Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.12.24. 21:20 emmausz

A harmadik titok

 

Igen, az örvendetes olvasó harmadik titkáról van szó: „Akit Te, Szent Szűz a világra szültél…”
Íme, hitünk egyik titka. Titok, mert csak hitünk fényénél világosodnak meg a karácsonyi események. Könyvtárnyi szépirodalom foglalkozik vele, képzőművészek, zenészek, a művészetek minden ága feldolgozta a feldolgozhatatlant, teológusok próbálják megközelíteni a felfoghatatlant. Krisztus, a második isteni személy, az Ige mentésünkre az Atyától közénk érkezett. Köztünk élt, majd dolgát maradéktalanul elvégezve visszatért az Atyjához. Mint egy suhanó madár, olyan finoman, olyan szelíden érkezett, hogy művét beteljesítse.
Miért jött le az égből? Szeretetből. Irántunk megmutatkozó irgalmas szeretetből, mert úgy szerette az Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte, hogy aki benne hisz, el ne vesszen, hanem örökké éljen. Írva van. Fel tudja valaki fogni, hogy miért adta a bűnösökért életét? Hiszen a jó emberekért is alig áldozza valaki életét – írja Szent Pál.
A titok megértése kegyelmi kérdés.
Csak Isten végtelen szeretete elegendő magyarázat az Epifániára.
Csak az, hogy az Isten SZERETET.
Amit az első Ádám elrontott, azt a második (Krisztus) életével, halálával és feltámadásával egyszer s mindenkorra rendbe teszi.
Érkezését ünnepeljük valamennyi földrészen ezen a napon. Az idő felett álló Fiú belép az idő múlásával bajlódó világba, hogy az örök boldogságra hívjon mindenkit. Az Isten örök tervében szerepelt, hogy Fiát megtestesíti, s földi édesanyát keresett, hogy mindezt megtehesse. „Isteni kisded szűznek ölén.” A Krisztus a szeretet forradalmát hozta, a tiszta szeretetet élte, ezt tanította életével, halálával, ezt föltámadásával.
Ha van örömhír, akkor ez a várva várt Messiás születésének a híre. A választott nép körében évszázadokkal korábban születtek az érkezéséről szóló próféciák. Az ártatlan Isten Fia ártatlan csecsemőként születik, egy Szűztől, aki a Fiú jóvoltából szeplőtelenül fogantatott, és aki így bűn nélkül való volt.
Ha van titok, ez az. Maga Mária se tudta, mi történik vele és körülötte: Visszakérdez Gábriel angyal szózatára: Hogyan történik mindez?
A születés hírére összesereglett pásztorok beszédén elcsodálkozott, szavaikat mind a szívébe véste és el-elgondolkozott rajtuk.
Az isteni szeretet titka, ami ezen az éjszakán történt. Ezt a titkot hirdette a betlehemi csillag, ezt az angyalok éneke: „Gloria in excelsis Deo”, ezt a pásztorok beszámolója, akik elmondták, amit hallottak az Angyaltól: „Íme, nagy örömet adok tudtul nektek, és az lesz majd az egész népnek. Ma megszületett a Megváltó nektek, Krisztus, az Úr, Dávid városában.”
Ezért e csillagos szent éj
ezért ragyog a templomi szentély
ezért fújja száz és száz torok:
Pásztorok, pásztorok…
(Megjelent a plébánia lapjában karácsonyra)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr965707582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása