Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.03.25. 05:20 emmausz

Kolumbusz-tojás


Nekem rendszerint valami melódia motoz a fülemben némán: csak én „hallom”. Most pl. egy nyugati virágének a középkorból. De nem ez az érdekes. Tegnap pl. rájöttem, hogy miféle annak a dallamnak a szövege, amelyet hallok, csak éppen a szerzője neve nem jutott eszembe. A dallam alapján kikövetkeztetett szöveg: Magaaasztajátok ÍÍÍstent, az Úr fölségének… nem írtam el a szöveget, csak a ritmusára uralok ezzel a torz helyesírással. Még az is ment, hogy énekelték a nászmisénken ezelőtt 47 évvel, csak hát a szerző neve… a szerző neve… Tudtam, hogy nem Dufay, hogy nem is Saint Saëns, s nem is Gounod, csak éppen az nem ugrott be, hogy akkor ki. Utóbb rájöttem. Egy híres francia orgonista zeneszerző, aki túlságosan sok időt töltött az orgonánál. Állítólag nem sikerült a házassága, ezért inkább a dallamokkal foglalatoskodott. Most már csak a neve nem ugrott be. Kénytelen voltam a kört leszűkítve a wikipédián keresni. Hát persze!!! Kolumbusz-tojás. César Franck az ő neve. A motetta pedig a 150. örvendező zsoltár.  
Ez megvolna tehát, de meg kell jegyeznem, hogy egyre többször jövök zavarba, ha egy hírességet kell néven neveznem. Mindenki másé eszembe tolakodik, csak az illetőé nem.
Viszont rájöttem, hogy mi az oka ennek a korommal járó problémának. Gyerekkorban szedjük össze anyanyelvünket. Ez akár több ezer szóra is tehető. Ezek a szavak kerülnek mai szóhasználattal a gyökérkönyvtárunkba. De a legritkábban beszélget egy szülő kisgyerekével arról, hogy César Franck milyen jelentős francia komponista volt. Következésképpen nem is kerül be egyik híres ember neve se ebbe az alapkönyvtárba.
Márpedig az idegenbe került idős ember állítólag visszatér anyanyelvéhez, akkor is, ha időközben nem használta. Hosszútávú memóriája működik, de abban még nem szerepelnek a kulturálódás során felvett nevek. Ez az oka annak, hogy elfelejti ezeket a neveket. Elfelejti akkor is, ha hússzor is elismételi memorizálás céljából.
Azért ez nem olyan szörnyű probléma, csupán zavaró és kellemetlen.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1114714503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása