Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.10.04. 17:28 emmausz

Helyreigazítás

POST
Február 27-én Ákos neve napján keletkezett postom egy tévedést tartalmazott. Most, hogy születésnapja van Makinak, helyesbítem a neve keletkezésének környülállásait. Nem Áki, Máki, Maki a helyes etimológia, hanem egészen más.
Gábortól tudom, hogy a Maki becenév onnan jön, hogy Ákos egyszer kapott egy kisbundát, mely a MAKITA feliratot viselte. Úgy, mint a japán szerszámok márkaneve is hangzik. Ezt a MAKITÁ-t elég gyakran viselte Ákos, akire átment a névhasználat, és menet közben rövidült Maki-ra.
Írom még, hogy egyszer befizetett Zsuzsával? egy egymásra vadászunk, és tintalövedékekkel lődözünk nevű szabadtéri fegyveres játékra. Nos van annak tisztességes neve, csak nem jutott eszembe. Ez a Paintball. Ha nem érsz rá cserkészni a természetben, hasonlót találsz a logikai játékok között: ez a Bubble Shooter. Jó vadászást.
Makinak pedig sok boldogságot! Isten éltessen, Ákos!
PRAE

Menetirányanak háttal        

Mostanában jobban szeretek menetiránnyal egyezően ülni a buszon. Ez ösztönösen van így, de megtapasztalva keresni kezdtem az elégséges okát. Valahol az öregedés és a kortikális szerv kapcsolatában találtam rá.

1. Az öregedés – mindenkinél, bár nem egyforma mértékben – az erek meszesedésében mutatkozik meg. Ez elbizonytalanodással, szédüléssel is jár.

2. Az életben a kanyarokat a következő módon érzékeljük. A jobb és bal fül három félkörös ívjáratában (ez a kortikális szerv) a fellépő centrifugális erő hatására az erő nagyságának függvényében a sztatolitszemek kimozdulnak nyugvó helyzetükből, és nekilódulnak a liquorban, hogy a mozgás irányával ellentétes falnak ütközzenek. Ez a fal érzékeli a kősejtekből álló sztatolitok ütközését, így véve tudomást a testünk mozgásának változására, erősségéről, irányáról tájékoztatva agyunkat. Tehát ha balra kanyarodunk, jobb oldalon érintik a falat, ha jobbra kanyarodunk a bal oldali falat érintik. Ha fejre állunk, az ívjárat tetején gyűlnek össze. Ezt így vesszük tudomásul az esetek 99%-ban, hiszen szinte mindig előrefelé megyünk, s előre nézve is kanyarodunk ide vagy oda.

Ámde, ha a menetiránynak háttal ülve utazunk, jobbra kanyarodáskor is a jobbfalnak ütköznek a sztatolitok és viszont. Tehát a megszokottal éppen ellentétesen. Ehhez hozzá lehet szokni, mint kivételes elmozduláshoz, de minél idősebb az ember, annál kevéssé van kedve ehhez a kivételhez. Kedvét szegi az is, hogy a meszesedés miatt a tér- és helyzetérzékelése elbizonytalanodik (szédülés). Nos, a kétféle dolog miatt egyre inkább csökken a tolerancia benne. Egyre inkább keresi, hogy a menetiránnyal egyezően ülhessen.

A külső szemlélő ezt hákliként veszi tudomásul. Hát tegye. Valójában egészen másról van szó. Arról, hogy az idősödő ember alkalmazkodóképessége lecsökken. Ezért menekül a bizonytalanságokat okozó (kevésbé begyakorlott) helyzetektől.

Emlékszem, kb. tizenöt éve vettem egy cipőt a HUMANIC-nál. Ott lehetett, mert igen kemény bőrből készült darab volt. Ahogy ültem a széken, nagy nehézséget okozott lehajolnom a cipőhöz, hogy belebújjak. Vértolulásom volt, azt hittem, elszédülök. Azóta sem jobb a helyzet. Ha eltettem volna a cédulákat, lenne hitelt érdemlő ötévenkénti élményem arról, hogy mikor hogyan éreztem magamat. Hátha valakinek megtetszik az ötlet. Visszamenőleg emlékezhet a cipővásárláskori közérzetére. 

Az az érdekes a dologban, hogy a fiatalnak szörnyű nehéz belátni, miért viselkedik másként adott szituációkban egy öreg, mint ő. Nincs ugyanis efféle élettapasztalata. Mire pedig tapasztalata keletkezik, már maga sem fiatal, s visszatekintve a gyorsan elillanó évtizedekre szelíd humorral gondol vissza: milyen is volt az, amikor még tudott futni, és a robogó villamosra futtában ugrott föl. Hol van már a futás, hol a nyitott ajtajú villamos, s hol az a koordináció, a mozgások összehangolása. 

          

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr245168127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2008.10.04. 18:49:48

Én buszon és trolin sohasem tudtam a menetiránynak háttal ülni (fiatal koromban sem!!), mert akkor hányingerem lett. Csak villamoson vagy vonaton nem zavart, ha háttal ültem. Most már azért ott is szívesebben ülök a menetirányban. És buszon nem tudok olvasni, még akkor sem, ha nem háttal ülök. Mindezt csak azért írtam, hogy van ilyen, fiatalabb korban is. (Persze mindig csodálkozott is mindenki rajtam.)

mick · emmausz.freeblog.hu 2008.10.05. 09:46:42

Értem, értem. Különösen érzékeny voltál, és mindig is, a hirtelen térváltozásokra. Lám, idő haladtával kialakul az akkomodációs készség csökkenése a legtöbb emberben. Az is érdekes, hogy a busz a legkellemetlenebb a közlekedési eszközök között. Igen, mert a leggyorsabban gyorsít és fékez, változtat irányt. Hát ezek azok a tényezők, melyeket legszívesebben kerülünk immár.
süti beállítások módosítása