Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.02.19. 07:15 emmausz

Olvasok, tehát olvasok

Mi közöm Dugonics Andráshoz? Annyi, hogy ő egykor piarista szerzetes volt, én meg egykor piarista diák. Egykor diákként a Dugonics utcai iskola alagsorában kaptuk meg a politechnikai oktatást, esetemben a lakatosságot.
Nos, ezt a Dugonics Andrást idézi Móra a Személyes kérdésben c. vezércikkében, 1928-ban. Most itt én idézem a szerzetest:
„Aki húszéves koráig nem szép, harmincig nem erős, negyvenig nem okos, ötvenig nem gazdag és hatvanig nem szent az aztán sose lesz az.”
Szép kis adatsor, amin érdemes elgondolkozni. Az író magáról megjegyzi, hogy ő életkoránál fogva már csak szent lehet. Én meg már az se. Elkéstem.
De mégse.
Dugonics idejében a hatvanadik életévüket kevesen érték meg. Hihetőleg aggastyánnak számítottak, mintegy a halál előszobájában tartózkodván. Ma az aggastyánkor jóval kilencven felettre tehető. Tehát mégsem késtem le semmiről. A mi a többit illeti:
Húsz évesig hm… nem is tudom…
harmincig hm… nem is tudom…
negyvenig hm… nem is tudom…
ötvenig hm… nem is tudom…
Végtére is nem az én feladatom ítélkezni életem felett, így életszakaszaim felett se.
***
Egy másik írásában (Játék a cirkálóval) felteszi a kérdést: „Talán Németország háborút akar csinálni? Ó, dehogy, Isten őrizz!” Nem is sejtette Móra, hogy 11 év eltelte után egy még gyilkosabb világháború veszi kezdetét. Bár az elsőről megjegyzi, hogy „Káin és Ábel sok tízezeréves harca ez – nem csak Németországban, hanem mindenütt a föld kerekén”. Utóbbi megállapítása sajnos igaz. És mintha nem is akarna tanulni a társadalmi mozgások következményeiből a föld „bölcs” vezetése.
A honi állapotokról fanyalogva állapítja meg, hogy a széthúzás időtlen idő óta tart, és marad is.
Tőlünk Csonkamagyarország magyarjaitól kérdezi: „Mikor fogtok békét kötni önmagatokkal?”
Meg is válaszolja: „Nem, nem, soha!”
Ne legyen igaza!
***
Laci atya: "Kopernikuszi" fordulat a szeretet gyakorlásában, amikor valaki a Szeretet ajándékaként ismeri meg és fogadja el önmagát! Többé már nem körülötte forog a világ!
***
Az evangélikus püspök idézett valakit: 

Ha tengerre szállsz, mondj el egy imát,
ha beülsz egy űrhajóba, mondj el két imát,
ha házasodsz, folyamatosan imádkozzál.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr514635300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása