Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.11.26. 11:50 emmausz

Te Deum

POST
Őskeresztény himnusz.
Szerzősége homályba vész.
Veretes, erőteljes.
Ilyen kitételeket tartalmaz: Dicséretes nagy próféták súlyos ajka hirdet és áld. / Jeles mártírseregek magasztalnak Tégedet. Halál mérgét megtiportad, mennyországod megnyitottad. Ilyen igéket: áld és tisztel, magasztal; vigasztalj, maradj vélünk. A végén jut el az irgalomhoz a szöveg: Híveidhez légy irgalmas. Majd egy zsoltársorral zár: Te vagy, Uram, én reményem. / Ne hagyj soha szégyent érnem!
Ezt az utolsó mondatot rendre elmondom, ha valamilyen kétségem támad, hogy nem bírok valamit, várhatóan meghaladja képességeimet valami, várható, hogy lebőgök.
Aki jól ismer engem, tudja, hogy bajban vagyok a szövegekkel. Dallamok nyomulnak bennem, a havazás óta sokszor előjön pl. a megidézett Tombe la neige dallama. Nos, a Te Deum dallama is és némelyik szövegrészlet is visszaköszönt ma reggel, ahogy munkába indultam. Itt pedig egy 500 oldalas könyv javítgatásának a végén szinte ideillő volt felütni a Te Deumot, a hálaadó himnuszt. Előkaptam a kottát, és kerestem a szövegben a hozzám közel álló Isten argumentumait. Végigolvastam. Szépnek ítélem a szöveget. De nemigen találtam benne az Újszövetség Istenét, a mai teológia Istenét. Érthető, hiszen csakugyan őskeresztény megfogalmazás ez az énekelt ima.
Mire gondolok?
A legfontosabb kinyilatkoztatás Istenről, hogy az Isten szeretet. Mint Bíró püspök is kifejtette egyszer, ez nem is argumentuma, hanem tenmaga lényege.
Az Isten közepe a szeretet. (Nem lógna a képünk többé, ha komolyan hinnénk-élnénk ezt.)
Nos a Te Deum eljut oda, hogy Atyaistennek nevezi a Teremtőt (ezt Jézus merte róla kijelenteni először), de nem viszi tovább az ebből következő részleteket.
Mert Atya, szeret,
mert szeret, irgalmas,
mert irgalmas, bizalommal közeledhetünk hozzá.
Mert szeret, gondunkat viseli.
Mert szeret, kapcsolatban kíván kerülni velünk, akik felismertük ennek valóságát. Mert szeret – és előbb szeret –, maga is vágyik szeretetünkre.
Mert szeret, érzelmei vannak.
Arra gondoltam hát, hogy újabb Te Deumot kellene írni a régi meghagyása mellett. Egy másikat.
Olyat, amely az Istenhez bizalommal forduló ember imája.
Olyat, amely az Istenhez, mint jegyeséhez fordul imájával.
Olyan jegyeshez, akitől csakugyan a megalapozott remény hitével, bizalmával várhat mindent.
Akitől meg is kapja, ha a kért dolog kapcsolatuk építését szolgálja, vagy ha úgy jobban tetszik: a teremtés továbbépítését, együtt való építését, beteljesítését mozdítja elő.
Először azt véltem, hogy nekiugrok, és sebtében összerakom.
Aztán úgy döntöttem, hogy előbb írok róla, hogy milyennek képzelem.
Aztán majd meglátom.            

