Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.11.06. 08:31 emmausz

Arcok és lelkek

POST
Egyszer Melocco Miklós szobrász beszélt a tévében arról, hogy egy teljes emberalak-ábrázolás esetén mekkora jelentősége van a fej kialakításának, és arról, hogy többé-kevésbé egyformák a testek, egyébként is ruha takarja előlünk. Csak a ruha redőit, anyaga esését látjuk. Az álló alak valamilyen cipőt visel, karjai így vagy úgy állnak, esetleg éppen az égre mutatnak, a lényeg mégis a fej. Megerősíti ezt a nézetet az az élményem, mely tegnap este ért.
A mezzón Mozart-est volt. Szerepelt többek között egy törpe, akinek alig volt karja, lába is igen rövid, nos ő énekelte egy Papagénával együtt a Papageno-duettet. Gyönyörű hangja volt. Magasított karmesteri dobogón állt, hogy Papagénával egy magasságba kerüljön a feje. El tudta hitetni, hogy hiteles Papageno. Csodálatos hangja volt. Nagy tapsot is kapott/kaptak.
Reggel végignéztem az együtt utazókat. Kit érdekel csakugyan, hogy kabátot, pulóvert, szvettert, kardigánt, mikádót, kazakot vagy télikabátot visel a gazdája?
Egyedül a feje érdekes, olyannyira egyedi. A homlok magassága, az orr formája, füle elállása a fejétől, hajsűrűsége, -színe, -frizurája, az alkalmazott vagy nem alkalmazott smink, a szemöldök vastagsága, a pilla hossza, a szeme színe, fülbevalója vagy annak hiánya, és noha utolsóként írom, a legfontosabb az arc kifejezése. Gesztusai, mimikája, ahogyan ránéz a világra.
Néhányan szunyókálnak, talán nem is érdekli őket a külvilág. Mások maguk elé merednek és várják, hogy útjukra mehessenek. Megint mások mobiljukat babrálják, talán játszanak. Néhányan újságot, könyvet olvasnak. Akad, aki beszélget. Sőt olyan is, aki a többieket megfigyeli.
Tehát a tekintet. Szétszórt, jellegtelen, fáradt, petyhüdt, érdeklődő, várakozó, optimista, magába roskadó, enervált, közönyös, megkeseredett. De nemcsak a tekintet, a szájszöglet állása a szájszélek le- vagy felkunkorodása, a szem huncut vidámsága, a ráncok, a fogak vagy a hiányuk miatt besüppedt áll stb. A frizurákról nem is beszéltem, pedig sok mindent elárul az is gazdájáról.
A fej tehát az ember jellegzetességét meghatározó valami. Ha a hóhér lecsapja egyik karodat, tovább élsz. Ha az orvos amputálja lábadat, továbbélsz. Ha a fejedet csapja le a hóhér, véged van. A fej ugyanis az idegközpont. Az arc idegekkel sűrűn átszőtt terület. Innen a mindenféléknek a kifejezésére valósi alkalmassága.
Tegnap az idős pszichológus azt mondta, hogy még két témája lenne, de úgy érzi, már nem képes megírni, mert nagyon lelassult. Hozzátette, hogy az idegekről és a lélekről, a kettő találkozási pontjáról megvan az elképzelése, rengeteg amerikai és német szakirodalmat olvasott róla, sokféle kutatási eredmény összegeződött benne, de nagyon hosszas lenne kifejteni, és már fáradt hozzá. Szeretném folytatni vele ma a diskurzust. Arra kívánom rábeszélni, hogy a téma érdekes és fontos. Írja le először a fő szerkezeti elemeket, a leglényegesebb kijelentéseket, és ereje szerint bővítgesse őket újabb és újabb részletekkel. A lábjegyzeteket akár el is hagyhatja.
Megpróbálom, hátha kötélnek áll.      

PRAE
Igen vagy nem
Felérvén az ebédből bekapcsoltam a rádiót, a bemondó beszélt éppen: „Franz Schubert befejezetlen szimfóniáját hallották.” A FRANCBA! Valahogy csak befejezték, vagy dolguk végezetlen múlt el a hangverseny?
BL története cseng vissza fülembe. Katona! – üvöltött az újoncra kedélyesen a kiképző altiszt – Nem találja a spárga végét? Mire Laci ártatlanul: Nincs vége, már levágták.
Csakugyan filozófiai igazság ez. Ha valaminek levágják a végét, akkor nincs neki olyanja. Végtelenné lesz, hiszen csakugyan nincs vége. A körnek nem lehet a végét levágni: a kör végtelen. Ellentétben a színdarabbal. Ha a színdarabot a kritikusok rendesen levágják, annak vége van.
* * *

A parlamenti választások legszellemesebb szlogenje volt: A szoc.-k a javunkat akarják, de mi nem adjuk!
Nem használt a szókimondás. Itt a piros. (Hol a piros?) Immár sokadik éve.
Most találkoztam egy hirdetménnyel.
Védje meg javait!
Hogyan?
Saját kormánya ellenében?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr875168171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása