Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.01.05. 05:05 emmausz

Olvasónapló?

Biztos, hogy nem az, de az is igaz, hogy újabban hajlok az éppen olvasott anyagok megidézésére, ha valamiért megtetszenek. Így szoktam – mostanában elég gyakran – citálni általam olvasott kötetekből. De többnyire kommentálom is, hogy mit miért idézek meg.
Talán nem meglepő, hogy most is ezt teszem, merthogy éppen jelen bejegyzésemet akarom hitelesíteni vele.  Újra Vásáryt idézem meg (alig tudom megszokni, hogy önmagáról egyes szám harmadik személyben ír).
„[Bár a ráadásszámok játszása alkalmával] élvezte a sikert és a hatalmat, amit a hangszertudása adott kezébe, és mindenekelőtt azt, hogy úgy tudott játszani, ahogy valójában tudott. Megszállta az inspiráció, és olyan teljesítményre volt képes, amelyet a hangverseny alatt megbénított a félelem. Ezt mind nem felejtette el, amikor mégis úgy látta maga mögött és maga előtt a zongoristapályát, mint valami állandóan megismétlődő kálváriát, ahol neki a csöppnyi megdicsőülésért egész életét a keresztfán kell töltenie. [Ezzel szemben] kezdve attól a pillanattól, hogy a partitúrát a kezébe vette, egészen addig, hogy mozdulataival megszólaltatta a zenét, a karmesterség minden arcát szerette… Mikor ott állhatott a megszólaltatás talaján, élvezte, hogy nincs kiszolgáltatva az izmok és idegek pillanatnyi kénye-kedvére, ahol egy ideges megbicsaklás, egy hang a sok ezerből kivághatja a sínről, és a végzetes kisiklás bénító veszélyének a kardját lógatja feje felett. Mások játsszák a hangokat, neki csak inspirálni kell azokat a belőle önként kiáramló zenei elképzeléssel…. erre csábítja a dirigálás jó tündére, … olyan áhított jövő az, amelyben nem üldöz a hangszervirtuóz pályaréme, a lámpaláz agóniája.” (Üzenet III. 293. o.)
Íme, megint egy őszinte kendőzetlen vallomás arról, hogy világéletében lámpalázzal küszködött, és ehhez képest üdülés másokkal megszólaltatni egy gazdag hangzású zenekari darabot.
Most tartozom azzal a beismeréssel, hogy nekem is könnyebb bemásolni másoktól származó és engem érdeklő értékes gondolatokat, mint itthon ülő magamból kisajtolni valamiféle igazgyöngyöt. Innen válik érthetővé, hogy szívesen megidézek igaz könyvrészleteket.
S mivel immáron rajtakaptam magamat, próbálom féken tartani ebbeli hajlandóságomat, és tudatosan törekszem saját dolgaim megosztására a jövőben. Azt hiszem, ennek a lehetősége fennáll, csak magamnál kell tartani papírt és ceruzát, hogy ha felmerül bennem valami érdemleges, ne hagyjam elillanni, mert rövidtávú memóriám már nemegyszer cserbenhagyott.        

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4715393918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása