Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.12.05. 02:42 emmausz

Guadalupe

Magamnak is mondom és minden kritikusnak: Mivel az ember az Isten képmására teremtetett, s mivel Fia senkiről nem mondott le, mert nem akarja a bűnös halálát, hanem hogy térjen meg s éljen, ezért a másokat szidalmazók, másokat bármi módon bántók magát Krisztust támadják. A másokon ejtett seb mind Krisztust célozza, minden támadás rajta csattan. Ennek a megértésével kellene közelednünk az emberekhez. Ez az egy feladat is akkora, hogy aligha fér bele teljesítése az adventi időszakba.
***
A jezsuita történet hőse egy szakács testvér, akin szerzetestársa gyakorolta a vitatkozási készséget. Azt állította neki, hogy nincs Isten. Addig-addig érvelt a testvérnek, mígnem az kifakadt: „Lehet, hogy nincs Isten, de van Madonna, s nekem az elég.” S hogy ki a Madonna, azt megpróbálom röviden összegezni a guadalupei jelenésekkel.
1531. december 9-én Juan Diego mexikói indián egy hegyen gyönyörűséges hölggyel találta szembe magát, aki azt mondta: én vagyok Szűz Mária, az Istennek az anyja, s az a kívánságom, hogy itt egy istenházát építsenek. Irgalmas Szívű Anyátok vagyok, minden ember anyja, mindenkié, akik segítségül hívnak, szeretnek és bíznak bennem. Ezt mondd el a püspöknek. Zumárraga püspök Diegótól bizonyítékot kért, hogy valódi-e, amit előad. A hegyen a Szent Szűz mosolyogva ezt mondta:
– Menj fel oda, ahol először láttál engem. Sok virágot fogsz látni, gyűjtsd össze őket a köpenyedbe (tilma). Aztán hozd ide, és mutasd meg nekem!
Amint ez megtörtént, így szólt: Ezek a virágok a bizonyíték a főpap számára. Mondd meg neki, hogy itt építse fel Isten házát, amint azt általad kértem.
Zummarága döbbenten állt, mert Diego tilmáján láthatóvá vált Krisztus Anyjának csodálatos képe.
Először egy kápolna, majd egy bazilika, a 20. században pedig egy 20 000 ülőhelyes templom épült.
Ezután csodák sorozata következett. Egy halott életre kelése. A legnagyobb csoda, hogy a történtek láttán rövidesen nyolc millió azték keresztelkedett meg. Imádságra járványok szűnnek meg, árvíz marad abba.
A tilma máig sértetlen. A salétromsav nem színezte el. 1920 tájt zajlik a kommunista diktatúra, melynek során robbanószerkezetet helyeztek el a guadalupei bazilikában, a Szűzanya kegyképe előtt. A detonáció hatására meghajlottak a bronz gyertyatartók és a feszület az oltáron, a képnek azonban semmi baja nem lett (még az azt borító üvegnek sem). Az 1985.-i mexikóvárosi földrengés nem tett kárt a templomban, a bazilika és a csodás kép sértetlen maradt. Felfedezik, hogy Mária szemében egy férfi tükröződő alakja látható: Diego képe az. Később felfedezték, hogy Mária szemében tizenhárom alak tükröződik, és mindkét szemében egybevágóan. A tilma anyaga nem alkalmas ilyen színezésre, a színezés eredete mindmáig ismeretlen. Nincs válasz arra, hogyan került a kép az anyagra. Mexikói szemész szakemberek kijelentették, hogy Mária szemében megvan az élő emberi szemre jellemző fénytörés hármas hatása.
A kép a Jelenések könyvének 12,1-2-ben leírt jelenetét ábrázolja: „Az égen nagy jel tűnt fel: egy asszony; öltözete a Nap, lába alatt a Hold, fején tizenkét csillagból korona. Áldott állapotban volt, gyötrelmében és szülési fájdalmában kiáltozott.” A Szűzanya a képen derekán egy szalagot visel, mely arra utal, hogy várandós.
Ennyi a történet dióhéjban. Guadalupéban az a Mária látható, „akit a mennyben Fia megkoronázott”. A nagyhatalmú Szűz megmutatta dicsőségét.
S most visszakanyarodok ahhoz a római jezsuitatestvérhez, akinek a Madonna elég. Értem kifakadását, de Mária nekünk nem elég. Mária Jézusra mutat, aki az ő fia, és aki Istennek is a fia. Aki született, de nem teremtmény, hanem valóságos Isten.          

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7916318994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása