Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.05.22. 16:50 emmausz

Öt perc mariológia

Aki régóta olvassa posztjaimat, az tudhatja, hogy publicistává lettem vagy harminc éve. Szerkesztettem A Távlatok és olykor A Szív c. jezsuita lapokat, sokat publikáltam is bennük. Felkérésre egy egyszerű lap munkáiba is belefolytam, ez a medjugorjei Mária-jelenések lapja, az Echó. Éppen most változtatott nevet, de ez lényegtelen. A havi üzenetekhez évtizedek óta kommentárt írok. Mindezt csak azért jegyzem meg, hogy képben legyen, aki engem olvas. Az utóbbi időkben több Mária-témájú könyvet olvastam. Mindből idéztem is emlékezetem szerint. Az első egy igen hosszú napló, Gobbi atyáé, aki a máriás papi mozgalom elindítója. A másik, egy Medugorjéről szóló megfogalmazás, S. Emmanuelle Maillard: A rejtőzködő medjugorjei Gyermek. Harmadika (Szent) Faustyna Kovalska Napló-ja, és amit mostanában forgatok, A Szeretetláng [azaz Jézus. Emmausz megj.] c. lelki napló.  Korábban elolvastam dr. Alexis Carrell Utazás Lourdes-ba c.könyvét, aki végigasszisztál egy lourdes-i hihetetlen, de megtörtént gyógyulást, és aki a történések idején ateista orvos, s akinek erről szóló könyvét is csak halála után jelentették meg. Ennyi a listám.
Azonnal igyekszem kijelenteni, hogy a magán-kinyilatkoztatások és -csodák nem tartoznak az egyház hivatalos tanításához, és azt is, hogy a kinyilatkoztatás mint olyan az Újszövetség végeztével megszűnt. Ami közös az általam olvasott könyvekben, hogy főszereplőjük az a Mária, „akit Jézus a mennyben megkoronázott”,  a Jelenések könyvének az az asszonya, akinek öltözete a nap, lába alatt a hold, és a fején 12 csillagból álló korona. (Jel 12,1) Mondhatni, hogy a kétezer év óta tartó „utolsó idők” asszonya. A könyvekben még az a közös, hogy akiknek megjelent Mária, kivétel nélkül tudatlan, alig iskolázott, írni is alig tudó emberek. Több kijelentés olvasható bennük, melyek azt fogalmazzák meg, amit Pál apostol így összegez: A tudás felfuvalkodottá tesz, a Lélek éltet. (1Kor 8,1)
Most – talán utoljára – megpróbálom összefoglalni néhány sorban lényegüket. Ezek a könyvek arra próbálnak ráébreszteni, hogy az embert (és a teremtést) csődbe viszi, ha a saját feje után megy. Nem elég a maga által kitalált ideológiákat követnie, mert azok mind korlátosak. Mind kevés az üdvösséghez. Hogy ez változzon (megtérés), több féle módon kíván Mária beleszólni a globális történésekbe. Egy neki elkötelezett, papokból álló csapattal (Gobbi), a Mária-kegyhelyeken elhangzó üzenetekkel (Fatima, Lourdes – később talán Megdjugorje is hivatalos elismerést kap. Vizsgálják.), általa kiválasztott nők és férfiak által indított mozgalmak útján (ld. Gobbi máriás papi mozgalom, a Kindelmann Károlyné, Szántó Erzsébet indította Szeretetláng mozgalom). Utóbbi mozgalom (1961-től kezdett kisarjadni, ma már több földrészen virágzik, itthon is kezd terjedni).
Nos, az ő naplója dr. Erdő Péter bíboros imprimatur-jával jelent meg 2010-ben. Ebből a könyvből idézek néhány meghökkentő kitételt.
Követéséről az Úr diktálta nekem:
…lábunk együtt járjon, / kezünk együtt gyűjtsön, / szívünk együtt dobogjon, / bensőnk együtt érezzen, / elménk gondolata egy legyen, / fülünk együtt figyeljen a csöndességre, / szemünk egymásba nézzen és tekintetünk összeforrjon, / ajkunk együtt könyörögjön az Örök Atyához irgalomért. (58. o.)
„A gonosz sokkal több eredménnyel és szorgalommal dolgozik, mint ti. Úgy fáj ez nekem!” (64. o.)
(Misén) mindennap ugyanazokat a közömbös szavakat érzés nélkül mondják csak el … gondolatuk másutt kószál… hozzám egyszerű emberi szavakkal lehet szólni 65. o.)
Egy himnusz: „Édes Jézusom, megyek Hozzád nyári hajnal harmatos virággal telt, üde reggelén, mikor még álom szunnyad a szívek rejtekén, hogy ki köszönt, az elsők között legyek én. Mindig kevés az idő, amit Nálad töltök, elrepül, mint felhőn úszó fény. Megyek tikkasztó melegben, égető napsütésben, mert nagyon szeretlek. Megyek Hozzád az est párás homályában, s érzem, az örökmécses hív. Nálad nincs senki, Hozzád viszem lelkemet, mert nagyon szeretlek. Megyek zuhogó esőben, feneketlen sárban, mert szeretlek, Istenem. Megyek hófödte, horpadt árkokon át, szemem csak cikázó hópelyheket lát, de én csak megyek, mert szívem csak érted ver, Istenem.” (70. o.)
Szeretetlángommal (= Jézussal) együtt mentsük meg a lelkeket a világ végezetéig. (110. o.)
Ha Szeretetlángomra hivatkozva elimádkoztok tiszteletemre három üdvözlégyet, minden alkalommal egy lélek szabadul ki a tisztítótűzből. (114. o.)
„Aki engesztelő szentségimádást vagy szentséglátogatást végez, annak időtartama alatt az egyházközségében a sátán hatalmát veszti és mint világtalan megszűnik a lelkek felett uralkodni.” (119. o.)
És még korántsem értem a napló végére.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr885169724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása