Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.01.15. 09:40 emmausz

Glatteis

Ami Bécsben volt tegnapelőtt, tegnap-ma Budapestet is utolérte. A jegesedés már tegnap elkezdődött. A tévé szerint estig 600 elcsúszás miatti balesetet regisztráltak. Egész nap téma volt a közlekedés ellehetetlenedése. Unásig. Pedig egyszerű a dolog. Vagy képes vagyok közlekedni, akkor megteszem, vagy nem, akkor nem teszem meg. Tegnap reggel simán lehetett autózni. Nálunk délután is. Úgy is búcsúztam a szerkesztőségben: vagy simán hazaérek, vagy ha nem: akkor majd a kórházban látogassatok meg.
Ma reggel már nem igazán kedvezett az autózásnak az idő.
A sózott bekötő utak jégkásásak voltak, amit utál a nyári gumi, sőt semmilyen gumi sem szereti. (Megtudtam, a téli gumi kifejezetten havas úton jobb, mint a nyári. A keményebb nyári gumi a fagyott flaszteren jobb fékhatást mutat, mint a puhább téli gumi.)
A (n)agyon sózott fő közlekedési utak latyakosak voltak, problémamentesen lehetett rajtuk közlekedni.
De addig!
Mindenütt tükörjég. A németek, azt hiszem, Glatteisnek hívják. Ez minden közlekedő réme. Korcsolyázásra kiváló, másra nem, és nagyon nem.
Azért sokan nekivágtunk a munkába menésnek a hajnali sötétben. Mókás volt látni, ahogy igyekszünk a HÉV-hez. Mint a pingvinek, dülöngéltünk egyik lábunkról a másikra helyezve testsúlyunkat, hogy ki ne csússzon alólunk a talaj. Nem is tudom, lehet-e igyekvésnek nevezni azt a tempót, melynek ideje másfélszer addig tartott ma, mint száraz időben. Azon gondolkoztam: gyerekkoromban mennyire szerettük a tükörjeget, és sajnáltuk, hogy csak olyan ritkán van benne részünk. Csúszkálva mentünk a suliig, és ha valamelyikünk elesett, kisebbet zúgott, mint a felnőtt, és kisebb súly nyomta a zuhanó testecskét, arról nem is beszélve, hogy csontjaink sem törtek olyan könnyen, mint törnének ma. Ám ritkán esett ónos eső, sűrűbben hó. Akármilyen minőségű cipőnkkel addig csúszkáltunk a havon, mígnem talp szélességű és egyre hosszabb jég nem keletkezett. Ezt aztán gyötörtük, ameddig csak a fagy lehetővé tette. Nagyon szerettünk – szerettem csúszkálni. Ma már ez nincs így.
Nemcsak az idők, magam is megváltoztam.           
* * *
Ma nagyon sokat mondó zsoltáridézetet ismételgettünk a misén. Mindenkinek szól:
„Bárcsak hallgatnátok ma Isten szavára!
Népem, ne légy keményszívű!” (vö. 94. zsoltár, 8–11)

Minden szava fontos.
Bárcsak - vágyat fejez ki;
hallgatnátok -  nem saját ökörségeinket fújnánk naphosszat, hanem elcsendesülve figyelnénk befelé, Istenre, lelkiismeretünkre;
ma - semmit sem kezdhetek a múlttal, semmit se a jövővel, ma kell mindenben megfelelnem;
Isten szavára - kinyilatkoztatta: az Élet=szeretet. Az szeret, aki teljesíti az Ő parancsát;
Népem - az én népem, de mindenkinek van népe, így hát minden népre, mindenkire vonatkozik az állítmány:
ne légy keményszívű - azaz: ne légy megátalkodott, aki tudja, mi a jó, mégis ellenáll neki.
Ámen. 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr85168271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása