Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • emmausz: Igen. (2020.02.03. 14:08) Reggelek Bakonybélben
 • Tiborné Kaposi: Igen, köszönöm itt is, hogy láthattam a képet. A fehér kanapé fölött nagyon jól mutat:))) (2020.01.24. 14:33) Műtők - műtermek
 • gond/ol/a: @gond/ol/a: ja, máris eszembe jutott, Váli Dezső!! (?) (2020.01.20. 12:38) Halál komolyan mondom
 • emmausz: Soraid segítenek megbirkózni naponta egy-egy témával. köszönöm reflexiódat és az Ég áldását kíváno... (2020.01.17. 14:43) Empátia
 • emmausz: Figyelmességét köszönöm. *** Ennél hosszabb könyvet még nem olvastam én sem. Mindenesetre leköt, m... (2020.01.12. 07:07) Mit üzen az Üzenet?

Utolsó kommentek

 • emmausz: Igen. (2020.02.03. 14:08) Reggelek Bakonybélben
 • exbikfic: @emmausz: Értem. Akkor hát mégsem praktikus. :) De ez is szép. (2020.02.03. 13:42) Reggelek Bakonybélben
 • emmausz: Az az esti himnusz dallama. A reggelié s,d ms mr fm s,d ms mr fm sl sf fs fm rmf s mr rd (2020.02.02. 15:58) Reggelek Bakonybélben
 • exbikfic: Én ezt ismerem: l'l'l' dl' dr m mmm sf mr d mmm rr dm r drm mr dt l' (2020.02.02. 15:10) Reggelek Bakonybélben
 • emmausz: Lehetséges, lehetővé teszi a szöveg. Egyébként mindkettőnek van egyedi dallama. Arra jöttem rá, hogy József Attila Altatója ugyanebben a ritmusban készült. Azt hiszem, Sebő F. volt, aki megzenésítet... (2020.02.01. 17:57) Reggelek Bakonybélben
 • Utolsó 20

2020.02.13. 04:36 emmausz

Fats Domino

Fats Domino (1928–2017) számos CD-je közül is a kedvencem került a kezembe. Azon nyomban meghallgattam, mert már régen vettem elő.
Hátha valaki nem ismeri a zongorista énekes zeneszerzőt: néhány szóval bemutatom. A félvér fiú 14. éves korában marad ki az iskolából, nagyon szeret zongorázni. Az ötvenes évek elején már öt nagylemeze forog közkézen az USA zenekedvelői körében. A Rhytm and Bluest, de a Rock n’ Rollt is műveli. Számai népszerűek. 
Két vonatkozásban is közöm lett hozzá.
Ezekből az első természetesen az, hogy a család többek között F. Dominót is kultiválta a Mambo magnó jóvoltából, amely a 60-as évek elejétől fészkelte be magát a családba. FD-t kétségtelenül szerettük másokkal össze nem hasonlítható stílusa és hangja miatt. Fülembe csengenek mindmáig a Blueberry Hill, a The Fat Man, a Jambalaya stb. számok az ő előadásában.
A második élményem későbbi. Akkor már dolgoztunk. Egyik barátom, nevezzük Janónak (annál is inkább, mert ez a neve) a KERMI épületében dolgozott a MEEI-nél (elektromos termékek bevizsgáló intézete). Ez a ház az egykori Nemzeti Színházzal szemben állt a József krt-on. A ház mögött iskola. Janó kedvence szintén Fats Domino. Mesélte, hogy egy alkalommal, egy délután „megdöngetett” egy hangfalat, (talán tesztelte?) azaz feltett egy Domino-lemezt, és feltekerte a hangerőt 80 Db-re. Akkora hangorkán keletkezett, hogy az ablakot ki kellett nyitnia, ám az utca túlsó végén álló iskola ablakai is beremegtek a hangerő folytán, és egyre áradt a Domino-blues 80 decibellel. A diákok mind az ablakhoz tódultak, mert ilyet még nem hallottak soha.
Persze hamar be kellett fejeznie a produkciót; forradalmat mégse akart csinálni, csak szerette a Fats D-zenét.
Két szálat ígértem, de van egy harmadik is.
A közelünkben nyílt üzletközpontban nemcsak Lisztet lehetett kapni olcsón, hanem könnyűzenei CD-ket is. Alighanem ott vettem azt a korongot, amit most is hallgatok. Ez az a felvétel, amelyet balatoni nyaraláskor kocsivezetés közben addig hallgattunk, amíg meg nem érkeztünk a nyaralóhoz, lett légyen az éppen az északi parton, avagy a délin. Néhány ismétlésre alkalom adódott, hisz az út általában szűk két óráig tartott.

Valamiért aztán lent maradt a lemez a CD-lejátszóban, és még sokáig ez szólt vezetés közben később is; többnyire a két km-re eső templomig való megérkezésünkig és vissza, hazafelé.               

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8215472092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.