PRAE
Buta liba
Egy indiai Than-legendákat tartalmazó könyv egyik szereplőjének, egy koldusnak Putalipa a neve. Sose értettem, mitől indoeurópai nyelv a német. A titokról ez a könyv lebbentette föl a fátylat. Egy koldusnak Putalipa a neve. Eredetileg halál biztos, hogy Buta Liba volt, s kifejezetten a svábok közbejöttével vált Putalipává. (Mielőtt még őrült korszakunkban rasszizmussal vádolnál, sietek közölni, hogy bennem is van sváb vér, és nem zavar, hogy a hasonulás náluk csak egyirányú. A magyar azt mondja Drezda. A német így ejti: Drészdn.)
Radnóti M. névgyűjteménye
Olvasom Radnótinál: „Egy újságkivágást találok a zsebemben. Gyula hozta a múltkor, adalék »névgyűjteményem«-hez: 'Térjmeg Margit szobalány segített kirabolni munkaadójának lakását.' Fanni (RM felesége) meséli, hogy ilyen cégtáblát látott valahol: „Nussbaum Sándor diótörődéje”. De nem emlékszik a címre. Kár. Így nem »hiteles«, pedig csak a hiteles érdekel, kitalálni... kitalálni százszámra lehet!” Másutt:  „Este Kovács Margitnál. Bernát Pál egy Fatuska nevű asztalosról beszél... A Piarista rendházhoz vezető uccában kapualatti cégtábla: Csintalan László női szabó. Ez majdnem olyan jó, mint a Selyem Eta női divatszalonja Szegeden, vagy a Görcsös János pedikűr a Szt. István körúton, avagy a Kopik Lajos cipész nem tudom hol, Bálint Gy. gyűjtése. S Szegeden a Forró Erasmus papi szabósága, mily fülledt, érzéki név!”
Magam is ráakadtam egy ilyenre. A CNN-hírtelevízió egyik riporternőjének a neve: Nancy Soderberg. Ez hiteles. CNN 2001. augusztus 7.-i adás. Pergett is a nyelve a   rendesen a „sóderhegy”-nek. Szívesen tisztelgek ezzel druszám, Radnóti Miklós emlékének.
Tegnap bedobtak egy hirdetést a postaszekrényembe. A hirdető erkélybeépítést vállal üveg, fémkombinációval. Neve: Léczfalvi Pál.
És egy ötlet: Érdemes volna áttekinteni jeles sportolóink nevét. Tevékenységükhöz kötődik – vagy éppen nem – nevük. Pl. Parti János a kenus olimpiai bajnok, Papp Laci, ökölvívó stb.
Persze még érdemesebb volna megtalálni R. M. gyűjteményét.

* * *
– Együttműködtek a libri és a colibri.
– Két turnusban ebédeltek: előbb az első turnus, majd a koturnus.
Mellékhatások
Ideírom a Norvasc nem kívánatos mellékhatásait.
Sűrűbben: fejfájás, (boka)duzzanat, fáradtság, álmosság, hányinger, hasi fájdalom, kipirulás, erős szívverés, szédülés, valamint
ritkábban: hajhullás, bélműködési zavarok, ízületi fájdalom, gyengeség, hátfájdalom, emésztési zavar, légzési nehézség, fogínytúlburjánzás, férfiak mellmegnagyobbodása, emelkedett vércukorszint,  az erekció fennmaradásának képtelensége, fokozott vizelési inger, a fehérvérsejtek számának csökkenése, rossz közérzet, hangulati változások, szájszárazság, izomgörcsök, izomfájdalom, fájdalom és/vagy bizsergés/zsibbadás a végtagokban, hasnyálmirigy-gyulladás, fokozott izzadás, ájulás, csökkent vérlemezkeszám, érgyulladás, látászavar, továbbá májgyulladás, sárgaság, szívinfarktus, lassú rendszertelen szívverés, mellkasi fájdalom, allergiás reakciók, zihálás,  légzési nehézségek, szemhéj, arc vagy ajkak duzzanata, kiütés, óriás csalánkiütések, súlyos hámló bőrfelületek, viszketés az egész testre kiterjedően. (Ha jól számolom: 49 féle mellékhatás!)  
Az a vicc az egészben, hogy ez egyáltalán nem vicc. Hiszen nem a Ludas Matyiból, hanem a pirulákhoz mellékelt hivatalos papírról másoltam ide. Azért lehet ezt is überelni: Állítólag egy olasz gyógyszer mellékhatásai között – igaz, hogy csak utolsó sorban – de ott állt: kivételes esetekben: morte (halál). Na, azt vegye be valaki. 
Karban tartás
Jön a telefonszerelő karbantartani a készülékeket. Kezébe nyomom a mienket, hogy tartsa karban.
Jön a számítógép-szerelő a gépet karbantartani. Bele akarom tenni a minitornyot a kezébe.
– Na, ne hülyéskedj! – mondja ő.
Most egy újabb szerelő érezik. Azt állítja: a liftet akarja karbantartani.
Na, ne hülyéskedj – mondom most már én. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr545168201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása