Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.05.28. 10:19 emmausz

Önreflexióm kezdetei

Tegnap megírtam egy közös szerkesztésű blogba, az öntudatosodásom csírái című és témájú posztot, mely messze tűnő gyermekkorom elejére kalauzol. Talán nem tévedek, ha 1948-49-re teszem azt az időszakot, amelytől kezdve némi önreflexiónak nevezhető éntudatom jelentkezett. Ennek többféle megnyilvánulását néven nevezhetem, merthogy érzékszerveink többfélék, és mindhez tapadnak emlékeim. Itt van pl. egy kb. 1949-ben készült fotó (mutatom mai fb-anyagom egyikeként), melyen bátyám és én sorban ülünk. Akkor egy sorozat készült. Egy másik képre jobban emlékszem. A sorrend ugyanez, hátul bátyám, elöl én, csak éppen a kezembe adtak egy labdát, amelyet én kormánykeréknek használtam kerekded formáját felismerve, és a képen jól látszott, hogy berregek. Tehát autónkat én vezetem, tesóm az utas, és éppen haladunk.
Sokszerű módon alakult magamra való reflektálásom:
Említhetem az ízeket: csalódásomat a céklában, mert sokkal szebb színe van, mint amilyen az íze. Említhetem a hintőpor simogatását, de a vitustáncot is, amit akkor jártunk, amikor fürdés után széltől kicsípett lábszárunkat anyánk glicerinnel kezelte.
Már nem csak néztünk, de láttunk is. A tűzijáték színes pukkancsaira jól emlékszem, s a katonai reflektorok éget pásztázó muris egyeneseire.
Emlékszem első meghatározó zenei élményemre: Yehudi Menuhin játssza Mozart A-dúr hegedűversenyét. Együtt hallgatta a család a rádiót.
Említhetem az általunk megevett papsajtot, a kánikula könnyű elviselését, langyos pocsolyákban való tapicskolást mezítláb, egy fogócska során térdem megsérülését (élesre faragott karóra estem rá).
Felidézhetem szoros szimbiózisomat anyánkkal, aki beszél hozzám, mosolyog rám, s én nagyon szépnek látom. Az asztal tetején ülök, ő meg támasztja a hátamat, és teljes figyelemmel hallgat, majd mondja a magáét.
Első szavaimat mások idézik, de mondataim játékos voltára emlékszem. Jól elvoltunk alakuló megnyilatkozásaimmal. Láttam, hogy mondatkísérleteimmel milyen örömöt szerzek szüleimnek. Hát beszéltem. Olyan fontos témákról, mint pl. ki eszi meg a lehámozott alma héját. „Nem a huhhuhu [kutya] eszi meg alma híját, hanem az anuna [anyuka] eszi meg alma híját. Nem az anuna eszi meg alma híját, hanem a Mikike eszi meg az alma híját... A másik posztban emlegettem még két általam kreált mondatot, ezeket még ideírom, aztán slussz. Az egyik: Ret[e]khéj ment a kávémba. A másik az általam felismert papagájtulajdonságra, annak utánzóképességére való reflektálásra példa. Értettem a humorát, amit így meséltem el: „Astomta pakadáj: mit mámúsz hulye.”
Figyeld meg, beszélni még alig tudok, de a helyesírás már megy: ly-nal mondtam, hogy hulye.  Lábjegyzet a Lev 1-hez. A korabeli liturgiát részletezi. Itt az égőáldozat bemutatását olvassuk. Kell hozzá egy hibátlan hím szarvasmarha, kecske vagy juh, gerle vagy galamb, hogy az a szabályoknak megfelelően levágva „a megbékélés illatában elköltött étel legyen az Úr számára”. Közöm. A templom ugye áldozatbemutató-hely. Az oltár az az asztal formájú műtárgy, amelyen az áldozatot bemutatják. Annak a méltósága, hogy az miként történjen, fontos, hiszen e helyen Isten és ember találkozik, áll szóba egymással párbeszédben, imában, papi szolgálatban. Mózesnak egyszerű a dolga annyiban, hogy sugalmazza neki az Úr, mit hogyan tegyenek. Neki csak végre kell hajtania. Ez itt következő fejezetekben a know-how módszereket rögzíti a szent író. Még megjegyzem, hogy a papok mellett nem papok is szolgálhattak, akikre a szöveg írója csak mint „emberek”-ről emlékezik meg.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr636222791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása