Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.06.04. 09:27 emmausz

Comet

Naponta látom az újságárus biciklijét. Az övé lehet, merthogy a bódéjával szembeni korláthoz van láncolva. Övé lehet azért is, mert korban megegyeznek. Egy 40-50 éves ember csakugyan járhat húsz éve COMET kerékpárral. Ez az ÜSTÖKÖS amerikai. A rendszerváltás után került a magyar piacra. Tudom, mert mi is forgalmaztuk. Sőt lehet, hogy csak monopol jelleggel forgalmaztuk. Különféle nagyságú acélvázra helyben szerelték az alkatrészeket. Két színben érkezett: volt lila és piros. Tizenkét sebességet tudott, koskormánya volt és két patkóféke.
Mindez azért is él bennem húsz év távlatából, és ilyen különös frissességgel, mert l989 karácsonyának nagy meglepetése volt ez a versenybicikli. Én voltam a Kft. egyetlen termékmenedzsere. Szegény Wartburgom olykor öt-hat kerékpárt is kiszállított egyszerre a boltokba. Állásváltoztatás után nem volt lehetőségem kivenni nyári szabadságomat év végéig sem. Ezért megbeszéltem magammal, majd főnökeimmel is, hogy cserébe „tesztelésre” egy versenybringát átveszek. Így is történt. A csillogó piros és nikkelezett fémcsodát a garázsba tettem azzal, hogy talán meglepetés marad karácsonyig. Dec. 24. délután egy alkalmas pillanatban lerohantam érte a kocsitárolóba, és felcipeltem. Átszelve a nagyszobát azonnal az erkélyünkre vittem. Helyet cserélt a karácsonyfával, melyet viszont behoztam, hogy szokja a távfűtést. Az a vicc, hogy amikor a canga hazahozataláról döntöttem, már mindenféle ajándék együtt állt ahhoz, hogy méltóképpen megünnepeljük Jézus születésnapját.
Éva (16), Zsuzsa (14), Kati (13), Miklós (5) és mi ketten, szülők akárhányévesen álltunk a fa alatt. Felolvastuk a Bibliából Jézus születéstörténetét, ahogy szoktuk, gyertyát gyújtottunk és csillagszórókat, ahogy szoktuk, énekeltünk, ahogy szoktunk, boldog karácsonyt kívántunk egymásnak, ahogy szoktunk, és kiosztottuk az ajándékokat.
Ki-ki boldog volt.
Azt hiszem, meg is kérdeztem:
– Mindenki meg van elégedve?
– Igen – felelték lelkesen. (Emlékezetem szerint valóban ajándékokban gazdag ünnepünk volt abban az évben.)
– Na, akkor most figyeljetek! – mondtam, és elhúztam a függönyt, kinyitottam a balkonajtót, kimentem a könnyű versenygépért, és begurítottam a csillogó csodát, melynek racsnija halkan és illedelmesen recsegett, ahogy kell.
Gyermekeinknek szeme-szája elállt a csodálkozástól. Majd hangos tetszésnyilvánításba kezdtek egymás szavába vágva. Soha korábban (s később se) láttam ilyen lelkeseknek őket, mint ahogyan ennek a szerkezetnek örültek. Próbálgatta a nyeregmagasságot mind a három lány, hiszen közös használatra kapták, hogy aki éppen ráér, az tapossa a pedált. Méretükre volt szabva azon minden. Úgy emlékszem, Éva levitte egy körre a hideg téli estén, mert nem borította hó akkor az utcát.
Két üstökösünk lett azon a karácsonyon: Az égből leszállt Isten Fia, és a pincéből felemelkedett Comet kerékpár.
Nem zavarták, inkább erősítették egymást.
A Comet rásegített az ünnepre. Szép volt, mint egy nagyra nőtt karácsonyfadísz.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr525168464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása