Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.03.16. 09:56 emmausz

...rosszat álmodtam!

„Hogy a gonosz álmok fussanak és minden éji képzelet”, 5.10-kor kiszálltam az ágyamból. Többé nem is kívántam elaludni, mert mi történt? Az éjszaka álmomban ellopták az autómat. Ahova parkoltam vele, ott nem volt, s másutt se. Valamiféle építők lepték el irodánkat, s kezdték behordani a berendezést. (Tegnap avanzsált az új tv1, amikor is bemutatták a stúdiók felépítését). Mindegy, kocsi sehol, én meg a következő lépésben kutattam, hol lehet a kabátom ebben a zűrzavarban. Végül megtaláltam, s benne az okmányaimat is. Úgy döntöttem, hogy telefonálok a rendőrségnek, s itt elakadtam. Valamiért a 198-as telefonszámot preferáltam volna, amely utoljára a különleges tudakozó hívószáma volt. Ám a számok mostanában megváltoztak. Mire kiderítettem, hogy 112 a nyerő, addigra újabb kalamajka állt elő. Hol is van madzagos telefon az épületben? Míg kerestem, találtam egy rövidebb megoldást. Felébredtem. Kocsim a szokott helyén, a többi meg nem érdekel. Mivel hajnal lett, nem volt kedvem visszafeküdni, hogy valami újabb ostobaságot álmodjak. Egy főpap vallotta, hogy ő sose szokott álmodni. Szerintem minden alvó álmodik, legfeljebb álommentes szakaszban ébred. Ez jó is, de lehet rossz is. Jó, ha álma rossz, és rossz, ha az álma jó.
A jobb megoldás nemritkán adódik a Mahjongg-játékban is. Látom, hogy ha ennek, meg annak a párját le tudnám piszkálni, akkor egy harmadik követ is el tudnék venni, ami igen fontos, mert eltávolításával nagyot haraphatnék a többi kőből, s haladhatnék a nyerés felé. S ekkor jön a jobb megoldás: egy a látószögemből valamiért kieső vagy másik kövek féltakarásában megbúvó azonos jelű kő. Ha azt veszem le, lépéseket takaríthatok meg s indulhatok az eredményes megoldáshoz. Nos, ilyesféle érzés az álomból ébredés, amely rövid úton elintézi az álmomban megoldhatatlannak látszó szituációkat.
Egy létsík-változás fantasztikus dolgokra képes.  
Összefoglaló a 2Krón 36-hoz. Királyok váltják egymást sorban, általában gonoszok. Júdának összesen 20 királya volt, nézzük az utolját:
Joacház 3 hónapot uralkodik. Az egyiptomi Nechó leváltja,
Eljakimot tette királlyá, nevét Jojakimra változtatja. 11 évig uralkodik. Nebukadnezár felvonul ellene és Bábelbe hurcolja.
Helyette Jojachin a király. 100 napig uralkodik.
Nebukadnezár elhurcoltatja őt is Bábelbe, helyére testvérét, Cidkiját teszi királlyá. Ő a 20., az utolsó. Cidkija velejéig gonosz. Jeremiást kigúnyolja, aki megjósolja a zsidók 70 éves rabságát. A kaldeusok Jeruzsálemet megtámadják, fiataljait, öregeit mind kiirtják, a kincseket elhurcolják, a királyt is, és felégetik, lerombolják Jeruzsálemet. A babiloni fogság csakugyan 70 évig tart. Ekkor a kaldeus Cirusz hazaengedi őket, és segít templomuk felépítésében is. Közöm. A történelem során mindvégig folyik a vérpatak. Ember embernek a farkasa. Azt hiszem, a herceg említi Shakespeare Rómeójában az eseményeket összefoglalva: „Folyton szenvedünk.” Ez jut eszembe, ismerve a részleteket a királyok könyvéből és F. Werfel klasszikus regényének (Halljátok az igét) érzékletes leírását Cidkija megvakításáról, miután két fiát a szeme előtt kettéhasították. Ferenc pápa nem véletlenül hirdeti meg az irgalmasság évét 2015 végétől. Hátha eszünkhöz térünk egyszer. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr317274315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása