Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.04.27. 19:21 emmausz

Pápák szentté avatása

Tegyük fel, hogy 10 000 év múlva rátalálnak az én számítógépemre. Tegyük fel azt is, hogy a régi korokból alig marad használható információ a mai napról. Valaki nálam sokkal értelmesebb megfejti, hogy miféle szövegeket rejt a winchesterem. A mai napot felütve bizonyára hálásak lesznek azért, hogy megemlékezem a világ első pápákat érintő kettős szentté avatásról. A felvetés, tudom, abszurd, mert nem hiszem, hogy valaha akkora sajtója lett volna bárminek, mint a mai nap eseményének. Az előzetes becslések arról szóltak, hogy 200 000 embert várnak a kanonizálásra. A közbülső számokat most nem részletezem. A másik szélsőérték 3 milliós tömegben jelölte meg a látogatók számát. Én már a képernyő előtt ültem, amikor megérkeztek a fiatalok és felségem. Kérdésükre, hogy hányan vannak a téren és a környező térségeken, ránézésre azt mondtam: kétmillió-száznegyvenezer-ötszázhuszonnyolcan. Ehhez tartom magamat, amíg más meg nem cáfolja becslésemet.
Legalább négy pápáról szóltak a megemlékezők, de a többi nevét is említették, XII. Piustól indítva. Gyerekkoromban ő volt a pápa. Az 1956-os forradalommal kapcsolatban szolidaritását fejezte ki a magyarok mellett. Utódja, XXIII. János megválasztásakor kiskamasz voltam. Mivel magyarul is megjelent enciklikája a Pacem in terris, megvettem, elolvastam, igaz tartalmúnak találtam. Utódja VI. Pál fejezte be az elődje által indított zsinatot. Néhány emlékezetes megnyilatkozása volt. Az élet védelmében síkra szállt a fogamzásgátlók használata ellen, majd Mindszenty bíboros külföldre vitele ügyében játszott kulcsszerepet. Köze volt a bíboros félreállításában, melyet M.J. alázattal tudomásul vett, de mélyen meg is bántódott miatta. (Azóta odaát minden problémát elsimítottak.) I. János Pál egy hónapos szolgálata mindenkit elgondolkoztatott. Mi volt az ő megválasztásának a célja? Transzcendens aspektussal nem rendelkezvén innen nem tudjuk megállapítani. Utódját nem lehetett megjósolni, Karol Wojtyláról is csak annyit prófétált Pater Pio, hogy pápai szolgálatot kell majd ellátnia.
Most XXIII. Jánost és II. János Pált is szentté avatták, azaz kanonizálták. Ez azt fejezi ki, hogy életvitelük Istenre irányított volta alapján biztos, hogy üdvözültek. Sok támadás éri őket, és azokat, akik erre a lépésre határozták el magukat. Erre azt mondom, az vesse rájuk az első követ, aki bűntelen. Bizony, bizony, gyarló embereké is a mennyek országa Isten irgalmából fakadóan. Meglepetésként hatott, hogy XVI. Benedek emeritus pápa jelen volt az eseményeken, s természetesen a ceremóniát levezénylő Ferenc pápa, akit szintén nem mindenki becsül úgy, mint én.
Pedig mindenki előtt elmondta: „Bűnös ember vagyok, imádkozzatok értem.” Mi kellene még?
A két pápa szentek közé való beiktatása megtörtént. Akit ez zavarna, még egyszer leírom: akit nem kanonizálnak, az is üdvözül, ha maga is rajta van, és bízik Isten irgalmas szeretetében. Sok helyet készített ugyanis az Atya az embereknek az ő országában.
Lábjegyzet a Kiv 10-hez. Még mindig a fordulatok előtt állunk. A 8. csapás a sáskajárás. Mózes fenyegeti a fáraót. Annyi sáska lepi el országát, hogy fű, fa, gyümölcs egy szál se marad utánuk. A fáraó nyakassága folytán így is lett. Már sejtjük a folytatást: A fáraó elismeri: vétett istenük ellen, s imáikat kéri. Utóbb természetesen mégsem engedi el a hébereket, csak a férfiakat, hogy áldozatot mutassanak be Istenüknek. Marad tehát a 9. csapás. A háromnapos sötétség. A fáraó alkuba bocsátkozik. Mehettek emberek, gyerekek asszonyok, de állataitok maradjanak veszteg. Mózes tiltakozik. Erre a fáraó ráripakodik: „Ha még egyszer a szemem elé kerülsz, életeddel fizetsz érte.” Mózes válasza: „Te mondád.”
Közöm. A fáraónak kezesek kellenek: nők és gyermekek. Ajánlatát Mózes elveti. Ma ugyanez a helyzet. Pénzre van szükséged? Jelzálogot kér a bank. Készpénzfizető kezeseket kér a bank. Hátterében a földi biztonságra törekvés, a bukástól való félelem áll. Akik ismerik a történelmet, jól tudják, hogy adott esetben mit érnek ezek a biztosítékok, zálogban hagyott tárgyak, túszul ejtett emberek, kezesek. Ha Isten is úgy akarja – semmit. Ma ejtek tíz hadifoglyot, holnap végez mindnyájunkkal egy rajtaütés, egy bombatalálat, egy akna, egy kézigránát.
Az egész kapitalizmus erről szól. A kapitalista többet és többet akar, mert fél, hogy lemarad, hogy éhen vész, hogy … tudom is én, mitől fél. Mindenesetre úgy viselkedik, mint a mérgezett egér, a biztonságra való törekvés válik mániájává, aminek egész népek, térségek isszák meg a levét. Utóbb pedig jöhet egy fordulat, amikor a pénzre még éhesebb falkák orozzák el a kisebbektől összekuporgatott vagyonukat. kevesebb energiával akár szerethetnénk is egymást, vagy legalább elismerhetnénk kölcsönösen kinek-kinek emberi méltóságát.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr256093117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása