előttem szabbat, mögöttem szabbat, a kocsiban péntek.

Hát így legyen. Isten ura a szabbatnak is . . . és az esőnek is ... és humoros is. A szombati métabajnokságon esett az eső. De nem nagyon, és csak reggel. Igaz, a fű vizes maradt, de egész nap aztán nem esett. Igazi versenyzésre alkalmas idő maradt: borús, de nem esős. Nem kellett izzadni, sem pedig a portól viszketni a gyerekeknek.

Vigasztalások

A vigasztaláshoz kettő kell: vigasztalást kérő és vigasztaló. E viszonyból jön létre a vigasz. De csak akkor, ha a vigasztalás megtörténik.  Erre van garancia. Isten ígérte meg, hogy annak, aki kéri, megadja a Szentlélek segítségét. . . (Itt egy hosszú csönd van)

A gyónás humoros esetei

http://emmausz.blog.hu/media/image/200810/1. Csak vicc. A süket papnál gyónt valaki.
Odafordul a pap a gyónóhoz, s ordítva kérdezi,
hogy csak úgy visszhangzik a templom: – Mit mondott? … Lopott?
2. Az óratolvaj. Egyszer viszont egy utcakölyök valóban ellopta gyónás közben az öreg pap kikandikáló zsebóráját.

Ahogy kell, folyt a bűnök felsorolása.

Mondja is a kölyök:

– Atyám, loptam.

– Mit loptál, fiam?

– Órát, atyám.

– Hm, ha tehát órát loptál, nem elégséges megbánni tettedet, de vissza is kell adni a tulajdonosénak.

– Tessék, atyám, imhol az óra.

– Jaj, fiacskám, ne nekem add, hanem annak, akitől loptad.

– De, atyám, kínáltam neki, ám ő nem akarta elfogadni.

– Nem-e? Akkor hát tartsd meg.

3. Prohászka olykor felkereste a csobánkai nővéreket, akiknél egy idős süketke mindenes szolgált. A süket bácsika akkor ment gyónni a selypítő plébánoshoz, amikor a templomban a rózsafüzért mondták a nővérek. Minden szó kihallatszott a gyóntatószékből, amely így valahogy történt:

– És plébános úr az apácák nem adnak eleget enni…

A beszédhibás öreg pap figyelmezteti: – Sak a maga bűnét mondja…

Mire a mindenes folytatja: – és nem engedték, hogy megtalpaltassam a csizmámat.

–– Sak a maga bűnét mondja…

De még azt se engedik meg, hogy megcsináltassam az istálló ablaküvegét, pedig nagyon befúj a szél.

– Sak a maga bűnét mondja…

Ez így megy mindvégig. Az apácák meg odabenn pukkadoznak a nevetéstől, alig is tudták befejezni az olvasót.

Prohászkának is elmesélték ezt az esetet. Egyszer azután, egy vacsora alkalmával felszolgálták kedvenc desszertjét. Ám valami nem úgy sikeredett a szakács rosszvoltából, mint ahogy kellett volna. A főnökasszony az elkövetőt is megnevezte, mire a szent életű püspök megjegyezte huncutkásan: – Sak a maga bűnét mondja!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr955168125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása