Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.02.01. 19:57 emmausz

Hol járok?

Ha a vár sziluettjére nézek, tudom, hol vagyok.
Ha az Iparművészeti Múzeum magyaros stílusára nézek (Lechner Ödön), tudom, hogy hol vagyok.
Ha a Balaton-parton sorakozó sárga homlokzatú zöldre festett ajtókkal, ablakokkal készült nyaralókra nézek, tudom, hol vagyok.
Ha kezembe kerül egy fotó a Wekerle-telepről (Kós Károly), tudom, hogy hol vagyok.
Ha a paksi új templomot látom (Makovecz Imre), szintén tudom, hogy hol vagyok.   
De ha a Pomáz határában készült kápolnácskát látom, szintúgy tudom, merre járok.
Ha a Vajdahunyad-vár másolatával szembesülök, akkor is tudom,  melyik városban járok.
Még akkor is képben vagyok, ha a Magyar Szentek templomára tekintek, vagy éppen az új, kevert stílusú Nemzeti Színház képe vetül szemem elé.
De ha a ma épült ház- és irodatömbök zömére tekintek, joggal elbizonytalanodhatok, vajon melyik ország melyik városában is járok?
Mert ezek a számítógépen készült tervek a megrendelők szűkmarkúságából következően nélkülöznek minden stílusjegyet, egyéniséget, eleganciát. Egyetlen petákot sem kapnak arra, hogy valamiféle stiláris többletet álmodhasson beléjük az alkotó. Csupasz kockák, az utca fölé hajló rézsútos, kidőlni készülő homlokzatok, puritán és jellegtelen külsők. Ez a legtöbb, amit általában mondhatok. Lehet, hogy praktikusak, lehet, hogy gazdaságosak, de ízetlenek, sótlanok, uniformizáltak.
Sajnálom a tervezőket.
Persze a készülő CET sem az én gusztusom, noha egyedülálló a maga nemében. Az meg azért nem tetszik, mert két szép stílusú közraktár közé-fölé emelték, és a cet úgy tehénkedik rájuk, mint egy meztelen csiga, hogy képzavarral éljek.
Ha kevés a pénzünk, építsünk kevesebbet, de ahhoz a kevéshez lehessen közünk.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr925169235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_5026 2011.02.01. 22:54:19

Pontosan ezen háborodtam fel én is, amikor először láttam azt a cetet: hogy a közé a két régi, patinás közraktárépület közé tették és agyonnyomja a látványukat. :(

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2011.02.02. 06:41:47

Persze. Arról nem is beszélve,hogy miért kell egy szórakozóhelynek cetre hasonlítania. Az építészetet a biológiával keverni elég bizarr ötletnek tűnik, ráadásul költségesebb is, mint egy egyszerűbb könstrukció. Nekem ez olyan giccs, mint a bakancsot formáló ház vagy a gipszhattyú a kertben.
süti beállítások módosítása