Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.11.29. 18:55 emmausz

MÉGIS

Mottó:
Icike-picike a csabai utca.
Valami a szívemet mégis odahúzza. 
Jövet is menet is, arra járok mégis,
pedig ahol lakozom, távol esik mégis.
MÉGIS: olvasom Gyökössy Endre írása címében (ezzel fejeződik be a Vigilia-antológia. Többet nem fogom idézni). Ez a MÉGIS nagyon hasonlít a jezsuiták által favorizált párjára: MAGIS (egyre inkább, mindinkább). A közös bennük, hogy mindkettőben van egyfajta makacsság, egy „csak azért is” kitartás, kitartás a körülmények ellenére. A MÉGIS valahogy másképp makacs:  az „igen, igen, de”-féle elhatárolódásnak épp az ellenkezője. A MÉGIS azt jelenti, hogy ha a fene fenét eszik, akkor is megpróbálom.
Mert belső késztetésem van,
mert tudom, hogy színtiszta szeretet vezérel,
mert reális esélyét látom annak, hogy amibe belefogtam, véghez is viszem,
mert nem látom a kimenetel reális esélyét, ezért annál inkább élek ezzel a biztatással: MÉGIS,
mert MÉGIS.
Most elmesélhetném, hogy utálok szervizbe járni, s két nap alatt kettőt kerestem fel segítséget kérve,
s még egyéb apróbb mai „mégis”-eimet sorolhatnám, de nem teszem, mert miközben ezeket próbálom összegereblyézni, egyre azon jár az eszem, hogy MÉGIS az antológia két epizódját elevenítem fel és orozom el posztomba csempészve. Egyszerűen azért, mert bármennyire szeretném bizonyítani, hogy saját történéseim érdekesebbek, nem sikerül. Mindig oda lyukadok ki, hogy MÉGIS az olvasottak a közérdekűbbek:
– Júlia (egy diakonissza) úgy imádkozik, hogy közben sorra egymásután felnyújtja ujjait. Majd kérésre mesél eme „olvasójáról”.
Amikor a hüvelykemet nyújtom fel, azokért imádkozom, akiket a Lélek eszembe juttat.
Aztán a mutatóujjam következik: akkor azokért, akik Isten felé mutatják utamat.
Amikor a (középső) nagyujjamat mutatom fel, a világ vezetőiért imádkozom, hagyják abba a háborút (aktualizálva: pl. ellenségeskedést);
a következő a gyenge(gyűrűs)-ujjam: vele a gyengéket, üldözötteket, kicsinyeket és a haldoklókat ajánlom Isten kegyelmébe.
A kisujjam az enyém: Azzal kérem gazdámat, halálomig vidám szívvel szolgálhassam.
És hogy senki ki ne maradjon, felnyújtom tenyeremet az ég felé, így kérem Istent, hogy tartsa tenyerén a világot, MÉGIS.
–Júlia haldoklik. Rák.
– Hogy van? – kérdem. 
– Jobban, mint érdemlem – válaszolja. 
Halála után az orvos meséli: Mielőtt meghalt, a kórteremben mindenkitől bocsánatot kért, ha valakit valamivel megzavart volna. Tőlem is, hogy gyógyulásával nem tudott örömöt szerezni.
Rövid búcsúlevelében többek között ez állt: „Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom, örüljetek!” (Szt. Pál a filippiekhez) Ezután csak egyetlen szó állt még a levélben, reszketeg, nagy betűkkel kirajzolva: MÉGIS. 

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr665667850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2013.11.29. 20:06:17

Inkább mégis, mint "mégse".
Beharangoznak valamit, ami majd lesz, mert megszavazzák, bevezetik, rendelet készül róla stb., aztán Mégse.
*
Tudom, nincs összefüggés, sőt, csak szólni akartam, gyorsan, bármit, és ez jutott eszembe. Ugyanis hallatlanul nagy öröm ért. A WindowsXP operációs rendszerről áttértünk a Win7-re, és láss csodát, a blog.hu szó nélkül felajánlotta a kommentablakát, anélkül, hogy regisztrálást kért volna.

emmausz 2013.11.29. 20:58:31

Örülök örömödnek. Magam hasonló előtt állok. Az XP mára elavult.

Klári Bodó 2013.11.29. 22:35:24

Csodálatos a Win7!
Az XP-t már nem támogatja a "gyártó", így mindennel összeakad, leáll, lefagy. Rengeteg bajunk volt az utóbbi időben miatta.
*
A bocsánatkéréshez: egyik nagynénim búcsúzott el külön-külön mindenkitől, amikor már érezte, hogy elszólítják innen. Még tőlem is (az alig húszévestől) bocsánatot kért, mert haragtartó volt.

emmausz 2013.12.01. 17:13:58

Nagy lélekre vall a bocsánatkérés. Esendőségének az elismerése, korábbi viselkedésének önrevíziója, sajnálkozás a történtekért. Ehhez alázat kell, de egész biztosan megkönnyebbülést hoz és megbékíti a feleket.

Klári Bodó 2013.12.01. 20:02:02

Igen, erő kellett hozzá. Ő az országúti ferenceseknél volt napi áldozó, komoly lelki vezetője lehetett vki a papok közül.
süti beállítások módosítása