Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.11.15. 11:58 emmausz

Ész és esztelenség

Az ókori görög bölcsek csakugyan okosak voltak. Mi mások is lehettek volna ilyen nevekkel: Thalész, Szókratész, Arisztotelész, Euripidész, stb. Csupa ész, sőt lángész.

Ma agapén Szókratész bölcsességével ismerkedtünk meg, akiről többek között ez az anekdota kering.

Szókratész egyszer találkozott ismerősével az utcán, aki azt mondta neki:
– Szókratész, akarod tudni, mit hallottam a legjobb barátodról?
– Várj egy pillanatot! – válaszolt Szókratész. – Mielőtt bármit mondanál, szeretném, ha megfelelnél három kérdésre. Ezt hívják tripla szűrőnek. Az első szűrő az igazság. Teljesen biztos vagy abban, hogy amit mondani akarsz, az igaz?
– Nem – válaszolt az ember. – Csak hallottam róla, és ...
– Rendben, szóval nem vagy biztos benne, hogy igaz-e vagy sem. Most próbáljuk ki a második szűrőt, a jóság szűrőjét! Az, amit mondani akarsz a barátomról, valami dolog?
– Nem, éppen ellenkezőleg.
– Szóval – folytatta Szókratész – valami rosszat akarsz mondani róla, de nem vagy biztos benne, hogy igaz. Akkor alkalmazzuk a harmadik szűrőt, a hasznosság kritériumát! Amit mondani akarsz, az hasznos lesz nekem?
– Nem igazán…
– Nos – vonta le a következtetést Szókratész –, ha mondani akarsz nekem valamit, ami nem
biztos, hogy igaz, nem jó és nem is hasznos, miért mondanád el egyáltalán?
Szókratész nagyszerű filozófus volt, és ezért nagy becsben tartották.

Szókratész így hát sose tudta meg, hogy… (amit mi megtudtunk házasságát illetően) cserében a rosszul tájékozottak nyugalmában töltötte életét.
Azon tűnődöm a történetet hallva, hogy okos-e egyáltalán a tömegtájékoztatás, és mennyire az, ha a három szűrőt érvényesítem hírelemzéseikre vonatkozóan. A tévében mutatott, a bulvár és nem bulvár sajtóban megjelent hírek, kommentárok, elemzések és tudósítások, interjúk és riportok, műteremben készült „dokumentumok” igazak-e, jók-e és a befogadók számára hasznosak-e.  
Nem vagyok hajlandó statisztikázni őket, de kb. 50–60 év tapasztalatai alapján úgy vélem, hogy a közölt híranyagoknak kevesebb mint 10%-a állná ki a jóság, igazság, hasznosság szűrőjét.

Nem túlzás állítani, hogy butításunk folyik, mégpedig tudva és akarva, teljes gőzzel. Mert kedves felebarátom, három-négyszeres pozitív élmény közömbösít egy negatív élményt tudatunkban a pszichológusok kísérletei szerint. Ez pedig – elfogadva az előző kalkulációt – azt jelenti, hogy százból nem tíz pozitív hírre volna emberileg szükségünk, hanem kilencven rossz hírt a maradék tíz helyett kétszázhetven jónak kellene kompenzálnia! Ez volna a jó aránya. Kilencszeres rossz helyett háromszoros jónak. Ha jól számolok, legalább 27-szeres a rosszra való orientálás, a rossz nyomása a közéletben, a köztájékoztatásban!
Ezzel tart egyensúlyt a kegyelem, mert írva van: A pokol kapui sem vesznek erőt rajta (mármint az egyházon, az egyházi közösségeken, örömhíren). 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr605168700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása