Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.05.31. 13:18 emmausz

A lényeg. Elmondom hát mindenkinek...

Ezt jegyeztem le május 11-én (többek között) posztomban:
A Mária rádióban naponta 16 órakor kezdődik egy kb. félórás adás, a Tanúságtevők című. A legkülönfélébb előéletű emberek mondják el, hogy csendes keresésük hogyan talált célt, hogyan lettek Istenben hívő emberré. Minden elbeszélés egy-egy intim kitárulkozás. Feltételezésem szerint mintegy kirobban belőlük a vallomás. Azt próbálják szavakba önteni, hogy hogyan találkozik a föld az éggel. Az irodalomból ismerek ilyeneket, pl. A. Frossard beszámolóját, vagy éppen a magyar Dienes Valériáét. Ezek a beszámolók ugyanolyan mélységeket tárnak fel, ugyanolyan megtapasztalásokat írnak le, mint amilyeneket tarka sokféleségben vonultat fel az említett rádióműsor.
Hallatlanul izgalmasak ezek a beszámolók, meglehet, hogy többet érnek, mint egy-egy lelkigyakorlat, többet, mint egy teológiai kurzus.
Felvettem a kapcsolatot a Mária Rádió vonatkozó műsorával (Kerek József). Kiderült, hogy kb. 120 emberrel készült hangfelvétel, s ezek a felvételek mind hallgathatók a Rádió archívumában.
itt
Ez hatalmas kincs!
Közülük 27 megjelent a Maranatha kiadónál könyv alakban is Fontos vagy Nekem! címmel.
Ha én adnék ki ilyen témájú könyvet, alighanem Megtapasztalások lenne a címe. Merthogy szeretném világgá kiáltani: Itt Magyarországon, ma számos ember él, akinek közvetlen Isten-élménye, megtapasztalása van-volt. Ők nem Istenről, hanem  Istennel beszélnek. Fogják a jelenlétét. Isten elsősorban azt tudatosítja, hogy valóságos személy,  aki kapcsolatba kíván lépni valamennyiünkkel. Olykor pedig üzen.
Így a tegnapi adás Kiss Zoltánja által is, aki 32 évesen lett papnövendék. Akinek a Mester elmondta, hogy minden mise az Ő keresztáldozatának megjelenítése. Jézus az atya értésére adta, hogy amikor felemelik a kenyeret, akkor emelkedik fel valóságosan a keresztje, s akkor mondja: Bocsásd meg nekik, Atyám, mert nem tudják, mit cselekszenek… Beteljesedett. Amikor a bort emeli a pap, akkor szúrja át lándzsával a szívét a légionárius. A doxológia szövege (Őáltala, Ővele, Őbenne…) alatt minden pap mellett Mária áll, s nyújtja halott Fiát az Atyának (pieta). Az Íme, az Isten Báránya… szöveg alatt már a feltámadt és élő Krisztus van jelen.
Kiss Zoltán sűrű megtapasztalásaiból még ideidézem, hogy két közbenjárója van az országnak: Gábriel és Szent Mihály főangyalok (akik a koronás címert tartják). Az ország meg fog térni. Olyan lesz, miként ma Lengyelország. 
De mit beszélek. Akit érdekel, hallgassa meg az adást. Szabadságában áll elfogadni az elhangzottakat, illetve  elutasítani.
Még egy gondolat: A kiadott könyv meg fogja hozni a maga gyümölcsét. Ami a gyengéje, olykor kevéssé ütős a szöveg leírva, különösen, ha nem íróember alkotása. A hangzó anyag annyival több, hogy a nyilatkozó orgánumával is hitelesíti az elhangzottakat. (Hallás által terjed a hit.) Én meghallgathatom az adásokat, mert időm megengedi, s a jó minőséget a számítógépem biztosítja. De hasznosnak vélem kiadni hangoskönyv formájában is az elhangzottakat, hogy még szélesebb körben terjedjen. (PC nélkül is eljuthat MP3 vagy CD-, DVD-lejátszón sokakhoz.)
Mi mást is tehetnék, minthogy buzdítok mindenkit: hallgassa, olvassa ezeket a kifejezetten pozitív híreket, megtapasztalásokat, és ajánlja mindenkinek, akit csak érdekelhet.
Épp egy hete írtam posztomban: Dienes Valéria naplójegyzete: 1963. márc. 21. „Nincs morál metafizika nélkül, és igaza volt Bergsonnak, mikor azt mondta, hogy a metafizikát már az elemi iskolában kellene tanítani. Eljön az idő, mikor megszületik a gyermekelme metafizikája, és arra épül majd a vallástanulás. Nehéz a metafizika? A legeslegkönnyebb. Meg lehet fogalmazni úgy, hogy minden gyermek kitárja karját feléje.
Kijelenthetem: Ez valósul meg a Rádió feljebb részletezett adásaiban:  A metafizikát hozzák emberközelbe úgy, hogy többnyire akár egy gyerek is megértheti.
Ettől olyan hallatlanul fontos az adás minden epizódja, és ettől olyan mérhetetlenül fontos, talán a legfontosabb, hogy mindenkihez eljuthasson hangzó anyagként vagy írásos változatban.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr175169388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása